Lover skatte­oppvask

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum gir ekstraoppdrag til skatteutvalget etter sjokkrapport fra SSB: Se på sosiale og geografiske utslag av skattesystemet.

SKATTEGREP: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gir en ekstra beskjed til skatteutvalget om å se på hvordan skattesystemet slår ut både sosialt og geografisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKATTEGREP: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gir en ekstra beskjed til skatteutvalget om å se på hvordan skattesystemet slår ut både sosialt og geografisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Yt etter evne ligger til grunn for det norske skattesystemet. Er du rik og tjener mye penger, skal du også skatte mer.

I går avslørte en SSB-rapport at dette ikke gjelder de aller rikeste blant oss.

Den rikeste 1-prosenten har lavere skatteprosent enn folk flest. Og jo nærmere du kommer den absolutte inntektstoppen, desto mindre skatt betaler du.

Ved å regne med tilbakeholdte overskudd i selskaper og verdiøkning på bolig, kommer SSB-forskerne fram til at ulikheten er 36 prosent høyere i Norge enn tidligere beregnet.

- Inntektsulikheten er vesentlig høyere enn man tidligere har beregnet. Ulikheten skyldes ikke at lønnsulikheten er blitt større, det som driver den økte ulikheten i Norge er at en stor andel av inntekten til de rikeste holdes tilbake i selskapene de eier, sier økonomiprofessor Magne Mogstad til Dagbladet Børsen.

Vedums skattegrep

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er klar på at regjeringens mål er å få ned forskjellene - også gjennom skattesystemet.

- Regjeringen og Senterpartiet er krystallklare på at vi ønsker å få ned forskjellene mellom folk og skattepolitikken skal brukes til det. Vi ønsker å gi skattekutt til dem som tjener under 750 000, og vi mener de som har de høyeste formuene må bidra med mer. Det ligger i plattformen og er fulgt opp i statsbudsjettet, sier Vedum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer