Stengt grense struper Lofotfisket:

- Lurt av systemet

Han investerte 300 000 for å ta inn sesongarbeidere og avvikle forskriftsmessig karantene. Så stengte grensa helt.

KOMPETANSE: Sjefen hos fiskeriforedleren Jangaards avdeling Røst sliter når grensa er stengt. - En som meldte seg kunne ikke starte på jobb før 11 på formiddagen, en annen ville bare jobbe helg, forteller han. Foto: Privat
KOMPETANSE: Sjefen hos fiskeriforedleren Jangaards avdeling Røst sliter når grensa er stengt. - En som meldte seg kunne ikke starte på jobb før 11 på formiddagen, en annen ville bare jobbe helg, forteller han. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Først ber myndighetene oss om å legge til rette for å kunne ta inn sesongarbeidere og avvikle karantene på en smittevernfaglig måte. Og når forberedelsene var gjort, stengte de grensa helt. Jeg føler vi blir lurt av systemet.

Det sier Torbjørn Eide, daglig leder i fiskeriforedlingsgigaten Jangaard Export avdeling Røst. Han trenger 40 sesongarbeidere til fabrikken der lofottorsken skal saltes før eksport til blant annet Brasil og Portugal. I øyeblikket ser det alt annet enn lyst ut for håndtering og mottak av skreien.

- Vi snakker om uante konsekvenser dersom vi ikke får løst de utfordringene som stengt grense gir, istemmer Røst-ordfører Elisabeth Mikalsen.

- Kritisk, sier ordfører

I forrige uke forlenget regjeringen de strenge innreiserestriksjonene til å gjelde ut februar. I praksis har Norge stengt grensen, med visse unntak knyttet til varetransport og samfunnskritiske funksjoner.

Samtidig vil det fra 20. februar bli mulig for bedrifter å søke om unntak for innreise for såkalt næringskritisk personell.

- Med søkeprosesser og ti dages karantene er vi langt ut i sesongfisket før vi eventuelt har på plass de folka vi trenger. Så vi trenger en avklaring umiddelbart, sier Eide til Børsen.

Røst-ordfører Mikalsen sier at det for hele Lofoten er anslått et udekket behov på minst 220 sesongarbeidere på land.

- Vi har jobbet godt helt siden i høst med å få på plass gode rutiner slik at denne arbeidskraften var på plass og hadde gjennomført karantene før fisket starter. For lokalsamfunnet handler det om helårs-arbeidsplasser som står i fare dersom ikke vi får levert fisken. Dette er kritisk, sier Mikalsen.

- Ingen ferie

Øysamfunnet Røst i havgapet utenfor Lofoten teller i underkant av 500 innbyggere. Å skulle rekruttere norske sesongarbeidere har vist seg å ikke være en helt enkel prosess.

STORE INNTEKTER: I sesongen er det ventet å bli fisket rundt to hundre tusen tonn fisk til en førstehåndsverdi for fiskerne på ca. fire milliarder norske kroner. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Henning Lillegård. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Jeg fikk ni søkere på 40 jobber. Tre av dem hadde relevant erfaring fra før. Blant dem som har meldt sin interesse, var det en som ga beskjed om at han ikke kunne begynne før 11 om formiddagen og en annen som bare ville jobbe helg. Altså, de kan ikke komme hit og tro de skal på ferie, sukker Eide.

Han understreker at fiskeri og landbehandling av råvarene fra havet krever forkunnskaper.

- Jeg kan muligens klare å lære opp fem-seks, men det vi driver med her er kompetansearbeidsplasser. Vedkommende som håndterer flekkemaskinen er også han som skrur og fikser og reparerer på den. Dette er ikke noe man lærer seg i en fei, forklarer Eide.

Etter å ha lest sitatene sine, har fiskedirektøren en eneste tilføyelse:

«Du kan nevne at jeg sannsynligvis er den mest positive personen i fiskerinæringa. Dette må vi få til», skriver han i en SMS.

Frykter permitteringer

Jangaard avdeling Røst rakk å ta inn fem medarbeidere før grensa ble stengt 29. januar.

- Planen var å sluse inn åtte personer hver tiende dag. På den måten skulle de gjennomføre karantene før vi tok inn neste pulje. Vi bygde opp fasiliteter med kjøkken, bad, TV og internett for hver enhet. En investering på godt over 300 000 kroner - til ingen nytte. Vi har også gjennomført beredskapsøvelse med kommunen og vi har hatt Mattilsynet og Arbeidstilsynet på besøk. Alt er på stell, men slik situasjonen er nå, hjelper det ikke, sier Eide.

Han opplyser at bedriften har seks helårsansatte.

- Men uten bemanninga vi trenger under vinterfisket, kan vi heller ikke ta imot fisk. Og får jeg ikke tatt imot nå, må jeg gå til permitteringer av de fast ansatte allerede i april, lyder løypemeldinga.

Avviser økt smitterisiko

Utfordringene som Eide forteller om, gjelder for hele Lofoten-samfunnet, ifølge Røst-ordføreren.

- Redusert skatteinngang, redusert forbruk som igjen vil ramme øvrig næringsliv. Jeg tror knapt vi har sett starten hvis vi ikke får til smidige løsninger. Og regjeringens løsning med at man skal kunne søke om unntak etter 20. februar, kommer veldig for seint for oss. Dessuten ligger det inne en begrensning om at det må foreligge en negativ coronatest som maksimalt er 24 timer gammel. Det vinduet blir for trangt for de vi trenger å få inn, understreker Mikalsen.

Hun bekrefter Eides beskrivelse av at det er gjort gode forberedelser.

- Det er ikke noe som tyder på at det er større smitterisiko med akkurat denne gruppen arbeidstakere enn andre grupper samfunnskritisk personell som man gjør unntak for. Det viser inntak som alt har vært gjort i andre regioner før oss, skriver hun i en situasjonsoppdatering til Nærings- og fiskeridepartementet.

- Fiskerinæringa er godt forberedt og har gjort en god jobb for å ha systemer på plass for å forhindre smitteutbrudd. Det handler om alt fra planlegging av innkjøp av mat, til avvikling av eventuell karantene dersom smitte skulle oppstå, sier Røst-ordfører Mikalsen til Børsen.

Nei til generelt unntak

Børsen har spurt fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) om han vil imøtekomme nødropet fra Lofoten om å innvilge et generelt unntak fra innreiseforbudet for sesongarbeiderne til fiskeriindustrien - ved å klassifisere alle som samfunnskritisk personell.

Svaret er negativt.

- Utlendinger som er strengt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner er unntatt fra innreiserestriksjonen. Det er ikke slik at alle utenlandske sesongarbeidere til fiskeindustrien, selv om fiskeri- og havbruk inngår i den kritiske samfunnsfunksjonen forsyningssikkerhet, automatisk vil kunne unntas etter bestemmelsen, skriver han i en e-post.

Han presiserer at det vil måtte bli en konkret individuell vurdering av hver enkelt person i forkant av eventuelle unntak.

Børsen har også spurt om en kommentar til at bedriftene, som Jangaarden, opplever det som vanskelig å rekruttere kvalifisert norsk arbeidskraft. Ingebrigtsen vedgår at det kan være krevende.

- Sjømatnæringen har jobbet svært godt med smittevern siden i høst, og jeg har hatt tett dialog med næringen, kommuner og statsforvaltere i nord om avviklingen av årets vinterfiske siden i begynnelsen av desember. Det har gjort at flere virksomheter planla for å hente inn sine sesongarbeidere tidlig, og over tid. Det er naturlig nok krevende for dem som ikke har fått inn sine arbeider som planlagt, men vi er i en ekstraordinær situasjon med en smittesituasjon som vi ikke kan ignorere, skriver han i det e-post-sendte svaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer