- Lurte velgerne

Arbeiderpartiet lovte både LO og velgerne dyrt og hellig i valgkampen at arbeidsledige skulle få feriepenger på dagpenger og at det fra nyttår skulle bli pensjon fra første krone. Ved første anledning etter valget ble løftene brutt.

ENDRET: - Den økonomiske situasjonen har endret seg, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) om hvorfor løftene til arbeidsledige fra 100-dagersplanen er brutt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ENDRET: - Den økonomiske situasjonen har endret seg, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) om hvorfor løftene til arbeidsledige fra 100-dagersplanen er brutt. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et eller annet som har gått opp for Arbeiderpartiet etter at de fikk regjeringsmakten, sukker Henrik Asheim, Høyres fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen.

- Jeg mener de har ført velgerne bak lyset. De har lurt velgerne og LO, fortsetter Høyre-toppen.

Asheim har nettopp hørt arbeidsminister Hadia Tajik i stortingssalen forklare at Arbeiderpartiets valgkampløfter for arbeidsledige ikke blir gjennomført. Heller ikke løftet om pensjon fra første krone allerede fra nyttår blir gjennomført.

Tross lovnader både overfor velgerne og LO i valgkampen der Ap presenterte sin 100-dagersplan.

Årsaken skal Hadia Tajik selv få komme med:

- Den økonomiske situasjonen har endret seg. Gjenåpningen av samfunnet har bidratt til at etterspørselen etter arbeidskraft er veldig stor samtidig som vi ser at mange står utenfor arbeid. Vi prioriterer å få flere i jobb. Feriepenger på dagpenger og pensjon fra første krone lot seg altså ikke prioritere, sier Tajik.

Dette mener Asheim faller på sin egen urimelighet.

- Særlig Arbeiderpartiet visste dette før valget. De visste at det var usant da de lovte å gjennomføre disse tingene på så kort tid.

Mímir: - Ingen unnskyldninger

Rødts Mímir Kristjánsson er ikke mindre nådig enn Asheim i ordbruken. Han mener også Arbeiderpartiet har handlet bevisst når de har lovet arbeidsledige feriepenger.

- Det finnes ingen gode unnskyldninger! Det trengs ikke noe utredningsarbeid eller noe. Det er et helt åpenbart løftebrudd. Velgerne har fått det klare inntrykket at dette skal de gjennomføre i løpet av deres første 100 dager ved makten. Det har de jo sagt! hamrer Mímir.

- Tajik viser til at de må være økonomisk ansvarlige?

- Jeg mener det er en gigantisk avsporing. Det er ingen som har tatt til orde for økt oljepengebruk. Verken vi eller SV sier at dette skal finansieres med oljepenger. Målet må være å finansiere dette gjennom å skattlegge de rikeste mer enn det regjeringen vil.

- Er du enig med Asheim i at dette er lureri?

- Ja, helt åpenbart. Du går ut og lager en 100-dagersplan. Da har du sagt til velgerne at dette skal du fikse på 100 dager. Hvis velgerne i Norge ikke kan stole på at et parti som stiller til valg og sier de skal løse noe på 100 dager faktisk gjør det, men bare hopper bukk over det, er det veldig nært opp til det som er rent lureri.

Rødt-Mímir er også helt uenig i Tajiks påstand om at den økonomiske situasjonen har endret seg.

- Det er bare tull at de økonomiske utsiktene er snudd fra juli til begynnelsen av november. Det stemmer jo ikke. Alle har visst at oljepengebruken burde tas ned, alle har visst at det kom en gjenåpning, sier Rødt-profilen.

Tajik sender ballen i retur

Tajik svarer at det bare er mulig å vurdere de økonomiske rammene når man faktisk lager budsjettet. Det har Ap og Sp gjort etter valgdagen 13. september.

- Jeg vil understreke at feriepenger på dagpenger er en viktig sak for denne regjeringen, og jeg ser fram til å få det gjennomført, sier Tajik, som altså ikke kan si når 100-dagersløftet gjennomføres.

- Jeg forholder meg til at det som var mulig å gjennomføre innenfor rammene vi hadde, gjorde at 1,6 mrd. til feriepenger på dagpenger vanskelig lot seg innpasse i helheten, sier Tajik.

- Henrik Asheim tror ikke noe på deg, han sier Arbeiderpartiet skjønte i valgkampen at dette ikke var mulig å gjennomføre på så kort tid. Han sier dere førte velgerne og LO bak lyset?

- Da sender jeg den i retur til Henrik Asheim og sier at «på seg selv kjenner man andre».

- Så du mener både Høyre og Ap førte velgerne bak lyset?

- Nei, det er kanskje sånn Høyre driver valgkamp, at de lover ting de er helt overbevist om at de ikke klarer å gjennomføre. Men Arbeiderpartiet har lagt fram valgkampløfter som vi har vært opptatt av å gjennomføre. Svært mange av dem klarer vi å gjennomføre allerede i det første budsjettet vårt.

- Når det gjelder feriepenger på dagpenger lot det seg altså ikke innpasse i en økonomisk ansvarlig helhet.

Fem løftebrudd

NTB har gjort en gjennomgang av samtlige løfter i Arbeiderpartiets 100-dagersplan som de ikke får gjennomført i løpet av de første 100 dagene ved makten:

* Gjeninnføring av feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige.

* Innføring av fem timer gratis kjernetid i skolefritidsordningen for alle førsteklassinger.

* Forbedring av ordningen med brillestøtte for barn.

* Innføring av en tannhelsereform.

* Moms på de dyreste elbilene.

Hadia Tajik peker på at regjeringen har gjennomført andre sosiale tiltak i sitt første budsjett.

- Vi vært opptatt av å ha en tydelig sosial profil, gjennom for eksempel lavere makspris i barnehagen, økt fagforeningsfradrag og billigere pendling - og vi sørger for at de som går på arbeidsavklaringspenger får forlenging helt til sommeren, sånn at vi samtidig kan jobbe med et regelverk som sikrer at de som trenger tettere oppfølging og bedre tid til å få arbeidsavklaringen de trenger, faktisk får det, sier Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer