Stengt grense struper Lofotfisket:

- Lurt av systemet

Han investerte 300 000 for å ta inn sesongarbeidere og avvikle forskriftsmessig karantene. Så stengte grensa helt.

KOMPETANSE: Sjefen hos fiskeriforedleren Jangaards avdeling Røst sliter når grensa er stengt. - En som meldte seg kunne ikke starte på jobb før 11 på formiddagen, en annen ville bare jobbe helg, forteller han. Foto: Privat
KOMPETANSE: Sjefen hos fiskeriforedleren Jangaards avdeling Røst sliter når grensa er stengt. - En som meldte seg kunne ikke starte på jobb før 11 på formiddagen, en annen ville bare jobbe helg, forteller han. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Først ber myndighetene oss om å legge til rette for å kunne ta inn sesongarbeidere og avvikle karantene på en smittevernfaglig måte. Og når forberedelsene var gjort, stengte de grensa helt. Jeg føler vi blir lurt av systemet.

Det sier Torbjørn Eide, daglig leder i fiskeriforedlingsgigaten Jangaard Export avdeling Røst. Han trenger 40 sesongarbeidere til fabrikken der lofottorsken skal saltes før eksport til blant annet Brasil og Portugal. I øyeblikket ser det alt annet enn lyst ut for håndtering og mottak av skreien.

- Vi snakker om uante konsekvenser dersom vi ikke får løst de utfordringene som stengt grense gir, istemmer Røst-ordfører Elisabeth Mikalsen.

- Kritisk, sier ordfører

I forrige uke forlenget regjeringen de strenge innreiserestriksjonene til å gjelde ut februar. I praksis har Norge stengt grensen, med visse unntak knyttet til varetransport og samfunnskritiske funksjoner.

Samtidig vil det fra 20. februar bli mulig for bedrifter å søke om unntak for innreise for såkalt næringskritisk personell.

- Med søkeprosesser og ti dages karantene er vi langt ut i sesongfisket før vi eventuelt har på plass de folka vi trenger. Så vi trenger en avklaring umiddelbart, sier Eide til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer