Luksushotell ble corona-festning

Mystisk virus truer og omringer vinterperle i Sveits.

AVSPERRET OG BEVOKTET: Siden mandag har Grand Hotel Kempinski i St. Moritz vært corona-isolat for ansatte og gjester. Foto: Giancarlo Cattaneo, Keystone/AP/NTB
AVSPERRET OG BEVOKTET: Siden mandag har Grand Hotel Kempinski i St. Moritz vært corona-isolat for ansatte og gjester. Foto: Giancarlo Cattaneo, Keystone/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De samlede smittetallene i Sveits har gått ned med 26 prosent de siste sju dagene.

Men i like stor grad som denne trenden gir lysglimt i corona-situasjonen, er det en fersk og eksploderende utvikling som skaper uro.

Smitteøkningen fra muterte coronavirus skyter i været, og de siste dagene spesielt fra en ny variant som de sveitsiske helsemyndighetene BAG ennå ikke kan identifisere.

Fra sist mandag og ut hele februar er de nasjonale smittevernreglene i Sveits strammet opp. Sveitsiske medier kaller det lockdown - nedstengning.

Ukjent fiende

Onsdagens offisielle smittetall fra døgnet før viser økning fra den hurtigsmittende og delvis ukjente fienden.

2727 nye registrerte smittede onsdag. er tallet gjengitt i avisa Tages Anzieger.

Av disse er 479 tilfeller analysert til såkalte muterte virus: 281 Storbritannia-virus (B1.1.9), 12 Sør-Afrika-virus (B1.351) og 186 av ukjent mutasjon og opphav.

Torsdag er totalen med nysmittede personer i Sveits gått ned til 2195. Men smitten fra muterte corona-virus fortsetter. Fra onsdag til torsdag økte den gruppen fra 479 til 582 - mer enn hver fjerde person.

Fokus på corona-utviklingen i Sveits er rettet mot eksklusive St. Moritz - det lille, men glinsende tettstedet med bare 5000 fastboende, to vinter-OL (1928 og 1948) og klodens nest dyreste ferie- og business-møtested etter New York.

Luksushotell som festninger

De to eksklusive hotellene Grand Hotel Kempinski og Carlton Hotel St. Moritz er stengt og avsperret som karantenehotell for om lag 300 hotellansatte og 100 gjester fra flere land.

Og alle som bor eller befinner seg i St. Moritz, skal corona-testes der for ikke å reise til andre steder og spre smitte der.

FORTSATT ÅPENT: Et annet av luksushotellene i St. Moritz, Badrutt's Palace Hotel, var fortsatt åpent for normal drift onsdag. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters/NTB.
FORTSATT ÅPENT: Et annet av luksushotellene i St. Moritz, Badrutt's Palace Hotel, var fortsatt åpent for normal drift onsdag. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters/NTB. Vis mer

Sveits' største avis og nyhetsnettsted Blick rapporter onsdag om opptil 2500 mennesker i testkø rundt gatehjørnene de siste par dagene.

Selv om alle i Alpene snakker i repriser om smittesituasjonen i Ischgl i Østerrike, som satte fyr på pandemien i Europa sist vinter, har alpinanlegg og vintersportssteder i Sveits vært mest offensive til å åpne opp helt siden før jul.

Det har skapt kritikk fra myndigheter og konkurrerende turistanlegg i Østerrike, Italia og Frankrike. Kritikken fra Østerrike stilnet for et par uker siden.

Østerrikes alpinsteder skulle være stengt fra starten av etter smitteeksplosjonen fra Ischgl for et år siden.

Smitte med skiinstruktører

Så dukket det såkalte Storbritannia-viruset opp i Østerrike denne vinteren. Smitten kom med en gruppe på 17 britiske skiinstruktører som var på kurs i alpinbakker nettopp i Østerrike.

Sveits med 8,5 millioner innbyggere har langt høyere registrerte smitte- og dødstall enn Norge med 5,3 millioner innbyggere.

IKONISK BILDE: Norges superstjerne Sonja Henie på isen i St. Moritz da hun tar sitt første av tre OL-gull i kunstløp i 1928. Foto: NTB.
IKONISK BILDE: Norges superstjerne Sonja Henie på isen i St. Moritz da hun tar sitt første av tre OL-gull i kunstløp i 1928. Foto: NTB. Vis mer

Pr. onsdag er det registrert 8236 coronadøde i Sveits mot 525 i Norge.

Smittetrykket er størst i hovedstaden Bern og distriktet rundt, inkludert alpinstedet Wengen. Derfra måtte verdenscuprenn i alpint tidligere i januar flyttes til Kitzbühel.

Årsak: corona og covid-19-smitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer