Luksusproblem: - Vi sliter

Utleiemarkedet for seilbåter og luksusyachter har eksplodert. For enkelte aktører skaper pågangen utfordringer.

EKSKLUSIVT: Etter to år med nedstenging, skal mange være villig til å punge ut for salte opplevelser. Princess 85 er en av luksusyachtene som har base i Oslofjorden. Foto: Luksusyachter.no
EKSKLUSIVT: Etter to år med nedstenging, skal mange være villig til å punge ut for salte opplevelser. Princess 85 er en av luksusyachtene som har base i Oslofjorden. Foto: Luksusyachter.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Her er det fullt trøkk, og vi opplever en «all-time high», sier Steinar Olsbø.

I 22 år har han drevet utleieselskapet Olsbø's Seilcharter. Selskapet tilbyr utleie av båter til ulike formål, og har spesialisert seg på opplevelser i Norge. Etter to år med pandemi og nedstenginger, er mange sultne på en luksuriøs opplevelse til sjøs.

Olsbø sier at pågangen de opplever nå, er større enn noen gang før.

- Det er nesten et luksusproblem, for vi sliter med å ha nok personell, forteller han.

- Renner inn

Båtene som leies ut, har baser i hele landet. Olsbø erfarer at mange av de som ønsker å leie båt, kommer fra utlandet. De reiser til Norge for å oppleve fjord og sjø.

- Antallet bestillinger varierer mye i forhold til været. Hvis folk kjenner at de vil ut på fjorden, renner det daglig inn nye forespørsler og bookinger, sier Olsbø.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

For tida er det mange firmaer som har sommerfester, og å leie en luksusyacht for kvelden, er ikke uvanlig.

- Hva er prisen for å leie en slik båt?

- Prisen for leie varierer på hvor eksklusivt man ønsker det. Vi har det øverste sjiktet, så har vi rimeligere alternativer for de som ønsker det. Luksusbåter er jo high-end-markedet, sier Olsbø.

Utenlandsutleie

Det er ikke bare i norske farvann at båtutleiemarkedet opplever solskinnsdager.

- Jeg har drevet firmaet i 20 år, og dette blir nok det beste året hittil, sier Øystein Svendsen i Seven Seas Yachts.

Svendsens firma driver utleie av båter i Middelhavet. Etter at Norge lettet på coronarestriksjonene i høst, har selskapet opplevd en stor økning i bestillinger.

- Totalt sett er det et utrolig bra år for oss. Det virker som om kundene bruker mye penger på ferie og ønsker opplevelser etter to år med nedstenging.

Én million i uka

Videre forteller Svendsen at firmaet ikke har blitt særlig påvirket av feriekaoset som har skylt innover landet de siste ukene. Lange flyplasskøer i utlandet, flyteknikerstreik og passproblemer har bydd på vanskeligheter for flere ferieglade nordmenn.

YACHT: Familien klarer ikke å kontrollere seilbåten, så de krasjer rett inn i den enorme yachten til Andrey Melnichenko. Vis mer

- Foreløpig har alt gått greit og som planlagt for oss, og kundene har kommet seg ned til båtene, sier Svendsen.

Antallet bestillinger på denne tida av året skiller seg ikke ut fra tidligere. Svendsen forklarer at dette skyldes at mange planlegger lenge i forkant.

- Flesteparten reiser med vanlig rutefly, og er ute i god tid for å få en god båt og gode priser på flybilletter, påpeker han.

Prisen for utleie varierer derimot stort ut ifra båttype, standard og størrelse. Ifølge Svendsen kan en båt leies for mellom 40 000 og én million kroner per uke.

- Dette er for selve båtleien, og så kommer flybilletter og mat og drivstoff utenom, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer