- Må kanskje tilbake til sovjettida

Den russiske økonomien anslås å krympe med ti prosent i år. Ifølge medier er det meldt om slåssing i butikker for å sikre seg enkelte matvarer.

KAMP OM MATEN: Her slåss russiske dagligvarekunder angivelig om sukker, i en hittil uverifisert video som har fått flere hundre tusen visninger på Twitter. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Vestens massive straffetiltak som følge av Ukraina-krigen har nærmest sendt den russiske økonomien utfor stupet.

Den europeiske utviklingsbanken (EBRD) anslår nemlig at russisk økonomi vil krympe med ti prosent i år.

De anslår at krigen, og Vestens sanksjoner, sender landet inn i sin dypeste resesjon siden tidlig 1990-tall, ifølge Financial Times (FT).

- Veldig dramatisk

En ti prosents krymping av økonomien vil være noe russere flest kjenner på lommeboka, og ganske brutalt.

- Det er veldig dramatisk, det er i så fall den største nedgangskonjunkturen i Russland siden 90-tallet. Det er verre enn det de opplevde under pandiemen og under finanskrisen, sier sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen.

Et slikt nedgangsscenario «vil få store konsekvenser for folk og bedrifter», ifølge økonomen.

- Russland vil få en knekk, og levestandarden vil få en knekk. Men de vil klare dette sjokket hva gjelder makroøkonomisk stabilitet. Det som kommer til å ramme Russland mer, er veksten: Null vekst neste år, og veldig lav vekst på lengre sikt, sa Beata Javorcik, sjeføkonom i ERBD, ifølge FT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer