Luftrom i Spania ble stengt på grunn av kinesisk romrakett

Faller ukontrollert mot jorda.

AKKURAT NÅ: Dagbladet TV gir deg siste nytt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Klokka 10.40 viser flyovervåkingssider at luftrommet er i ferd med å åpnes igjen. Avisa Principal melder at flytrafikken går som normalt igjen.

Luftrommet over de spanske byene Barcelona, Tarragona, Reus og Ibiza ble i 10.15-tida stengt. Årsaken er at den kinesiske bæreraketten «Long March 5B» er på vei inn i atmosfæren på en ukontrollert måte, melder den spanske kanalen RTVE.

Flyovervåkingssider viste tomt luftrom over store deler av Spania.

«Romsøppel»

Den kinesiske bæreraketten har fraktet en modul ut til romstasjonen Tiangong, og rutinemessig blitt koblet fra. Vanligvis faller disse ned igjen i atmosfæren på en kontrollert måte, slik at de enten brenner opp eller faller ned på et forhåndsbestemt sted, men i dette tilfellet har altså noe gått galt.

Bæreraketten, som nå klassifiseres som «romsøppel», veier over 21 tonn og ble skutt opp 31. oktober, ifølge Space.com. Den ble onsdag fotografert av en australsk satellitt på sin sakte ferd tilbake til jorda.

21 TONN: Den aktuelle bæreraketten, med romstasjonmodulen på toppen, skytes opp 31. oktober. Bæreraketten veier over 21 tonn. Foto: China Daily / Reuters / NTB
21 TONN: Den aktuelle bæreraketten, med romstasjonmodulen på toppen, skytes opp 31. oktober. Bæreraketten veier over 21 tonn. Foto: China Daily / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge storavisa El País var stengingen av luftrommet forventet å vare i 40 minutter.

Flypassasjerer forteller på sosiale medier at de har sittet opptil to timer i flyet sitt på bakken som følge av stengingen.

Raketten beveger seg fra øst mot vest, i samsvar med jordrotasjonen. Etter å ha forlatt atmosfæren over Den iberiske halvøy er den nå på vei over Atlanterhavet.

Norske følger

- Det stengte luftrommet har ført til at et av våre fly, som var på vei fra København til Alicante, har blitt omdirigert til Nice. Der vil det fylle drivstoff og vente på tillatelse til å fly videre, sier pressevakt i Norwegian, Anna-Lena Nordling, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Vi får bare entre luftrommet i visse tidsrom, og det vil føre til noe forsinkelser også for andre flyavganger.

Ingen andre Norwegian-fly er foreløpig rammet av hendelsen.

Kommunikasjonssjef i Avinor, Cathrine Framholt, opplyser til Børsen at det stengte luftrommet kan få konsekvenser for norske reisende.

- Per nå har vi ikke opplysninger som tyder på at vår trafikk blir direkte berørt av dette, men det vil sannsynligvis føre til noe forsinkelser, sier hun.

Avinor oppfordrer likevel alle reisende til å møte tidsnok på flyplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer