Dronesiktet russer:

Luksusbåt lå månedsvis i Norge

De siste månedene har en luksuriøs seilbåt beveget seg langs den norske kysten. Nå er eieren, sønnen av en oligark og Putin-venn, pågrepet - mistenkt for å ha fløyet drone og filmet på norsk territorium.

ARRESTERT: Eieren av denne seilbåten, en russisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge. Foto: Brita Bølgen / Hammerfestingen
ARRESTERT: Eieren av denne seilbåten, en russisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge. Foto: Brita Bølgen / Hammerfestingen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 47 år gammel russisk statsborger er arrestert i Hammerfest, bekrefter politiet i Finnmark til Dagbladet onsdag formiddag. Mannen er siktet for å ha fløyet drone og filmet flere steder i Norge fra juli til oktober i år, og er den sjuende russeren som er pågrepet i Norge de siste ukene.

47-åringen er heller ikke hvem som helst. Dagbladet er kjent med at den siktede mannen er sønn av en kjent russisk forretningsmann, som regnes som en nær alliert av president Vladimir Putin.

Den siktedes far, en framtredende oligark, ble sanksjonert av USA i 2014 etter annekteringen av Krim.

I begrunnelsen fra 2014 viser USA til at oligarken ble utnevnt som styreformann i et statlig eid selskap, og har blitt værende i sjefsrollen i selskapet. USA mener han har en offisiell posisjon i den russiske regjeringen, men han er også en nær fortrolig av Putin, skrev de i sanksjonsbegrunnelsen den gang.

Hyttenaboer

Amerikanske myndigheter mener at mannen, i tillegg til å konsultere jevnlig med Putin om saker tilknyttet selskapet, ofte var sammen med Putin på uten- og innenlandsreiser.

Bekjentskapet skal også strekke seg langt tilbake. Siktedes far ble kjent med president Putin da de to begge jobbet i St. Petersburg. Da oligarken opprettet et forretningssenter i byen, kontaktet han Putin for å få støtte, ifølge amerikanske myndigheter.

Siktedes far og Putin har også vært hyttenaboer i det eksklusive området ved Komsomolsk-innsjøen.

Russland-eksperter antyder imidlertid at oligarken kanskje ikke er så nær Putin lenger. Han ble nemlig fjernet som sjef for det statlige selskapet i 2015, ifølge Financial Times (FT).

RANSAKET: En politimann er avbildet ved siden av båten i forbindelse med aksjonen. Foto: Brita Bølgen / Hammerfestingen
RANSAKET: En politimann er avbildet ved siden av båten i forbindelse med aksjonen. Foto: Brita Bølgen / Hammerfestingen Vis mer

- Aldri stemt på Putin

Enkelte Moskva-baserte medier hevder president Putin ikke var fornøyd med at sønnen hadde fått et britisk statsborgerskap, ifølge FT.

Andre hevder det har sammenheng med driften av selskapet.

The Barents Observer meldte først om koblingen til den russiske presidenten.

Den pågrepne mannen skapte overskrifter i russisk eksil-presse tidligere i år, for å ha uttrykt sterk motstand mot invasjonen av Ukraina. Han hevdet samtidig at han aldri hadde stemt på Vladimir Putin.

Overfor VG avviser mannens presseteam at han har forbindelser til den russiske presidenten og russiske myndigheter.

Den pågrepne 47-åringen var på ferie da han ble pågrepet, ifølge presseteamet.

«Han brukte en hobbydrone under hans ferietur til Svalbard sent i august. Han er lidenskapelig opptatt av natur, fotografi og ekstremsport» skriver presseteamet i en uttalelse til avisa og understreker at mannen nå samarbeider med norsk politi.

Har vært flere steder i Norge

Dagbladet er kjent med at mannen er eier av den luksuriøse seilbåten «Firebird». Den 27 meter lange skuta, som er av Oyster-klassen, har oppholdt seg i Norge eller norske farvann gjennom hele den aktuelle perioden. Seilbåten ble også ransaket av politiet i forbindelse med etterforskningen.

Data fra nettstedet MarineTraffic viser at den aktuelle seilbåten har oppholdt seg på Svalbard over en lengre periode i sommer og høst. Det er uklart om den siktede mannen har oppholdt seg i nærhet av seilbåten hele denne perioden.

I fengslingskjennelsen heter det imidlertid at «siktede har oppholdt seg langs norskekysten over en lengre periode, med litt reisevirksomhet til og fra, samt at han har seilt rundt Svalbard.»

- Om bord forrige uke

Mannens forsvarer, advokat Jens Berhard Herstad, sier til Barents Observer at seilbåten har eget mannskap.

- Siktede kom om bord skipet forrige uke, sier han til nettstedet.

Det første besøket til Svalbard var den 28. juli i år. Før det har skipet, som seiler under britisk flagg, også besøkt Bergen, Måløy og Rørvik.

«Firebird» ankom havn i Longyearbyen 30. juli i år. Med unntak av utflukter langs Svalbardskysten, har farkosten oppholdt seg i Longyearbyen og ved havna Hornsund på Spitsbergen. Der ble seilbåten værende fram til den forlot havna drøye to måneder seinere - den 3. september i år.

«Firebird» la så til kai i Tromsø tre dager seinere, den 6. september.

Slo til

Der ble den liggende, med unntak av kortere utflukter, fram til 8. oktober. Fem dager seinere dukket seilbåten opp i Hasvik, som ligger rundt 15 mil Nord-Øst for Tromsø i luftlinje.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ytterligere tre dager seinere satt «Firebird» videre kurs mot Hammerfest, hvor den ankom søndag 16. oktober. Dagen etter, mandag denne uka, slo Hammerfest-politiet til og gikk til pågripelse av mannen.

Påtalemyndigheten har fått medhold i sitt ønske om varetektsfengsling i to uker, som begrunnes med unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare.

Siktede har på sin side begjært seg løslatt og varslet at spørsmålet om varetektsfengsling vil bli anket.

I forbindelse med pågripelsen har politiet også tatt beslag i droner og elektroniske enheter som nå er til teknisk gjennomgang.

«Innholdet fra dronene er av stor betydning for saken, da dette vil avgjøre om siktelsen skal utvides. Det er en rekke flyforbudssoner over kritisk infrastruktur i Norge, militære områder, ambassader og flyplasser ... », heter det i fengslingskjennelsen.

- Har signert taushetsavtale

Lokalavisa iFinnmark har tidligere denne uka snakket med deler av besetningen om bord på båten.

Avisa siterer en «erfaren seiler», som er ansatt som en del av mannskapet om bord.

- Vi har signert en avtale med sjefen om at vi ikke skal snakke om ting, hvem som er med som gjester «and stuff». Det er litt som en tannlege som ikke har lov til å snakke om hvem du har i stolen, sier vedkommende til avisa.

På spørsmål om hvem som er med om bord sier vedkommende:

- En miks. Mange er faktisk venner av eieren, så noen betaler ikke et øre for å være med. De er med for å dele en nytelse og opplevelse.

Gjestene beskrives også som eventyrere, som for eksempel kan være «ekstremt gode fjellvandrere, fjellklatrere eller fotografer».

Seilbåten har ifølge lokalavisa en 38 meter høy mast. Seilbåten er en Oyster Yacht, produsert i Ipswich i England, ifølge iFinnmark.

Spørsmål om statsborgerskap

Luftfartstilsynet vedtok et flyforbud for all russisk flyging i norsk luftrom den 28. februar i år. Bestemmelsen angir at det er straffbart for russiske fysiske personer å fly drone i Norge. Derfor er også mannens statsborgerskap sentralt.

Ifølge kjennelsen har siktede to statsborgerskap, et russisk og et britisk.

Han har bostedsadresse i Italia, og har selv anført at han skal anses som britisk statsborger og ikke russisk. Politiet har i den forbindelse innhentet en uttalelse fra Utenriksdepartementet i dok. 14,01,01: « ... Vedkommende anses som russisk (herunder f.eks. russisk statsborger) ved vurderingen av Ukraina-forskriftens §19, selv om vedkommende ev. har annet/andre statsborgerskap ... ».

Mannens forsvarer, advokat Jens Bernhard Herstad, opplyser til Dagbladet at varetektsfengslingen ankes.

- Han har erkjent de faktiske forholdene, altså at han har fløyet drone på Svalbard, men i og med at han er britisk statsborger, så har han ikke hatt noen grunn til å tro at han er underlagt sanksjonene, sier Herstad.

Han forteller videre at mannen fløy drone på Svalbard i forbindelse med en ekspedisjon med båten hans.

- Han har fløyet drone av sikkerhetshensyn siden de seilte alene på Svalbard og for å ta bilder til båtens sosiale medier, sier Herstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer