Lurt for bitcoin-millioner av «Elon Musk»

Mystisk tweet gjorde at tyskeren gikk rett i fella.

TWITTER-KONGE: Elon Musk omtaler egne tweets om kryptovaluta som «fleip». Meldingene skal ved flere anledninger ha skapt store bevegelser i kursene. Foto: Joe Skipper / Reuters
TWITTER-KONGE: Elon Musk omtaler egne tweets om kryptovaluta som «fleip». Meldingene skal ved flere anledninger ha skapt store bevegelser i kursene. Foto: Joe Skipper / Reuters Vis mer
Publisert

Verdien av bitcoins har den siste tiden bare vokst og vokst. For cirka et år siden kostet en bitcoin i underkant av 10 000 dollar. I skrivende stund er prisen over 52 000 dollar.

Den voldsomme oppsvinget tiltrekker seg også kriminelle, som bruker nokså utspekulerte metoder for å svindle til seg digitale gigantverdier.

Det fikk tyske «Sebastian» smertelig erfare. 42-åringen ønsker ikke stille med sitt ekte navn, forståelig nok, dersom man skal tro mannens utrolige historie.

Skrollet på telefonen

En kveld etter at kona hadde gått og lagt seg, lå han på sofaen med mobiltelefonen sin. Tyskeren forteller til BBC at rett før han selv skulle ta kvelden, tikket det inn et Twitter-varsel fra Tesla-gründer Elon Musk.

Tweeten fra Musk var ikke helt lett å forstå ved første øyekast: «Dojo 4 Doge».

- Jeg lurte på hva det betydde, sier den kryptovaluta-interesserte tyskeren til BBC.

Musk har tidligere vært noe kryptisk i sine krypto-tweets. Den mystiske meldinga fikk flere kryptovaluta-interesserte til å tro at det dreide seg om Dogecoin, en annen type digital valuta som har fått oppmerksomhet den siste tida.

Skjebnesvanger Twitter-ferd

Sebastians videre ferd inn i Twitter-appen skulle vise seg å bli fatal. I tråden under Musks tweet var det et svar, tilsynelatende fra Musk selv.

Men dette var en svindelkonto, som skal ha vært overbevisende lik Musks ekte konto, med et såkalt «verifikasjonssymbol».

- I svaret var det en lenke til et nettsted, så jeg klikket på det og så at han (Musk) ga bort bitcoin, sier Sebastian til den britiske statskanalen.

På nettsida var «bitcoin-utdelinga» tilsynelatende i full gang. I Sebastians øyne var det hele i regi av Musk og hans Tesla-team.

Lovet dobling

- De oppfordret folk til å sende alt fra 0,1 Bitcoin (cirka 45700 kroner) til 10 Bitcoin (over 4,5 millioner kroner).

Det angivelige Tesla-teamet lovet å sende det dobbelte tilbake innen kort tid.

Ifølge Entrepreneur, hadde Sebastian investert en betydelig sum i bitcoin tilbake i 2017. Siden har verdien bare skutt i været.

Men tida var knapp, nettsida viste en tidtaker som tikket ned mot null. Sebastian måtte være rask om han ville doble pengene sine.

- Ta maksbeløpet

Tyskeren dobbeltsjekket verifikasjonssymbolet på «Elon Musks» twitterkonto, som lenket til nettsida, før han bestemte seg.

- Ta maksbeløpet, tenkte jeg, dette er absolutt ekte, så jeg sendte 10 bitcoin.

Sebastian beskriver de neste 20 minuttene som svært nervepirrende. Fra huset sitt i Köln, fulgte han spent med.

- Jeg oppdaterte nettsida hvert 20. sekund for å se om bitcoinene hadde doblet seg.

Pengene skal ha uteblitt. Da tidsnedtellinga på nettsida hadde nådd null, skjønte han at han hadde begått en stor tabbe.

- Jeg dunket hodet i sofaputene mens hjertet mitt pumpet hardt. Nå hadde jeg spolert alle sjanser til å skape et bedre liv for familien vår, alle feriene jeg hadde planlagt å ha med barna, alle sparepengene mine.

Sebastian forteller videre at han måtte vekke kona med beskjeden om at sparepengene var borte for alltid.

- Jeg sov ikke den natta, sier Sebastian, som i en rekke e-poster skal ha bønnfalt svindlerne om å få pengene sine tilbake, men til ingen nytte.

Ikke alene

Sebastians 10 bitcoins, over 4,5 millioner kroner, skal være den største summen som har gått tapt i slik svindel noensinne, ifølge analyseselskapet Whale Alert, melder BBC.

Det er imidlertid ikke bare tyskeren som har gått på limpinnen.

Flere medier melder at såkalt «gave-svindel» (giveaway scam) har nådd et rekordhøyt nivå i 2021. Ofrene i slik svindel blir gjerne bedt om å sende en sum, mot et løfte å få mer tilbake.

Det totale svindelbeløpet i årets første kvartal skal allerede være på 18 millioner dollar, cirka 155 millioner kroner. Til sammenlikning var totalsummen for fjoråret på 16 millioner dollar, eller 137 millioner kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer