Luksusboliger:

Luksusmarkedet skrumper inn: - Varer nok

Det er ikke like mye fart i markedet for luksusboliger lenger, ifølge Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren. - Ekstreme utgifter.

SEIGT: Markedet for luksusboliger, her illustrert ved et av landets dyreste nabolag på Nesøya utenfor Oslo, er mye mer selektivt enn tidligere, ifølge meglertopp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SEIGT: Markedet for luksusboliger, her illustrert ved et av landets dyreste nabolag på Nesøya utenfor Oslo, er mye mer selektivt enn tidligere, ifølge meglertopp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Markedet for luksusboliger går seigt om dagen, og det kan det fortsette å gjøre, ifølge administrerende direktør for Privatmegleren Grethe Wittenberg Meier.

- Markedet er mye mer selektivt enn det har vært tidligere, sier hun til Børsen.

- Uforutsigbart

Tirsdag kunne Børsen fortelle om en av disse boligene, som ikke har blitt solgt, til tross for store priskutt.

- Dette varer nok fram til vi får mer forutsigbarhet, hevder Wittenberg Meier.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fenomenet er ikke unikt for Norge. Ifølge The Wall Street Journal er luksusboligmarkedet i ferd med å skrumpe inn. I den nye virkeligheten amerikanske eiendomsmeglere må forholde seg til, er det verken nok kjøpere eller selgere, ifølge avisa.

Antall salg har stupt med 24 prosent i perioden april til juni, sammenliknet med samme periode i fjor. Flere rentehopp og endringer i populasjonen etter pandemien får skylden.

LITE LUKSUS: Administrerende direktør for PrivatMegleren, Grethe Wittenberg Meier, mener markedet for luskusboliger trenger meg forutsigbarhet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
LITE LUKSUS: Administrerende direktør for PrivatMegleren, Grethe Wittenberg Meier, mener markedet for luskusboliger trenger meg forutsigbarhet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Wittenberg Meier mener imidlertid at den høye renta ikke nødvendigvis har skylden i det seige markedet her hjemme.

- Jeg tenker ikke så mye på inflasjon og renta, for den får vi kontroll på. Jeg tenker mer på et regjeringsskifte, sier hun.

- Denne kundegruppa er ikke så rentefølsomme. Det skyldes heller usikkerheten om hvilke skatteregler som vil komme. Man er usikre på om det er lurt å investere i dyre boliger nå. Det har kommer ekstremt mange avgifter, så det har vært en eksplosjon i pris å eie slike boliger, legger hun til.

- Lavere investeringslyst

På spørsmål om ikke kundegruppen hun referer til bare har flytta til Sveits, og dermed ikke vil kjøpe luksusbolig i Norge, er hun ikke overbevist

- En ting er at de flytter, men en annen ting er det som skjer i psykologien når det skjer. Man ser at pengene og investeringene flyttes ut av landet. Det påvirker investeringslysten i Norge, sier Wittenberg Meier.

- De sitter på gjerdet med en avventende holdning og venter på at det skal bli regjeringsbytte og reversering av ulike skatter.

SE BOLIGEN: Nylig solgt 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk rikskringkasting Vis mer

Hun er likevel ikke alt for bekymret for om luksusfallet vil påvirke det mer vanlige boligmarkedet.

- Luksusboliger er en så liten del av det totale boligmarkedet. Men de som investerer i slike boliger, om de har troa på markedet eller ikke, fungerer som termometer for oss. Nå er de avventende, og har en generell holdning om usikkerhet.

Kan det bare være at investeringslysten er lav fordi det er for få luksusboliger til salgs, så de som vil kjøpe ikke får kjøpt?

- Ja, det kan være noe i det. Mange trenger ikke å selge, og da venter de til prisene går opp igjen, hevder Wittenberg Meier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer