Må betale eks-ansatt 1,2 milliarder

Må betale erstatning for rasisme på arbeidsplassen.

MÅ BETALE: Elon Musk og Tesla må punge ut. Foto: Retuers / NTB
MÅ BETALE: Elon Musk og Tesla må punge ut. Foto: Retuers / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tesla må betale sin tidligere ansatte Owen Diaz 137 millioner doller, som tilsvarer rundt 1,2 milliarder norske kroner, i erstatning, skriver CNBC.

Årsaken er at Diaz ble utsatt for rasisme da han jobbet for selskapet.

Rasistiske bemerkninger

Diaz var innleid gjennom et bemanningsbyrå, og fortalte i retten at han og andre svarte kolleger fikk slengt nedsettende bemerkninger etter seg.

Kollegene hans skal blant annet ha bedt ham «dra tilbake til Afrika», tegnet rasistisk graffiti på toalettene og la en rasistisk tegning på arbeidsplassen hans.

At denne typen saker havner for retten er sjelden, og det kommer av at Tesla-ansatte må underskrive en avtale om «obligatorisk mekling».

Har gjort endringer

Denne avtalen hadde Diaz ikke underskrevet, og dermed sto han fritt til å trekke sin tidligere arbeidsgiver for retten.

Tesla selv sier at selskapet ikke er det samme som i 2016, da Diaz jobbet der, og at de har gjort flere endringer siden han sluttet.

«Vi erkjenner at i 2015 og 2016 så var vi ikke perfekte», skriver visepresident i Tesla, Valerie Capers Workman, i et blogginnlegg på selskapets egen nettside.

I innlegget framfører likevel Workman argumenter for hvorfor hun mener dommen er feil.

- Tesla tok grep

Hun mener flere av anklagene fra Diaz kom etter at det ble kjent at han ikke fikk fast stilling hos Tesla, og at de faktisk tok grep de gangene de ble gjort kjent med at Diaz hadde blitt utsatt for rasisme.

«De tre gangene Diaz klaget på trakassering så tok Tesla grep og forsikret seg om at nødvendige tiltak ble iverksatt: To entrepenører ble sparket og en ble suspendert (som hadde tegnet en rasistisk tegning. Diaz forklarte selv at han var 'veldig fornøyd' med resultatet av etterforskningen, og han var enig i at alle hans klager ble fulgt opp», skriver Workman.

Hvorvidt Tesla vil anke avgjørelsen fra den føderale domstolen, skriver Workman ingenting om.

Diaz advokat J. Bernard Alexander sier at de klarte å sette juryene i Diaz' sko.

- Da Tesla kom til retten og forsøkte å si at de hadde nulltoleranse og at de oppfylte sin plikt? Juryen ble fornærmet av det fordi det i realiteten var null ansvar, sier Alexander.

Det er også flere saker som skal opp for retten, der det hevdes at det er rasediskriminering og trakassering i Tesla.

Ber om granskning

Det kan gi styrke til Tesla-aksjonærer, som forsøker å legge press på selskapet til å bli mer åpne om deres mål for mangfold i selskapet og bruk av obligatorisk mekling for å løse anklager om seksuell trakassering og rasediskriminering.

- Bruk av obligatorisk mekling begrenser de ansattes muligheter, det forhindrer ansatte i å anlegge søksmål når diskriminering og trakassering finner sted, og han hemmeligholde fakta, overtredelser eller saksutfall, og dermed hindre ansatte i å lære om og agere på felles bekymringer, het det i et forslag fra fondet Nia Impact Capital, som er en av aksjonærene i Tesla.

De ber Tesla granske hvordan den obligatoriske meklingen påvirker deres ansatte og kulturen på arbeidsplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer