Norge vekker oppsikt:

- Må holde hodet kaldt

Det norske selskapet vekker internasjonal oppsikt for klatretilbudet på Vestlandet. - En fordel å ha styrke i armene og være vant til høydeeksponering, sier Stijn van Oorschot.

KLATRING: At det åpnes for klatring på Hornelen får internasjonal oppmerksomhet. - Bør ha nerver av stål, skriver CNN. Foto: Sverre Hjørnevik/Visit Nordfjord
KLATRING: At det åpnes for klatring på Hornelen får internasjonal oppmerksomhet. - Bør ha nerver av stål, skriver CNN. Foto: Sverre Hjørnevik/Visit Nordfjord Vis mer
Publisert

Blant spektakulære snødekte fjelltopper på Norges ville vestland ligger Hornelen-fjellet.

Den ruvende fjellveggen er med sine 860 meter Europas høyeste sjøklippe. Fra toppen har man en enestående panoramautsikt over det idylliske fjordlandskapet.

Vaskeekte adrenalin-junkies har kanskje fått det med seg allerede - men denne sommeren er det altså åpnet for klatring her. Og det tusen år etter at selveste Olav Tryggvason «åpnet ruta». Mer om det lenger ned.

- Må holde hodet kaldt

Det er selskapet Hornelen via Ferrata som står for driften av klatrerutene langs den aktuelle klippen.

Den amerikanske mediegiganten CNN har omtalt saken, og skriver at både mot og «nerver av stål» trengs for å prøve seg her.

- Jeg vil ikke si du må ha nerver av stål, men du må holde hodet kaldt når du blir veldig eksponert. Når du klatrer med via ferrata så er det enten opp eller ned. Du skal helst oppover, sier Stijn van Oorschot, driftssjef i Hornelen via Ferrata, til Børsen.

Begrepet via ferrata går ut på at et fjell utstyres med faste sikringsmidler som stålvaier, bøyler, stiger og bruer som hjelper klatrerne opp en vegg.

Stijns far, Rogier van Oorschot, er direktør i selskapet. Han har jobbet med prosjektet i ni år, ifølge CNN.

ADRENALIN: Rushet du får på klatreruta er uten sidestykke, ifølge Rogier van Oorschot. Foto: Norges Boltefond / Horneland Via Ferrata / Visit Nordfjord
ADRENALIN: Rushet du får på klatreruta er uten sidestykke, ifølge Rogier van Oorschot. Foto: Norges Boltefond / Horneland Via Ferrata / Visit Nordfjord Vis mer

- Adrenalinrushet du får når du ser mellom klatrestøvlene og ned på skipene i fjorden som passerer over 600 meter under deg, er uten sidestykke, sier han til kanalen.

- Kan fort bli stresset

På spørsmål om han tror oppmerksomheten fra den amerikanske mediegiganten vil føre til et booking-byks, sier Stijn:

- Ja, jeg har fått litt mails fra rundt om i verden i dag, blant annet fra statene som jeg ikke har fått så mye fra før. De har trolig har fått med seg artikkelen.

Han legger til at de ikke regner med voldsomme utslag, da mange trolig allerede har planlagt ferien sin, men at det vil hjelpe på til neste sesong.

De tre rutene «Hekseveggen», «Ørnelia» og «Olavsrute» har forskjellig vanskelighetsgrad.

- Du trenger ikke være erfaren, men du må være i form, i «fjellform». Det er en fordel å ha litt klatreerfaring. Når det gjelder den nederste løypa, skal det gå fint hvis du ikke har høydeskrekk og er i god form, sier Stijn.

- På den øverste delen er det en fordel å ha styrke i armene og være vant til eksponering til høyder. Hvis ikke kan man fort bli stresset, legger han til.

- Er det mulighet for å reddes om man får panikk?

- Det er mulig, men da er det å klatre ned igjen. Men har man først klatret opp et stykke, så er det ofte lettere å fortsette enn å snu, sier klatresjefen.

Olav Tryggvason-sagnet

Hornelen skal faktisk ha en historie med ingen ringere enn Olav Tryggvason. Stijn forklarer:

- Det går en saga om at Olav Tryggvason etablerte den første klatreruta i Norge der. Han klatra opp og satt fast skjoldet sitt. Han kom ned igjen og spurte hirden sin om den var noen som turte å klatre opp igjen. Han som klatra opp for å hente skjoldet, satt seg fast. Så skal kong Olav ha kommet og redda både ham og skjoldet.

- De sies også at dette er en samlingsplass for hekser, som møtes årlig for å ha konferanser og utveksle trylleformler og litt forskjellig. På Sankthans må man holde seg unna toppen, sier van Oorschot spøkefullt.

Tror ikke liknende finnes

Ordføreren i kommunen, Anne Kristin Førde (Ap), skriver under på både Tryggvason- og hekse-historien.

- Vi ønsker selvfølgelig at flest mulig skal vite om denne løypa. Den er luftig, jeg tror ikke det finnes liknende, sier Førde til Børsen, og understreker at hun ikke har personlig erfaring med denne typen klatring.

- Men jeg har snakket med en del som har erfaring med via ferrata, fra Østerrike, Tyskland og andre i Europa, som sier de aldri har prøvd liknende. Det er en spesiell rute, og jeg håper vi får mange besøkende.

På spørsmål om det ventes storinnrykk til kommunen som følge av den internasjonale oppmerksomheten, sier hun:

- Jeg tror den startet opp litt for seint i sesongen til det. Vi hadde en offisiell åpning sist lørdag, og de fleste har nok planlagt ferien sin nå. Men vi håper å få så mye besøkende som mulig.

Bremanger har flere turistperler å by på, ifølge Førde, som blant annet trekker fram Ålfotbreen - Gjengen, Vetvika og Keipen.

- Vi har et utrolig fint fjellandskap. Så for friluftsfolk som ønsker å gå turer i fjellet, har vi veldig mange fine merkete turløyper.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer