LO-lederen om norsk eksport

- Må gjøre vondt for Erna å lese dette

- Dette er veldig alvorlig. Utviklingen må snu. Og det haster, tordner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Utgangspunktet for norske bedrifter til å lykkes på verdensmarkedet er egentlig det aller beste, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

- Men uten en mer aktiv næringspolitikk lykkes vi ikke, sukker han.

Norges desiderte bunnplassering som ble avdekket i Menon-rapporten «Kan Norge tette eksportgapet?» og omtalt av Børsen, bekreftet noe LO har advart mot i lang tid, sier han.

- Dette har utviklet seg over tid. Vi kommer stadig dårligere ut. Eksporten svikter og handelsbalansen går ned. Vi har gjentatte ganger forsøkt å løfte problemet. Dette er veldig alvorlig. Vi er vitne til en utvikling som må snu, og det haster, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Børsen.

- Tungt for Erna

Norge kjøper altså varer for langt større beløp enn vi selger til utlandet, og dermed oppstår det økonomene kaller et handelsunderskudd når man holder inntektene fra olje- og gass utenfor.

Ifølge Menon Economics har Norge hatt den svakeste utviklingen på eksportmarkedet i OECD de siste 25 åra - og med en dobling av handelsunderskuddet til 400 milliarder kroner siden 2011.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer