«Amore Vero»

Luksusyacht-trøbbel: Full forvirring

Milliardyachten «Amore Vero» ligger sanksjonsfast i Frankrike. Det har skapt full forvirring.

OLIGARKYACHT: Yachten som angivelig eies av Igor Setsjin skaper hodebry for lokale selskaper. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB
OLIGARKYACHT: Yachten som angivelig eies av Igor Setsjin skaper hodebry for lokale selskaper. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars ble den enorme luksusyachten som antas å tilhøre oligark Igor Setsjin beslaglagt av franske myndigheter.

Den 88-meter lange yachten, med navnet «Amore Vero», har en anslått verdi på 120 millioner dollar, tilsvarende 1,04 milliarder kroner.

Setsjin er administrerende direktør i oljegiganten Rosneft, og regnes som en av president Vladimir Putins aller nærmeste allierte. Da EU sanksjonerte Setsjin omtalte de oligarken som Putins «mest betrodde og nærmeste rådgiver, så vel som hans personlige venn», skriver CNN.

Sanksjonsfast

Franske tollmyndigheter beslagla yachten mens crewet forberedte å forlate havna i hast, den 2. mars - kort tid etter at EUs satte Setsjin på sanksjonslista, ifølge Bloomberg.

Nå har det oppstått full forvirring om hvem som skal faktureres for å ha luksusyachten liggende i havna.

Gigantfartøyet ligger fortøyd i havna La Ciotat på den franske rivieraen. Det er selskapet La Ciotat Shipyards som skriver ut regninger for fortøyningsavgifter - men de aner ikke hvem de skal sende dem til, skriver Reuters.

De løpende kostnadene, for fortøyning og vedlikehold, kan beløpe seg til flere millioner dollar i måneden.

Den franske finansministeren, Bruno Le Maire, har bekreftet at den aktuelle yachten er beslaglagt av myndighetene - et tiltak som innebærer at den er i statens forvaring, mens kostnadene er overlatt til eieren.

Myndighetene skal imidlertid ikke ha videreformidlet dette til eventuelle tredjeparter som er ansvarlige for vedlikeholdet. Det forteller to selskaper involvert i vedlikeholdet av «Amore Vero» til Reuters.

Gigantregninger

Dermed hoper det seg opp millionregninger så lenge den monumentale yachten ligger der.

- Vi fortsetter å fakturere, sier kommunikasjonsrådgiver i La Ciotat Shipyards, ifølge nyhetsbyrået. Men til hvem «vet de ikke».

Igor Setsjin skal imidlertid, gjennom en uttalelse fra selskapet Rosneft, ha nektet for sitt eierskap til yachten.

«Amore Vero» er dermed et eksempel på utfordringene som oppstår når vestlige myndigheter beslaglegger oligarkeiendelene, og forstyrrelsene som blir brakt til enkelte selskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer