Eva Joly om Sindre Finnes

- Må absolutt etterforskes

Korrupsjonsjeger Eva Joly sier det er helt avgjørende at Økokrim åpner sak og etterforsker Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes.

TYDELIG: Korrupsjonsjeger Eva Joly advarer mot naivitet i saken som handler om at Sindre Finnes storhandlet på Oslo Børs de åtte årene kona Erna Solberg (H) var statsminister. Foto: Bertrand Guay / AFP / NTB
TYDELIG: Korrupsjonsjeger Eva Joly advarer mot naivitet i saken som handler om at Sindre Finnes storhandlet på Oslo Børs de åtte årene kona Erna Solberg (H) var statsminister. Foto: Bertrand Guay / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Vi må ikke være naive. Her er det mange røde flagg for innsidehandel. Dette må etterforskes nitid, sier Eva Joly til NRK.

Ifølge Sindre Finnes selv, har han handlet med aksjer og risikable papirer mer enn 3600 ganger i løpet av de åtte åra kona Erna Solberg (H) var statsminister.

Børsen har avdekket flere hull og mangler i Finnes' liste som Høyre har publisert. Det har utløst et skred av skarpe reaksjoner. Men feilene er ikke av en slik karakter at det rokker ved hovedbildet av en aktiv børshandler.

Solberg hevder at omfanget overrasket henne.

Ble advart i 2013

Solberg har også innrømmet at ektemannens aksjehandler har gjort henne inhabil i et ukjent antall saker som regjeringen behandlet i åra 2013 til 2020.

Likevel mener hun det er opp til Høyre om hun har tilstrekkelig tillit til å være partiets statsministerkandidat ved stortingsvalget i 2025.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

Så enkelt er det ikke, mener Eva Joly, korrupsjonsjeger og tidligere presidentkandidat for De Grønne i Frankrike:

- Det er et faktum at Statsministerens kontor advarte henne allerede i 2013 om at hennes manns aksjespill kunne sette henne i vanskeligheter. Så at hun ikke følger dette bedre opp, viser at hun mangler bevissthet om virkeligheten. De har jo felles økonomi. Jeg tror 1,8 millioner kroner, som spinndoktorene sier Finnes har tjent, burde synes i økonomien deres, sier Joly.

Dette må få en åpenbar konsekvens, mener Joly:

- Samtidig som hun styrte landet, opererte han på børsen. Her må man se på hver eneste transaksjon. Og jeg minner om at innsidehandel har en strafferamme på seks år. Det er ingen bagatell. Det er veldig alvorlig, sier Joly til NRK.

- Må absolutt åpne sak

Økokrimsjef Pål Lønseth sa til Børsen i går de vil ta en beslutning om det skal åpnes etterforsking eller ei, i løpet av høsten.

Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred har uttalt han håper det vil skje.

Førsteamanuensis ved institutt for finans ved BI, Kjell Jørgensen, uttalte til Børsen i går at Økokrim må åpne sak både mot Finnes og i Huitfeldt-saken.

- Det er på tide å rydde opp for å gjenopprette markedets tillit, sier han til Børsen.

Kommentator i Dagbladet mener at Erna Solberg bør gå av som Høyreleder på grunn av Sindre Finnes´ aksjekjøp. Video: Dagbladet TV Vis mer

Norskfødte Eva Joly er fransk advokat. På 1990-tallet fikk hun et ry som uredd korrupsjonsjeger, blant annet gjennom jobben som forhørsdommer.

Hun mener det er helt åpenbart at Økokrim må åpne sak.

- Jeg tror aldri at Økokrims samfunnsansvar har vært større enn nå. De må absolutt åpne sak og se på Finnes' mange børsoperasjoner. Jeg vil også understreke at dette kan Økokrim. De har mange flinke etterforskere, sier hun.

Kommer ikke bort fra fakta

Joly er også betenkt over signaleffekten dersom dette ikke skjer. Hun peker på Solbergs status som populær politiker.

- Det er veldig skadelig for samfunnskontrakten dersom det gjelder en regel for vanlige mennesker som kommer i fengsel for Nav-feil, mens den nasjonale eliten som blant annet lever av å spekulere på børsen, aldri stilles til ansvar. Særlig farlig er det for det norske samfunnet, hvor likhetstanken og fellesskapstanken står så sterkt, sier Joly.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer