Frankrike

Må lukke dørene: - Absurd

Franske butikker som bruker aircondition inne i butikken må lukke dørene og slå av lysende reklameskilt over natta for å kutte energibruken.

LUKK DØRA: Butikker med aircondition må lukke dørene for å redusere energiforbruket i Frankrike. Foto: Edmund Sumner/View/REX/NTB
LUKK DØRA: Butikker med aircondition må lukke dørene for å redusere energiforbruket i Frankrike. Foto: Edmund Sumner/View/REX/NTB Vis mer
Publisert

Dersom butikkene bryter de nye reglene, kan de risikere en bot på 750 euro, noe som omtrent tilsvarer 7550 norske kroner.

Den nye loven har blitt innført av regjeringen i Frankrike, etter at flere borgermestere i byer over hele Frankrike, blant annet Lyon, innførte en liknende regel i forrige uke da landet var midt i en hetebølge, ifølge The Guardian.

Agnès Pannier-Runacher, minister for økologisk overgang, sier til den lokale radiostasjonen RMC at dersom man holder dørene åpne samtidig som at man har på en aircondition innendørs «vil føre til at man bruker 20 prosent mer energi» og at det er «absurd», ifølge BBC.

- Uansvarlig sløsing

Forrige uke fordømte Anne Hidalgo, borgermesteren i Paris, at butikker holder dørene åpne når de har på aircondition innendørs, «sett i lys av klimakrisen og energikrisen», skriver The Guardian.

Politiet i Paris har allerede begynt å dele ut bøter på 150 euro, tilsvarende 1500 norske kroner, etter at Dan Lert, varaordføreren i hovedstaden som er ansvarlig for det grønne skiftet i Paris, uttalte at det er «en enormt og uansvarlig sløsing av energi».

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Vil kutte energibruken

Prisene på forskjellige energikilder har skutt i været i Europa etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

De franske strømprisene er likevel lave, som følge av at landet bruker energi fra atomkraftverk, som bare produserer 70 prosent av energien det er bruk for.

Men som følge av gass-krisen har den franske presidenten Emmanuel Macron innført en plan for å kutte landets energibruk.

Som en del av denne planen har flere store kjøpesentere allerede gått med på å skru av alle lysende reklameskilt «med det samme butikken lukker» og at de «systematisk skal redusere lysbruk» i butikkene ved å redusere lysene på butikkgulvene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer