Elon Musk:

Må i retten

I dag starter rettssaken mellom Tesla-investorene og Elon Musk. USA-ekspert Eirik Løkke mener innholdet er merkelig.

SAKSØKT: Elon Musk er under mye press om dagen. Dette er Elon Musk avbildet under Satellite-konferansen i Washington. FOTO: Susan Welch/AP
SAKSØKT: Elon Musk er under mye press om dagen. Dette er Elon Musk avbildet under Satellite-konferansen i Washington. FOTO: Susan Welch/AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gammel Twitter-melding gjør at administrerende direktør og selverklært «Techno King of Tesla» Elon Musk, i dag må forklare seg i retten.

Det skjer etter at flere investorer mener at de har blitt villedet til å kjøpe aksjer, gjennom hans Twitter-konto.

Oppkjøpshint

I 2018 antydet Musk på sin Twitter-konto at han hadde sikret nok kapital til å fjerne selskapet fra børs. Dette skapte mye spekulasjoner, men ble seinere ansett som «bekreftet» da han ga investorene et ultimatum.

- Aksjonærer kan enten selge når aksjene treffer 420 dollar, eller beholde aksjene og gå privat, skrev han i en Twitter-melding 7. august 2018.

Ultimatumet gjorde at prisen på selskapet steg markant og skapte rom for «historiens største børsexit», men bare kort tid seinere bestemte gründeren at selskapet skulle bli på børs.

Helomvendingen skapte en fallende aksjepris, noe som førte til et tap for de sjokkerte investorene. Nå krever de pengene tilbake, og saken skal avgjøres i en rettssak i San Fransisco. Her kan Musks motiv med meldingene bli avgjørende, skriver Reuters.

Distriktsdommeren Edward Chen har allerede fastslått at Twitter-meldingene var usanne, og omtalt Musks utspill som «uforsvarlige med vilje», ifølge New York Times. Forrige uke avviste han Musks forsøk på å flytte rettssaken til Texas, hvor Tesla nå har hovedkvarter.

- Man har allerede fått en kortfattet dom om hensynsløshet og falske utsagn. Dette er de to vanligste forsvarene som tiltalte vinner på, kommenterer jusprofessor ved universitetet i Michigan, Adam C. Ritchard, overfor avisa.

EKSPERT: Rådgiver i Civita og USA-ekspert Eirik Løkke er svært kritisk til måten Elon Musk har opptrådd. Avbildet er Løkke i samtale med Jens Stoltenberg under et foredrag om Russland, Ukraina og Nato utfordringer under Civitafrokost i Universitetets aula. Foto: Terje Bendiksby / NTB
EKSPERT: Rådgiver i Civita og USA-ekspert Eirik Løkke er svært kritisk til måten Elon Musk har opptrådd. Avbildet er Løkke i samtale med Jens Stoltenberg under et foredrag om Russland, Ukraina og Nato utfordringer under Civitafrokost i Universitetets aula. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Rettssaken varer fram til 1. februar.

- Kritikkverdig

- Mennesker i hans posisjon har en spesiell innsikt i selskapet, og det gjør at folk har tillit til ham, forteller USA-ekspert og rådgiver i Civita, Eirik Løkke til Børsen.

Ifølge Løkke har Musk blitt mindre populær etter hans politiske og kryptiske uttalelser. Løkke poengterer likevel at Musk fortsatt har sine tilhengere.

Han fortsetter med å si at i Norge er Musk fortsatt populær til tross for de kontroversene gründeren har skapt.

- Dette var en merkelig måte å uttale seg på som virker mot sin hensikt. En i hans posisjon bør ikke gi en slik melding over et sosialt medium. Det er etter min mening kritikkverdig, avslutter Løkke.

Gikk av

I slutten av september 2018 ga det amerikanske finanstilsynet (SEC) Musk en saftig bot etter etterforskning av saken. Musk og selskapet måtte betale omkring 20 millioner kroner hver. SEC omtalte Musks twittermeldinger som misledende.

I tillegg til bøtene, måtte han gå av som styreleder i selskapet. Den nye styrelederen ble Robyn Denholm, som tidligere var finans- og strategidirektør for Telstra, Australias største telekomselskap.

- Elon Musk vil ikke lenger være styreleder i Tesla. Tesla skal vedta noen viktige reformer, hvor de blant annet må overvåke Musks kommunikasjon med diverse investorer, skriver SECs administrerende direktør, Stephanie Aviaian, i en pressemelding.

Musk har siden sagt at han følte seg presset til å inngå forliket med finanstilsynet og at han var overbevist om at han hadde sikret seg finansieringen i et møte med Saudi-Arabias statlige investeringsfond.

Måtte testes for narkotika

Dette er ikke første gangen Musk påvirker aksjemarkedet. Tidligere i 2018 stupte aksjeprisen til Tesla etter at han røykte marihuana under podcastinnspilling med UFC-profil og komiker Joe Rogan.

- Jeg og hele SpaceX-teamet måtte narkotika-testes i et helt år, forklarte mangemilliardæren på podkasten «Full Send» i august.

I desember gikk også prisen på Tesla kraftig ned, da investorene var bekymret for at det mye diskuterte Twitter-kjøpet var en for stor distraksjon for entreprenøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer