- Må lære å holde kjeft

Lakseaksjene stuper etter nytt Trygve Slagsvold Vedum-utspill om lakseskatten. Verdier for 16 milliarder er borte.

LAKSESKATT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har slått fast at det blir lakseskatt og dempet partikollega Geir Pollestads inntrykk som ble gitt forrige uke. Foto: Javad Parsa / NTB
LAKSESKATT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har slått fast at det blir lakseskatt og dempet partikollega Geir Pollestads inntrykk som ble gitt forrige uke. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Lakseaksjestupet kommer etter et intervju med finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i Finansavisen.

- Vi har vært tydelige og har sagt at vi kommer til å innføre en grunnrenteskatt, og det kommer vi til å gjøre, uttalte finansministeren.

Vedums intervju i FA kommer kort tid etter at leder i finanskomiteen Geir Pollestad (Sp) gikk langt overfor Dagbladet og slo fast at den upopulære normprisen er tatt av bordet for godt.

- Det som må være klinkende klart er at det er den rette prisen som skal gjelde. Vi ønsker å ha en verdifastsettelse som fanger opp den rette prisen på laksen. Ikke noe som gjør at folk må skatte for inntekter de ikke har. Vi ønsker rett verdifastsetting, slo Pollestad fast.

I intervjuet med Finansavisen går derimot Vedum ut mot Pollestads svar til Dagbladet.

- Betyr det at du «disser» signalene fra Pollestad om at satsen blir lavere? spurte Finansavisen Vedum.

- Dagbladet vinkler sine saker. Vi har sagt det samme hele veien, sa Vedum - og lakseaksjene startet å stupe.

Ifølge DN er aksjene ned 16 milliarder i dag.

- Børssensitiv informasjon

Pollstads intervju gjorde at lakseaksjene gikk til himmels. Nå har de altså gått i kjelleren etter et intervju fra finansminister Vedum.

RYSTET: Investor Jan Petter Sissener reagerer kraftig på de politiske signalene fra Senterparti-toppene. Han ber dem om å holde kjeft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
RYSTET: Investor Jan Petter Sissener reagerer kraftig på de politiske signalene fra Senterparti-toppene. Han ber dem om å holde kjeft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Investor Jan Petter Sissener er rystet over at finansministeren og lederen av finansministeren går ut og åpent diskuterer en skatt som nå er på høring og i spill.

- Det er helt på trynet at de ikke skjønner at dette er børssensitiv informasjon. Det må være grenser for inkompetanse fra en finansminister og leder av finanskomiteen. De må lære når de skal holde kjeft. De skal ikke synse, men komme med fakta, sier Sissener.

- Det er ekstremt alvorlig for dette går utover tilliten til Oslo Børs og Norge som et sted å investere. Med en regjering og politikere som åpenbart ikke kan holde kjeft om ting som påvirker børskurser, stiger risikoen for å investere betydelig, sier han videre.

Geir Pollestad skriver i en tekstmelding at sitatene fra intervjuet med Dagbladet fortsatt er gjeldende.

- Både Sissener, Bjørnstad og alle andre interesserte kan gå inn å lese mine sitater i intervjuet med Dagbladet. De står fortsatt fjellstøtt og er heller ikke i strid med det Vedum sier nå. Jeg har ikke sagt noe som helst om proveny. De to kritikerne må faktisk basere seg på det som blir sagt og ikke hva de tror blir sagt, skriver Pollestad.

Dagbladet har ennå ikke fått svar fra finansminister Vedum.

- Nesten ikke til å tro

Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad i finanskomiteen frykter også for tilliten til Oslo Børs og Norge som et sted å investere.

- Regjeringen er i ferd med å gjøre Oslo Børs til en Mikke Mus-Børs, tilliten til børsen og markedene er i ferd med å forvitre. Enten skjønner ikke regjeringen hvordan dette fungerer ellers vil de ikke forstå det. Det kan ikke være sånn at lederen av finanskomiteen snakker opp aksjekursen mange milliarder, så kommer finansministeren og snakker kursene ned tilsvarende, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Bjørnstad mener Senterpartiet villeder.

- Dobbeltkommunikasjonen villeder og er skadelig for enkeltselskaper og tilliten til det norske systemet og markedsplassene. Det er nesten ikke til å forstå at de surrer seg sånn bort, sier Bjørnstad.

Investorene som nå hopper opp og ned av gjerdet når det gjelder lakseaksjene vedder i stor grad på hvor hard den nye grunnrentebeskatningen vil bli.

Hvert ord fra finansminister Vedum og Senterpartiets ledende finanspolitiker Pollestad blir gransket med lupe.

- Jeg vet ikke om det er innsideinformasjon de kommer med, og om det er lovlig eller ulovlig, men jeg vet det svekker tilliten til Norge som investeringsland, sier Bjørnstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer