- Lukter vondt

Sp-topp Geir Pollestad mener milliardærene som flytter til Sveits er illojale mot Norge. - Å flykte fra landet sitt og flagget sitt er uforståelig, sier Pollestad til Dagbladet. Han sammenlikner skatteflukt med å rømme landet for å slippe militærtjeneste.

FRESER: Sp-topp Geir Pollestad stiller spørsmål om lojalitet og nasjonalfølelse til rikingene som flykter landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FRESER: Sp-topp Geir Pollestad stiller spørsmål om lojalitet og nasjonalfølelse til rikingene som flykter landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Milliardærene flykter fra Norge etter at skattetrykket mot de rikeste ble økt i statsbudsjettet for neste år. Den mest kjente av dem, Kjell Inge Røkke, måtte tåle kraftig skyts da han meldte flytting.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Geir Pollestad, må fortsatt omtrent holde seg for nesa.

- Jeg liker ikke når folk for egen vinnings del stikker av gårde, sier han.

Pollestad stiller nå spørsmål ved nasjonalfølelsen til skatteflyktningene, og sier det er noe «unorsk» over å flytte fra Norge til Sveits eller andre skatteparadis.

- For meg er det like ille å flykte fra Norge for å slippe skatt som å flykte fra landet for å slippe unna militærtjenesten, sier Pollestad til Dagbladet.

Mangler nasjonalfølelse

Pollestad holdt heller ikke tilbake under budsjettdebatten på Stortinget 1. desember. Også da sparket han mot rikingene som flykter landet:

«17. mai-toget neste år av norske milliardærer i Lugano vil lukte vondt», sa Sp-toppen i stortingssalen.

Tidligere har de økonomiske motivene til de flytteklare milliardærene fått pepper.

- Saken om skatteflyktninger handler altfor mye om skatt og penger. Jeg mener det er et spørsmål om nasjonalfølelse og identitet. Jeg mener det er viktig å være lojal mot laget også når skatteregningen er høyere enn de rikeste ønsker, sier Pollestad.

FLYTTET: Kjell Inge Røkke ville ikke lenger bo i Norge. Geir Pollestad i Sp sier det må skorte på nasjonalfølelsen. Foto: Lise Åserud / NTB
FLYTTET: Kjell Inge Røkke ville ikke lenger bo i Norge. Geir Pollestad i Sp sier det må skorte på nasjonalfølelsen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Unorsk

Over 30 formuende nordmenn har flyttet fra Norge til utlandet det siste året. Den mest profilerte blant dem, Kjell Inge Røkke, har ikke gitt noen konkret årsak til flyttingen. Milliardæren skrev imidlertid følgende i et brev til medaksjonærer og medarbeidere i Aker da han kunngjorde flyttingen:

- Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

Siste i rekken av utflyttere var eiendomsmilliardæren Dag S. Stiansen (77). 8. desember ble det klart at han har flyttet fra Bø i Vesterålen til Sarnen i Sveits. Stiansen har en formue på drøyt 2,1 milliarder kroner.

- Mange av disse har aktivt brukt både politikken og det norske fellesskapet på å tjene seg rike. Når de har lykkes så stikker de. Det er rett og slett noe helt unorsk over det.

- Er de svikere i din bok?

- Det er et voldsomt sterkt uttrykk og alle har lov å flytte der de vil. Så jeg vil ikke bruke den karakteristikken. Det sentrale for meg er å peke på at de ikke bare velger bort skatteplikten til landet, men også kongen, flagget og fellesskapet, sier Geir Pollestad.

Pollestad sier likevel at han kan forstå det er kjipt å betale skatt:

- Men det å flykte fra landet sitt og flagget sitt for å slippe unna skatteregningen er uforståelig. Det er å sette seg selv over både Norge og det norske fellesskapet, sier Sp-toppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer