Luksusresort saksøkes

Femstjernershotellet St. Regis i Aspen er kjent for sitt eksklusive klientell og sine dyre gourmetmåltider. Nå har tidligere ansatte gått til søksmål mot hotellkjeden.

LUKSURIØST: En natt på femstjernershotellet kan fort koste over 2000 dollar, altså i overkant av 22 000 kroner. Foto: Google Street View
LUKSURIØST: En natt på femstjernershotellet kan fort koste over 2000 dollar, altså i overkant av 22 000 kroner. Foto: Google Street View Vis mer
Publisert

Det lille tettstedet Aspen i Colorado regnes som verdens dyreste skidestinasjon, og har de siste tiåra markert seg som et eksklusiv feriested for de rike og berømte.

Nå er det imidlertid trøbbel i vinterparadis.

Daniel Esteban Camas López, en tidligere ansatt ved femstjerners-hotellet St. Regis, har nemlig gått til søksmål mot sin tidligere arbeidsgiver, skriver The Guardian.

Han hevder at hotellkjeden Marriot International, som eier St. Regis, har misbrukt visumprogrammet J-1 og utnyttet utenlandske lærlinger.

Var i ekstase

Det var i 2020 at kokkelærlingen Camas López flyttet fra hjemlandet Mexico til det lille tettstedet i Colorado for å gjennomføre praksisperioden sin.

Hotellet han opprinnelig skulle gjennomføre kokkeopplæringa si på, måtte stenge for å drive oppussing etter den travle vintersesongen, og Camas López fikk dermed innpass hos luksusresorten St. Regis.

Kokkelærlingen var først i ekstase over praksisplassen hos femstjernershotellet, som tilbyr rom til over 2000 dollar natta og butler-service til gjestene, men innså raskt at noe ikke stemte.

Det han trodde skulle være en profesjonell praksisopplæring, viste seg derimot å være et skalkeskjul for å få tilgang på billig arbeidskraft, ifølge ham.

Anklages for menneskehandel

I et søksmål som er levert til den amerikanske domstolen, rapporterer Camas López om ekstreme arbeidsforhold. Han og andre praktikanter på resorten skal ha hatt arbeidsuker på opptil 72 timer, som er langt over de 32 til 40 timene som utvekslingsprogrammet deres tillater.

De skal i tillegg ha måttet lære opp andre medarbeidere istedenfor å få den faglige opplæringen som var lovet dem.

Camas López skal ha betalt om lag 3900 dollar for å gjennomføre praksisperioden sin i utlandet gjennom et såkalt J-1-visum. Dette er et visum som utstedes til forskere, professorer og utvekslingsstudenter, og som skal tilrettelegge for kulturell utveksling og faglig opplæring.

- Det er ironisk, for du betaler for noe og så blir du bare utnyttet, sier han.

- Det var ikke noe opplærlingsprogram å følge. Jeg skrev under på en lærlingkontrakt, men jeg var egentlig bare der for å dekke behovet for arbeidskraft.

Hotellkjeden Marriott International, som eier St. Regis, anklages i søksmålet for å drive med bedragerske praksisplass-ordninger og menneskehandel.

- En bløff

- Flere av disse fjellbyene har meldt om mangel på arbeidskraft. Men istedenfor å betale arbeiderne mer og behandle dem bedre, noe de ser ut til å ha ressurser til å gjøre, har de i stedet forsøkt å utnytte et utvekslingsprogram.

Det sier David Seligman, som er Camaz Lopéz' forsvarer, ifølge The Guardian.

- Problemet er at J-1-visumene er en bløff. Det handler ikke om kulturell utveksling eller om å forberede folk til å bygge karrierene sine i hjemlandet. Det handler om lavtlønnet, utnyttbart arbeid, og det er svært bekymringsfullt, fortsetter han.

Imidlertid er det ikke første gang at J-1-programmet blir kritisert. Også tidligere har det blitt lagt fram påstander om at visumprogrammet gjør det enkelt for arbeidsgivere å få tak i billig, utenlandsk arbeidskraft.

Marriott International har avstått fra å kommentere saken overfor The Guardian som følge av pågående rettslige prosesser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer