Må begrense begravelser

I Ringsaker kommune blir begravelser forbeholdt fredager for å spare strøm.

TILTAK: Nes kirke, som tilhører Ringsaker kommune, har gjort tiltak for å redusere tallet på strømregninga. Dronefoto: Sten-Christian Pedersen
TILTAK: Nes kirke, som tilhører Ringsaker kommune, har gjort tiltak for å redusere tallet på strømregninga. Dronefoto: Sten-Christian Pedersen Vis mer
Publisert

I tida framover skal begravelser i Ringsaker kommune hovedsakelig holdes på fredager for å bøte på høye strømregninger.

- Det ligger ikke noe stor dramatikk i dette fra vår side. I likhet med mange andre kirker har vi måttet se på situasjonen knyttet til energibruk, sier kirkeverge Kai Ove Berg til Dagbladet.

Dette er kun ett av mange tiltak som har blitt gjort i kommunens kirker. Tidligere i høst ble temperaturen innendørs senket til 17 grader.

Senker aktivitet og temperatur

Berg understreker at rutinene ikke vil endres i særlig stor grad. I mindre byer og bygder er det normalt at begravelser holdes mot slutten av uka.

- Vi kan ikke styre hvor mange som skal ha seremoni, altså hvor mange som dør, så våre vurderinger bygger på erfaring gjennom mange år, forklarer han.

Videre understreker han at dersom de får en situasjon med økt behov, så vil de vurderingene tas fortløpende.

- Fram til nå har vi kunnet tilby ganske tilrettelagte begravelsestidspunkter, så dette blir en måte å få ned energiforbruket på, sier han.

Når aktiviteten i kirka blir begrenset til færre dager, kan temperaturen senkes i kirkerommene når de ikke er i bruk til seremonier. Flesteparten av kirkebyggene er gamle, så å holde dem varme er utfordrende på grunn av stort energitap. Med høye strømpriser blir dette svært dyrt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer