Luksuseiendom:

Luksuskundene flytter ut: - Mer krevende

Mange av dem som kan bla opp for Norges dyreste eiendommer flytter til Sveits, forteller megler.

58 MILLIONER: Villaen på Bygdøy er den dyreste som ligger på Finn for tida. Foto: Mateusz Michalowski / Boa Eiendom
58 MILLIONER: Villaen på Bygdøy er den dyreste som ligger på Finn for tida. Foto: Mateusz Michalowski / Boa Eiendom Vis mer
Publisert

Tirsdag dukket det opp bilder på Finns boligmarked som sto i sterk kontrast til stormen «Hans»' femti nyanser av grått.

Turkist svømmebasseng foran en lysende grønn hage og en høyreist herskapelig villa minner sikkert flere på å levere lottokupongen før helga.

Vil flytte fra skatten

Det er finansmann og Norwegian-rådgiver Alexander Munch-Thore som er eieren av luksusen på Bygdøy i Oslo. Han sier til Finansavisen at han selger fordi han ser for seg å flytte ut av landet.

- Å selge nå vil gjøre det lettere. Jeg trodde aldri jeg skulle reise fra Norge, men man kan ikke betale en slik skatt over tid, sier han.

NÆR VANNET: Villaen har utsikt til Langviksbukta. Foto: Mateusz Michalowski / Boa Eiendom
NÆR VANNET: Villaen har utsikt til Langviksbukta. Foto: Mateusz Michalowski / Boa Eiendom Vis mer

Flere enveisbilletter på business class har blitt solgt til Sveits det siste året. Med det flytter også deler av kundegruppen til jurist og megler ved Boa Eiendom, Odd Kalsnes, ut.

- Markedet er mer krevende nå enn for et år siden fordi kundene flytter ut av landet. Det er en kjensgjerning. Men det er noen områder som holder seg bedre enn andre, og Bygdøy er et veldig attraktivt område, sier han til Børsen.

Prisen doblet

Det var også Kalsnes som solgte Bygdøynesveien 10 A & B til Munch-Tore i 2018, den gangen til 35 millioner. Nå ligger herskapshuset ute til 68 millioner - nesten en dobling. Det skyldes kraftig oppussing ifølge både megler og selger.

Munch-Tore mener selv at han går i minus dersom eiendommen selges til prisantydning.

- Alt er nytt. Jeg har bygget basseng, satt i stand hagen, renovert fem bad og tre kjøkken. Det har ikke vært noen god deal. Jeg taper 7-8 millioner på dette. Det er min egen feil at jeg har brukt finsnekkere. Jeg har investert med hjertet, sier han til Finansavisen.

IKKE TATT AV HANS: Vinkjelleren er foreløpig fri for vann, kan megler Kalsnes fortelle. Foto: Mateusz Michalowski / Boa Eiendom
IKKE TATT AV HANS: Vinkjelleren er foreløpig fri for vann, kan megler Kalsnes fortelle. Foto: Mateusz Michalowski / Boa Eiendom Vis mer

Kan få valutarabatt

Kalsnes er ikke bekymret for at Norge kommer til å få en haug av tomme luksusboliger på grunn av skatteflukten til Sveits, og påpeker at flere velger å overdra boligene til familie i stedet for å selge.

- Vi ser i alle fall ingen trend foreløpig.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På grunn av den svake krona åpner det for at utlendinger kan gjøre en god deal på boligmarkedet, men Kalsnes forklarer at det stort sett er leiligheter som tiltrekker seg kunder fra utlandet.

- De får jo en valutarabatt fordi krona er så svak, men det er ikke veldig stor tilflyt av utenlandske kunder til Norge. Det utenlandske markedet er veldig varierende, og det har kanskje vært mest amerikanere som har vært interessert, og folk som gjerne har forbindelse via slekt, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer