Må begrense begravelser

I Ringsaker kommune blir begravelser forbeholdt fredager for å spare strøm.

TILTAK: Nes kirke, som tilhører Ringsaker kommune, har gjort tiltak for å redusere tallet på strømregninga. Dronefoto: Sten-Christian Pedersen
TILTAK: Nes kirke, som tilhører Ringsaker kommune, har gjort tiltak for å redusere tallet på strømregninga. Dronefoto: Sten-Christian Pedersen Vis mer
Publisert

I tida framover skal begravelser i Ringsaker kommune hovedsakelig holdes på fredager for å bøte på høye strømregninger.

- Det ligger ikke noe stor dramatikk i dette fra vår side. I likhet med mange andre kirker har vi måttet se på situasjonen knyttet til energibruk, sier kirkeverge Kai Ove Berg til Dagbladet.

Dette er kun ett av mange tiltak som har blitt gjort i kommunens kirker. Tidligere i høst ble temperaturen innendørs senket til 17 grader.

Senker aktivitet og temperatur

Berg understreker at rutinene ikke vil endres i særlig stor grad. I mindre byer og bygder er det normalt at begravelser holdes mot slutten av uka.

- Vi kan ikke styre hvor mange som skal ha seremoni, altså hvor mange som dør, så våre vurderinger bygger på erfaring gjennom mange år, forklarer han.

Videre understreker han at dersom de får en situasjon med økt behov, så vil de vurderingene tas fortløpende.

ETTERSPØR GREP: Kirkeverge Kai Ove Berg sier at kirken trenger større tilskudd for å kunne drive bærekraftig framover. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
ETTERSPØR GREP: Kirkeverge Kai Ove Berg sier at kirken trenger større tilskudd for å kunne drive bærekraftig framover. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen Vis mer

- Fram til nå har vi kunnet tilby ganske tilrettelagte begravelsestidspunkter, så dette blir en måte å få ned energiforbruket på, sier han.

Når aktiviteten i kirka blir begrenset til færre dager, kan temperaturen senkes i kirkerommene når de ikke er i bruk til seremonier. Flesteparten av kirkebyggene er gamle, så å holde dem varme er utfordrende på grunn av stort energitap. Med høye strømpriser blir dette svært dyrt.

- Allerede søkt

Lokalbefolkningen har tatt begravelsesbeskjeden bra, ifølge Berg.

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger utover at folk generelt viser stor forståelse for at også kirken må tilpasse seg den situasjonen samfunnet er i, sier han og legger til:

- Det er en vanskelig situasjon for mange.

Til tross for endringene i begravelsestidspunkter mener Berg at de opprettholder et godt servicetilbud til befolkningen.

- Vi skal være til stede for de som trenger kirken, sier han.

Tros- og livssynsminister Kjersti Toppe sier at denne løsningen viser at strømprisene har blitt en utfordring også for kirkene.

- Jeg tenker at det viktigste er at alle får begraves fra den kirken de hører til, og at en prøver å unngå at tilbudet blir svekket, sier hun.

Tidligere i høst vedtok Stortinget at kirkene får bevilget 30 millioner kroner i en midlertidig strømstøtteordning. Regjeringen har som mål at færre kirker skal redusere aktiviteten i advents- og juletiden, skriver de på sine nettsider.

Kirkeverge i Ringsaker prosti, Kai Ove Berg, sier han er glad for at strømstøtteordningen har blitt bevilget, og sier at de allerede har søkt.

I ordningen gis det inntil 45 000 kroner per sogn, og for Ringsaker samlet utgjør dette 270 000 kroner med ekstra støtte.

- Da kan vi holde kirken varm til jul, sier Berg.

Ordningen gjelder områdene som har hatt høyets strømpriser, altså sør for Dovre og Sognefjorden. Det eneste kravet er at det blir sendt inn en søknad før 11. november.

- Tilskuddsordningen har blitt veldig godt mottatt og vil garantert ha effekt, sier tros- og livssynsminister Kjersti Toppe.

- Pengene er nok ikke tilstrekkelig for alle, men er et kjærkomment bidrag, legger hun til.

Krever politisk vilje

Berg mener at tilskuddet ikke er nok på lengre sikt. For at kirkene skal kunne drive bærekraftig, er det behov for en enorm grønn omstilling, ifølge Berg.

- Hvis kirken skal kunne fortsette å drive som virksomhet i Norge, vil det kreve en innsats som går langt utover det kommunene kan bidra med, sier han.

I dag er det kommunene som gir tilskudd til kirkens lokale virksomhet, deriblant tilskudd til bygging, vedlikehold og ordinær drift.

- Det er behov for store investeringer, og da må det politisk vilje til, fortsetter Berg.

Videre kreves det tillatelse fra vernemyndighetene, da mange av byggene har vernestatus.

- Jeg tror ikke løsningen er at vi bare låser kirkebyggene og lar dem stå tomme for å spare strøm. Det er heller å finne fornuftige måter å bruke dem på, sier Berg.

I kirkebyggene finnes det verdifull kunst, musikkinstrumenter og interiør. Berg mener man ikke kan stille seg i en situasjon der tusenvis av kirkebygg blir ødelagt fordi de ikke tas vare på, og påpeker at det beste vernet av historiske bygninger kommer gjennom å bruke dem.

Staten gir tilskudd

Tros- og livssynsminister Kjersti Toppe er opptatt av at kirker ikke skal stenges eller redusere aktiviteten sin. Hun mener at å bruke eksisterende kirkebygg er blant de viktigste klimatiltakene man kan gjøre.

- Kommunene har det økonomiske ansvaret for å sikre godt vedlikehold av kirkene. Kostnadene ved forsømt vedlikehold kan bli store, så det er viktig at kommunene tar dette ansvaret på alvor, sier hun.

Staten medvirker til å sette i stand kulturhistorisk viktige kirker gjennom Opplysningsvesenets fond, men Toppe understreker at dette ikke endrer kommunens økonomiske ansvar for kirkebyggene.

Samtidig påpeker hun at det er et etterslep i vedlikehold, og at staten gjennom mange år har gitt tilskudd til istandsettingsprosjekter. Siden 2019 har staten også gitt tilskudd til sikring av kirkebygg med kulturhistorisk verdi mot klimaskader.

Til sammen foreslår regjeringen å sette av 50 millioner til fredede og verneverdige kirkebygg i 2023.

- I 2023 skal det utformes et bevaringsprogram for kirkebyggene, legger Toppe til.

- Vil få en viss effekt

Siden 2021 har kirkene i Ringsaker kommune hatt fokus på energiforbruk. Da ble det blant annet installert rimelige systemer som kan styres elektronisk for å få bedre kontroll på oppvarmingen av byggene.

Disse tiltakene har vært effektive. I forhold til i fjor har kirkene brukt 13 prosent mindre strøm, skriver Ringsaker kirkelige fellesråd i en pressemelding. Dette er imidlertid ikke nok. Ifølge beregninger vil strømkostnadene være 3 til 4 ganger mer enn det som er budsjettert for 2022.

Flere tiltak har derfor blitt innført, ifølge Ringsaker prostis nettsider. Temperaturen innendørs har som hovedregel blitt senket til 17 grader, og kirkene har planlagt å samle aktiviteten på færre bygg.

Nå er også organiseringen av gravferder blitt endret.

Kirkeverge Kai Ove Berg påpeker at det er vanskelig å si hvor effektivt det ferskeste tiltaket vil være, men at de vil bruke denne perioden til erfaringsinnhenting.

- Det eneste vi vet helt sikkert, er at alle de kilowattimene vi klarer å ikke bruke, vil vi få en viss effekt av, konkluderer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer