Statsbudsjettet

Lysbakken varsler klimastrid

Onsdag morgen ble forslaget til statsbudsjettet lagt fram. Men budsjettpartneren Audun Lysbakken i SV er ikke fornøyd og sier klima blir et viktig tema i videre forhandlinger.

STORTINGET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la torsdag fram statsbudsjettet for 2023. Få reaksjonene fra Stortinget her. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen spaserte finansministeren tradisjonen tro fra Finansdepartementet til Stortinget for å levere regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

Trygve Slagsvold Vedum ønsker å bruke 316,8 milliarder kroner i oljepenger neste år. Det er 18,3 milliarder mindre enn i år.

SV misfornøyd

For å få gjennomslag må finansministeren og statsministeren via jokeren Audun Lysbakken (SV), som de samarbeider med om å ha flertall i Stortinget.

- Det er et budsjett som ikke er rettferdig nok og grønt nok, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han sier regjeringen går i riktig retning, men ikke langt nok.

- Det er stort rom for økt skatt på de største formuene og høyeste inntektene. For det andre er dette et skuffende miljøbudsjett, sier Lysbakken.

- Klima og miljø blir et tøft og sentralt tema i disse forhandlingene, sier Lysbakken.

- Blir dere enige om dette?

- Det er ikke vits å forhandle om man ikke tror man skal komme til enighet. Men så vet vi også at det blir vanskelig. Det er avstand, sier Lysbakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.