Lederlønn:

Lover grep mot
lønnsfesten

Næringsministeren reagerer på lønnsfesten i statseide selskaper. Men konkrete krav lar vente på seg. - Vi må være ryddige, sier Jan Christian Vestre (Ap).

REAGERER: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) reagerer på lønnsfesten i statseide selskaper. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
REAGERER: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) reagerer på lønnsfesten i statseide selskaper. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges nye næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) reagerer på lønnsutviklingen blant ledere i statseide bedrifter.

Dagbladets finansnettsted Børsen har vist at veksten i lederlønningene i statlig eide selskaper var på 4,2 prosent i fjor, mot 3,1 prosent for den jevne nordmann.

- Inn- og utpust

- Hvis det er sånn synes jeg ikke det er heldig, sier Vestre til Børsen.

Vestre var selv bedriftsleder for utemøbelprodusenten Vestre før han ble statsråd. Han har en skattbar formue på over 50 millioner kroner, men Kapital mener den i realiteten er på rundt 250 millioner kroner.

Den nyslåtte næringsministeren sier de er svært tydelige i signalene regjeringen sender, og at det ikke er tvil om at de ønsker en stans på de galopperende lønningene blant ledere i statseide bedrifter.

NY STATSMINISTER: Erna Solberg overrekker nøkkelen til Statsministerkontoret videre til Jonas Gahr Støre. Vis mer

- Budskapet er at vi punkt én er opptatt av moderasjon, vi snakker om det på inn- og utpust. Punkt to vi må gjøre det skikkelig, for det er styrene som fastsetter lønn og bonus til ledende stillinger. Sånn er aksjeloven og det må jeg respektere. Vi forvalter et eierskap på 71 bedrifter og nærmere 900 milliarder. Det er folk sine aksjer, vi må gjøre dette skikkelig og ordentlig, men vi er utålmodige.

I Hurdalsplattformen skriver Ap/ Sp-regjeringen at de vil bruke det statlige eierskapet for å fremme moderasjon i lederlønninger, og at de vil føre en lederlønnspolitikk basert på moderasjon der bonuser begrenses kraftig.

- Aldri skjedd før

Et grep næringsministeren allerede har gjort er å sende brev til alle styrelederne i bedrifter det staten har eierandeler.

- Det har aldri skjedd før, så vidt departementet vet, at vi har gitt beskjed på den måten. Der er forventningene våre fra Hurdal, og også moderasjonen poengtert særskilt, sier Vestre.

Partiene ytterst på venstresiden har krevd kraftige lønnskutt. Både SV og Rødt har krevd lønnsfrys og en maksgrense på lønn for lederne i staten.

Vestres regjeringskollega finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovet å fryse lønna til statlig ansatte ledere. Dette gjelder imidlertid ikke ledere i statseide bedrifter, som det her er snakk om.

Vestre lover at de vil komme med grep, men kan ikke love at de vil imøtekomme kravene fra venstreflanken i politikken.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

- Vi vil vurdere å ta forskjellige grep, men jeg kan ikke uttale meg om det før vi har fått satt oss inn i det, og da kommer jeg tilbake til det.

- Vi ønsker moderasjon, men det er store verdier vi forvalter på vegne av det norske folk og vi må gjøre dette riktig, fortsetter Vestre.

Han forteller at han allerede på dag én satte i gang arbeidet med en ny eierskapsmelding for selskapene staten eier. Når den er klar blir det tydeligere hva regjeringen konkret vil gjøre med lederlønnsfesten.

- Eierskapsmeldingen er den måten vi har for å gi signaler til styrene, blant annet. Den skal forankres og behandles i Stortinget. Jeg satte i gang arbeidet med ny eierskapsmelding første uka på jobb, så jeg er utålmodig etter mange grep i næringspolitikken, så jeg lover at vi kommer tilbake til hvilke tiltak som er mulige å gjøre da.

- Alvorlig galt

Finanspolitisk talsperson i Rødt, Marie Sneve Martinussen, har tidligere tatt til orde for kraftige kutt i lederlønningene. Hun mener signaler om moderasjon ikke er nok.

- Et sted å starte er å avvikle bonusordninger, folk som allerede har millioner i lønn bør ikke ha behov for bonus på toppen for å klare å gjøre jobben sin. Hvis ikke næringsministeren har verktøyene han trenger for å gjøre noe med dette problemet er det noe alvorlig galt med de styringen av de statlige selskapene, et nytt flertall i Stortinget som ønsker å redusere forskjellene må så klart få konsekvenser også i statens egne selskaper, sier Martinussen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer