Russiske oligarker:

Luksusyacht auksjonsklar: - Forventer et kupp

Auksjonen av superyachten «Axioma» kan dra inn mange millioner, men inntektene skal ikke gå til ukrainske flyktninger.

AXIOMA: Superyachten «Axioma» er beregnet å ha en verdi på 755 millioner kroner. Nå skal båten legges ut for auksjon. Foto: Reuters/NTB
AXIOMA: Superyachten «Axioma» er beregnet å ha en verdi på 755 millioner kroner. Nå skal båten legges ut for auksjon. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Den 72,5 meter lange superyachten «Axioma» blir den første oligark-yachten som legges under hammeren, etter at hundrevis av søkkrike russere ble rammet av sanksjoner som følge av president Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

Yachten ble beslaglagt av myndighetene i Gibraltar i mars i år.

På papiret tilhører superyachten holdingselskapet Pyrene Investments, som er registrert på De britiske Jomfruøyer, ifølge The Independent.

Verdt nesten 755 millioner

I forbindelse med Panama Papers-lekkasjen ble den russiske milliardæren Dmitrij Pumpjanskij navngitt som eier av dette selskapet.

Britiske myndigheter har uttalt at den russiske oligarken er en av Putins nærmeste, og skal være god for 21,3 milliarder kroner, ifølge The Guardian.

Superyachten skal ha seks luksuslugarer, et svømmebasseng, et 3D-kinorom, et eget treningssenter, et boblebad og et spa.

Båten er beregnet å ha en verdi på nesten 755 millioner kroner.

Inntektene fra auksjonen kommer imidlertid ikke til å komme det ukrainske folk til gode. Derimot vil den amerikanske investeringsbanken JP Morgan håve inn, ifølge den britiske avisa.

Vil ikke svare

De hevder nemlig at Pumpjanskij skylder dem mer enn 20 millioner britiske pund, eller rundt 232 millioner norske kroner etter dagens kurs.

- «Axioma» ble beslaglagt etter et admiralitetskrav i høyesterett. Ettersom båten selges på auksjon i henhold til en kjennelse fra domstolen, kan ikke den maritime domstolen si hvor mye den forventes å gå for eller hvor mange som har vist interesse, sier en talsperson for rettsvesenet i Gibraltar til avisa.

JP Morgan ønsker ikke å svare på spørsmål om «Axioma», eller om de kommer til å donere noe av inntektene fra salget til ukrainske flyktninger.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

En talsperson sier imidlertid til The Guardian at banken har donert bort et sted mellom 5 og 10 millioner pund til arbeidet med flyktningkrisen i Ukraina.

Det tilsvarer mellom 58 og 116 millioner norske kroner etter dagens kurs.

- Forventer et kupp

The Guardian har forsøkt å få en kommentar fra Pumpjanskij, uten å lykkes.

Ifølge Nigel Hollyer, som leder auksjonen på vegne av den maritime domstolen, har det vært en uventet bølge av siste-liten-interessenter.

Hollyer avslører at mer enn 30 personer tatt flyturen til Gibraltar for å se på superyachten.

- Det er folk fra hele verden. Det er personer som har hatt båter på omtrent samme størrelse, og som blir tiltrukket på grunn av den rettslige salgsprosessen. De er overbevist over at de kommer til å gjøre et kupp, forklarer han til The Guardian.

Budrunden stenger tirsdag klokka 13.00 lokal tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer