Caroline Ellison

Luftslottet imploderte - har gått under jorda

Gründer Sam Bankman-Fried har stått i stormen de siste ukene, men det har også vært én kvinne som har vært sentral. Selv har hun gått under jorda.

SKYGGEDAME: Caroline Ellison har trukket i trådene bak kulissene i den omfattende kryptokatastrofen. Foto: Twitter / @carolinecapital
SKYGGEDAME: Caroline Ellison har trukket i trådene bak kulissene i den omfattende kryptokatastrofen. Foto: Twitter / @carolinecapital Vis mer
Publisert

Det har gått alt annet en strålende i kryptomarkedet den siste måneden. Det brutale fallet til gigantbørsen FTX har slått sprekker i kryptosfæren.

Selskapet, startet av Sam Bankman-Fried (30), er under etterforskning av amerikanske myndigheter, samtidig som det pepres med søksmål.

Og det er nettopp Bankman-Fried, i miljøet best kjent under initialene «SBF», som er svalestupets ansikt utad. Men bak ham har det også vært flere personer som skal ha vært sentrale i kollapsen, blant dem Caroline Ellison (28).

Under radaren

Som administrerende direktør i Alameda Research, vekslingstjenesten til SBF, skal hun ha vært sentral i den mye omstridte overføringen av FTX-kundenes midler til selskapet.

Ifølge kryptonettstedet CoinDesk skal Ellison ha vært i et av-og-på-forhold til SBF. Både presse og andre har kastet seg over hennes sosiale medier for å finne ut av hvem hun er. Samtidig har hennes tilstedeværelse på Internett blitt visket stadig mer ut.

Ellison beskrives som et sylskarpt mattegeni som var besatt av Harry Potter-universet, ifølge Forbes. Hun vokste opp i Boston og var professorbarn. Faren, Glenn Ellison, leder avdelingen for økonomi ved prestisjetunge Massachusetts Institute of Technology (MIT), der moren er seniorforeleser.

Selv skulle hun studere matte ved Stanford-universitetet. I likhet med SBF, involverte hun seg i effektiv altruisme, som tok utgangspunkt i å kalkulere hvordan man kan gjøre en positiv forskjell i verden. Ellison deltok også i mattemesterskap som ung.

- Radikalt

Som åtteåring skal Caroline ha skrevet en analyse av kosebamsepriser, ifølge Forbes. Som voksen skrev hun tilsynelatende Tumblr-innlegg om polyamori.

«Da jeg først startet å undersøke poly, tenkte jeg på det som et radikalt brudd fra min tradisjonelle fortid, men for å være ærlig har jeg begynt å tenke at den eneste akseptable formen for poly er best karakterisert som noe som «imperialistisk kinesisk harem», står det skrevet på bloggnettstedet.

Hun viser til et hierarki som skiller mellom koner, konkubiner og slaver.

«Ikke noe av denne ikke-hierarkiske drittpraten - alle burde ha rangere sine partnere, folk burde vite hvor de ligger på rangeringen og det burde være voldsomme maktkamper for de høyere plasseringene», skriver hun videre.

«Partykollektiv»

Også Bahamas-huset hvor FTX ble styrt fra, en 400 millioner krones luksusvilla, har blitt gjenstand for overskrifter. CoinDesk har snakket med anonyme kilder som beskriver et kollektiv på ti hvor «alle dater alle».

- Det er som et hybelhus. Jeg mener det er giftig, sa Sam Trabucco, tidligere medsjef i Alamedia, til Financial Times da han gikk av i april.

Twitter-poster fra SBF og Ellison om stimulanter, sovepiller og amfetamin og har fått flere til å heve øyebrynene.

«Ingenting er som jevnlig amfetaminbruk for å få deg til å sette pris på hvor dum en del normale, ikke-medisinerte menneskelige opplevelser er», skrev 28-åringen i april i fjor.

SBF har imidlertid avvist påstander om et partykollektiv.

- Jeg drakk min første dråpe alkohol etter min 21. bursdag, og har drukket kanskje et halvt glass i året, grovt regnet. Det er ingen ville fester her. Når vi har fester, spiller vi brettspill, sa han under et liveintervju med New York Times forrige uke.

Han sa også at han bare tok piller han fikk utskrevet fra legen.

Ellison og SBF møttes da de begge jobbet for finansselskapet Jane Street i New York, førstnevnte rett ut av universitetet. De blir venner over effektiv altruisme. Ikke lenge etter sier SBF opp jobben for å starta Alameda Research, som Ellison etter hvert begynner å jobbe i.

Tyst

I 2019 ser også FTX dagens lys, og Ellison får stadig mer ansvar for Alameda, som skulle være helt atskilt fra FTX for å unngå interessekonflikter. Etter hvert tar hun og Sam Trabucco over førersetet og deles på rollen som administrerende direktør. I april i år får hun alt ansvaret selv.

I november imploderte som kjent luftslottet som var FTX og Alameda. Selv har Ellison fått lite oppmerksomhet fram til nå. Hun har vært taus om kollapsen og tilsynelatende gått under jorda. På Twitter var hun seinest aktiv i starten av november, hvor hun kommenterte Alamedas balanseregnskap. Her viste hun til at det hadde sirkulert, men at det ikke inkluderte verdier til ti milliarder dollar. Siden har det vært tyst.

I en tekstmelding til en gruppechat innad i Alamedia, som New York Times skal ha fått se, uttrykker hun imidlertid bekymring rundt situasjonen i selskapet tidlig i november.

«Litt bekymret for at alle skal slutte eller ta ut ferie», skal hun ha skrevet.

SBF har heller ikke nevnt Ellison de gangene han har uttalt seg om kollapsen, seinest tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer