Christian Tybring-Gjeddes badebrygge:

Må rive: Kommunen krever svar

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde har fått streng beskjed om å rive badebrygga si på Grimsøya. Nå ber kommunen om klarhet.

AVSLAG: Christian Tybring-Gjedde har fått pålegg om å fjerne det kommunen og statsforvalteren har fastslått er en ulovlig badebrygge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVSLAG: Christian Tybring-Gjedde har fått pålegg om å fjerne det kommunen og statsforvalteren har fastslått er en ulovlig badebrygge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I sommer slo Bærum kommune og statsforvalteren fast at Frp-politiker Christian Tybring-Gjeddes badebrygge på Grimsøya er ulovlig oppført og dermed skulle fjernes.

Bakgrunnen er at badebrygga ligger i den strengt regulerte strandsonen - uten nødvendig dokumentasjon på byggetillatelse.

For et par år siden fikk politikeren passet påskrevet i forbindelse med arbeid på brygga. Tybring-Gjedde framholdt den gang at brygga ble tatt av en høststorm og at arbeidet dermed var basert på vedlikehold.

Ordknapp

Han søkte likevel om etterhåndsgodkjenning - men fikk avslag. Nå skriver Budstikka at kommunen krever svar fra Tybring-Gjedde om den ulovlige brygga er revet. Fristen er satt til 15. oktober.

På spørsmål fra Børsen om Tybring-Gjedde har revet badebrygga eller har planer om det, svarer han:

- Dette er en privatsak.

Førte ikke fram

Ulovlighetssaken havnet først på politikernes bord etter et tips for åtte år siden. Bygningssjefen i Bærum fant aldri noen dokumentasjon på at brygga hadde blitt søkt om tidligere.

Frp-politikeren forsøkte likevel å be om dispensasjon.

«Tiltaket medfører en bit for bit nedbyggelse av strandsonen og er i strid med nasjonale interesser og kommunens intensjoner for området. En dispensasjon vil videre bidra til en innskrenkning i allemannsrettens ferdselsrett i strandsonen», skrev statsforvalteren i sommer og konkluderte med at klagen ikke har ført fram.

Sa nei til forslag

Loven setter en høy terskel for å gi dispensasjon for bygging i strandsonen. I nyere tid har en rekke kommuner intensivert jakta på ulovligheter langs den norske kysten - en tematikk som blant andre Dagbladet Børsen følger tett.

Særlig i Oslo og Færder kommune er det avdekket mange - og i enkelte tilfeller alvorlige - overtramp av gjeldende lover og regler.

I november i fjor forsøkte Høyre å skrote kravet til å etterforske ulovlige bygg i den norske strandsonen. Ifølge NRK fikk partiet bare med seg Frp som støttespiller.

Et klart flertall på Stortinget sa tydelig nei til forslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer