Dronesiktet russer:

Luksusbåt lå månedsvis i Norge

De siste månedene har en luksuriøs seilbåt beveget seg langs den norske kysten. Nå er eieren, sønnen av en oligark og Putin-venn, pågrepet - mistenkt for å ha fløyet drone og filmet på norsk territorium.

ARRESTERT: Eieren av denne seilbåten, en russisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge. Foto: Brita Bølgen / Hammerfestingen
ARRESTERT: Eieren av denne seilbåten, en russisk statsborger, ble mandag arrestert for å ha fløyet drone flere steder i Norge. Foto: Brita Bølgen / Hammerfestingen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 47 år gammel russisk statsborger er arrestert i Hammerfest, bekrefter politiet i Finnmark til Dagbladet onsdag formiddag. Mannen er siktet for å ha fløyet drone og filmet flere steder i Norge fra juli til oktober i år, og er den sjuende russeren som er pågrepet i Norge de siste ukene.

47-åringen er heller ikke hvem som helst. Dagbladet er kjent med at den siktede mannen er sønn av en kjent russisk forretningsmann, som regnes som en nær alliert av president Vladimir Putin.

Den siktedes far, en framtredende oligark, ble sanksjonert av USA i 2014 etter annekteringen av Krim.

I begrunnelsen fra 2014 viser USA til at oligarken ble utnevnt som styreformann i et statlig eid selskap, og har blitt værende i sjefsrollen i selskapet. USA mener han har en offisiell posisjon i den russiske regjeringen, men han er også en nær fortrolig av Putin, skrev de i sanksjonsbegrunnelsen den gang.

Hyttenaboer

Amerikanske myndigheter mener at mannen, i tillegg til å konsultere jevnlig med Putin om saker tilknyttet selskapet, ofte var sammen med Putin på uten- og innenlandsreiser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.