Norge vekker oppsikt:

- Må holde hodet kaldt

Det norske selskapet vekker internasjonal oppsikt for klatretilbudet på Vestlandet. - En fordel å ha styrke i armene og være vant til høydeeksponering, sier Stijn van Oorschot.

KLATRING: At det åpnes for klatring på Hornelen får internasjonal oppmerksomhet. - Bør ha nerver av stål, skriver CNN. Foto: Sverre Hjørnevik/Visit Nordfjord
KLATRING: At det åpnes for klatring på Hornelen får internasjonal oppmerksomhet. - Bør ha nerver av stål, skriver CNN. Foto: Sverre Hjørnevik/Visit Nordfjord Vis mer
Publisert

Blant spektakulære snødekte fjelltopper på Norges ville vestland ligger Hornelen-fjellet.

Den ruvende fjellveggen er med sine 860 meter Europas høyeste sjøklippe. Fra toppen har man en enestående panoramautsikt over det idylliske fjordlandskapet.

Vaskeekte adrenalin-junkies har kanskje fått det med seg allerede - men denne sommeren er det altså åpnet for klatring her. Og det tusen år etter at selveste Olav Tryggvason «åpnet ruta». Mer om det lenger ned.

- Må holde hodet kaldt

Det er selskapet Hornelen via Ferrata som står for driften av klatrerutene langs den aktuelle klippen.

Den amerikanske mediegiganten CNN har omtalt saken, og skriver at både mot og «nerver av stål» trengs for å prøve seg her.

- Jeg vil ikke si du må ha nerver av stål, men du må holde hodet kaldt når du blir veldig eksponert. Når du klatrer med via ferrata så er det enten opp eller ned. Du skal helst oppover, sier Stijn van Oorschot, driftssjef i Hornelen via Ferrata, til Børsen.

Begrepet via ferrata går ut på at et fjell utstyres med faste sikringsmidler som stålvaier, bøyler, stiger og bruer som hjelper klatrerne opp en vegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.