Statsbudsjettet

Lysbakken varsler klimastrid

Onsdag morgen ble forslaget til statsbudsjettet lagt fram. Men budsjettpartneren Audun Lysbakken i SV er ikke fornøyd og sier klima blir et viktig tema i videre forhandlinger.

STORTINGET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la torsdag fram statsbudsjettet for 2023. Få reaksjonene fra Stortinget her. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen spaserte finansministeren tradisjonen tro fra Finansdepartementet til Stortinget for å levere regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

Trygve Slagsvold Vedum ønsker å bruke 316,8 milliarder kroner i oljepenger neste år. Det er 18,3 milliarder mindre enn i år.

HISTORISK RUTE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på vei til Stortinget onsdag morgen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
HISTORISK RUTE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på vei til Stortinget onsdag morgen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

SV misfornøyd

For å få gjennomslag må finansministeren og statsministeren via jokeren Audun Lysbakken (SV), som de samarbeider med om å ha flertall i Stortinget.

- Det er et budsjett som ikke er rettferdig nok og grønt nok, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han sier regjeringen går i riktig retning, men ikke langt nok.

BLIR DEBATT: Audun Lysbakken, SV-leder, i Stortinget onsdag. Foto: Shad Madian / Dagbladet
BLIR DEBATT: Audun Lysbakken, SV-leder, i Stortinget onsdag. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Det er stort rom for økt skatt på de største formuene og høyeste inntektene. For det andre er dette et skuffende miljøbudsjett, sier Lysbakken.

- Klima og miljø blir et tøft og sentralt tema i disse forhandlingene, sier Lysbakken.

- Blir dere enige om dette?

- Det er ikke vits å forhandle om man ikke tror man skal komme til enighet. Men så vet vi også at det blir vanskelig. Det er avstand, sier Lysbakken.

Han sier han tror de skal få det til.

Erna: - Ironisk

Høyre-leder Erna Solberg sier hun selv ikke ville økt skattene for næringslivet så mye eller kuttet så mye i samferdsel og forskning.

- De gjør ingen prioriteringer for å holde igjen på offentlige utgifter, det er bare mer skatt som er svaret deres, sier Solberg til Dagbladet.

KRITISK: Erna Solberg (H) er ikke direkte imponert av det hun nettopp hørte i Stortinget. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KRITISK: Erna Solberg (H) er ikke direkte imponert av det hun nettopp hørte i Stortinget. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Dette er et statsbudsjett for skatteinnstramninger, sier Solberg.

- Overrasker det deg at det er mye fokus på skatt i dag?

- Det ironiske er at Ap sa i valgkampen at det er helt umulig og uansvarlig å øke skattene med 40 milliarder som Rødt foreslo, sier Solberg.

- Krigsprofitt

Både Frp og MDG reagerer på den innstrammede oljepengebruken.

- Det de gjør her er å spare oljepenger til en søkkrik stat, mens de skal ta inn mer enn det dobbelte fra norske bedrifter. Her har man virkelig vært på skattejakt, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Dagbladet onsdag.

MDG er harde i retorikken om den reduserte oljepengebruken.

IKKE FORNØYD: Frp-leder Sylvi Listhaug under fremleggingen av statsbudsjettet onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Frp-leder Sylvi Listhaug under fremleggingen av statsbudsjettet onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Misfornøyd KrF

- Norge putter nå 1000 milliarder ekstra inn på Oljefondet sammenlignet med hva vi planla i fjor. Det er i all hovedsak krigsprofitt, sier MDG-topp Rasmus Hansson til Dagbladet.

Han mener det ser usolidarisk ut at Norge tar mye og gir lite mens det er krig i Ukraina. Han mener det burde gis mer til et solidaritetsfond og støtte til EU-innbyggere som lider under strømkriser som følge av krigen.

KrF reagerer også på at ikke mer penger går til bistand.

- Sannheten er at vi har tjent enormt mye mer på denne krisen, og at vi ikke kan holde det de har lovet overfor de som rammes av krisa, er uforståelig, sier KrFs Dag Inge Ulstein til Dagbladet.

Stramt budsjett

Neste års budsjett er et stramt ett, og regjeringen har varslet at nesten alle avgifter går opp.

De årlige skatteinntektene viø øke med 33 milliarder kroner årlig. Både formuesskatten og utbytteskatten økes.

Men Vedum har varslet overfor Dagbladet at dieselavgiftene til anleggsarbeidere vil gå ned med over 1 milliard. Generelt får bilbrukere billigere bensin og diesel.

I STORTINGET: Trygve Slagsvold Vedum drikker juice mens han legger fram statsbudsjett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I STORTINGET: Trygve Slagsvold Vedum drikker juice mens han legger fram statsbudsjett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fallitterklæring

- Med 41 milliarder i skatteskjerpelser for norsk næringsliv i 2023, aller mest for de grønne framtidsnæringene, er dette statsbudsjettet en falitterklæring for det nyskapende Norge, sier Venstres næringspolitiske talsperson Alfred Bjørlo i en kommentar.

Han mener norske bedrifter betale regninga.

- Venstre mener skattepakken i dette statsbudsjettet er oppsiktsvekkende dramatisk for norsk næringsliv, sier Bjørlo.

Noen flere nøkkeltall i neste års budsjett: Det ventes en arbeidsledighet på 1,7 prosent. Prisveksten i Norge anslås til 2,8 prosent. BNP er ventet å øke med 1,7 prosent. Budsjettimpulsen for 2023 er på minus 0,6 prosent.

- Oppfører seg som Høyre

Rødt frykter en forskjells-eksplosjon på Vedums vakt.Den mener milliardærer går fri med store overskudd når den lave selskapsskatten ligger fast.

– Regjeringa oppfører seg som en Høyre-regjering når de foreslår å kutte i dagpengene for arbeidsledige med 200 millioner neste år, og mer på sikt, ved å redusere opptjeningsperioden fra tre til ett år, sier Marie Sneve Martinussen, finanspolitisk talsperson i Rødt til Dagbladet.

AUF: - Rettferdig

AUF-leder Astrid Hoem er fornøyd med moderpartiets budsjettforslag.

- Man henter inn skatter fra dem som har aller mest fra før og omfordeler det blant annet til unge, sier Hoem til Dagbladet.

- Folk med inntekter under 750 000 kroner får ikke særlig mye?

- Men det viser hvem regjeringen prioriterer. Det er litt penger når man står i økonomiske utfordringer, og jeg mener det er riktig å hente det fra de som har aller mest fra før.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer