LO-lederen om norsk eksport

- Må gjøre vondt for Erna å lese dette

- Dette er veldig alvorlig. Utviklingen må snu. Og det haster, tordner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Utgangspunktet for norske bedrifter til å lykkes på verdensmarkedet er egentlig det aller beste, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

- Men uten en mer aktiv næringspolitikk lykkes vi ikke, sukker han.

Norges desiderte bunnplassering som ble avdekket i Menon-rapporten «Kan Norge tette eksportgapet?» og omtalt av Børsen, bekreftet noe LO har advart mot i lang tid, sier han.

- Dette har utviklet seg over tid. Vi kommer stadig dårligere ut. Eksporten svikter og handelsbalansen går ned. Vi har gjentatte ganger forsøkt å løfte problemet. Dette er veldig alvorlig. Vi er vitne til en utvikling som må snu, og det haster, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Børsen.

- Tungt for Erna

Norge kjøper altså varer for langt større beløp enn vi selger til utlandet, og dermed oppstår det økonomene kaller et handelsunderskudd når man holder inntektene fra olje- og gass utenfor.

Ifølge Menon Economics har Norge hatt den svakeste utviklingen på eksportmarkedet i OECD de siste 25 åra - og med en dobling av handelsunderskuddet til 400 milliarder kroner siden 2011.

OPPSKRIFT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ønsker forpliktende ambisjoner og målrettede virkemidler for å hjelpe norske bedrifter på verdensmarkedet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OPPSKRIFT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ønsker forpliktende ambisjoner og målrettede virkemidler for å hjelpe norske bedrifter på verdensmarkedet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det må jo gjøre litt vondt for Erna å lese dette. For det er jo et offentlig ansvar å peke ut retningen og følge opp med konkrete satsinger. Da kan vi ikke fortsette fastlåst i en næringsnøytral politikk, sier Gabrielsen.

LO-oppskriften er som følger:

- Vi må våge å plukke ut bransjevise satsinger, sette målbare og forpliktende ambisjoner, og vi må understøtte dem politisk med konkrete virkemidler, oppsummerer Gabrielsen.

- Langt bak naboene

LO-lederen viser til at eksportsuksessen for sjømat og olje- og gass har kommet dels som følge av et spisset virkemiddelapparat og med aktive politiske grep.

- Vi har et meget godt utgangspunkt med små forskjeller, høy tillit og verdensledende kompetansemiljøer. Å hjelpe norske bedrifter med å lykkes på verdensmarkedet handler om sikre grunnlaget for ny vekst og nye arbeidsplasser. Noe som er helt avgjørende for å få ledigheten ned, sikre velferden og at vi opprettholder vår posisjon, understreker Gabrielsen.

Han sier at beslutningen om å slå sammen Eksportkreditt og GIEK til én etat er ett riktig steg på veien.

- Det er selvfølgelig bra at staten bygger en mer slagkraftig enhet, men det er langt fra tilstrekkelig. Norge ligger helt på bunn på eksportlån, og langt bak Sverige og Danmark både målt i rene kroner og i andel av bruttonasjonalprodukt. Så i tillegg til virkemidler, styrking av utenrikstjenesten og en klar identifisering av hvor vi har våre fortrinn, handler det om å skru ambisjonene langt over dagens nivåer, sier LO-lederen.

Begge deler

- Er det ikke noen mulige ulemper med det du omtaler som sektorvise satsinger?

- Stort sett alle land rundt oss tallfester målene og de har konkrete og målbare strategier for å følge det opp. I et land med 5 millioner innbyggere må identifisere hvor vi har våre fortrinn. Så skal vi selvfølgelig også satse på oppstartsbedrifter. Dette kommer ikke istedenfor, men i tillegg. Vi er helt nødt til å løfte Norge opp fra den bunnplassen vi har nå, understreker Gabrielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer