Må leve med jo-jo-krona

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vurderer ikke ekstraordinære grep for å redde en kronekurs i fritt fall.

STYRINGSJENTA: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache fastholder styringsrenta som det beste - og foreløpig eneste - vektøyet hun vil bruke mot inflasjon og fallende kronekurs. Foto: Heiko Junge / NTB
STYRINGSJENTA: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache fastholder styringsrenta som det beste - og foreløpig eneste - vektøyet hun vil bruke mot inflasjon og fallende kronekurs. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache møtte i går i åpen høring i finanskomiteen. Der innrømmet hun at hun traff dårlig på prognosene for inflasjon og rentenivå, som hun kom med i samme komitémøte for et år siden.

I tillegg til rente og inflasjon, er det den kraftig svekkede kronekursen som bekymrer. Den fører til at alle importerte varer blir dyrere, og at utenlandsferien koster skjorta - for de som i det hele tatt tar seg råd.

Sentralbanksjefen sier til Dagbladet at det ikke er aktuelt å ta ekstraordinære grep for å styrke kronekursen.

- Vi har en flytende valutakurs i Norge. Det gjør at vi ikke er bundet til å ha samme renteutvikling som landene rundt oss. Over tid har det vært en fordel, fordi vi kan sette rentene i Norge ut fra utsiktene for norsk økonomi. En flytende valutakurs har også fungert som en støtdemper for økonomien. Når oljeprisen har falt, har valutaen svekket seg. Da har konkurranseevnen bedret seg, og dermed dempet tilbakeslaget.

- Det er styrken. Er svakheten at vi må leve med større svingninger?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer