Høye strømpriser:

Må stenge: - Sørgelig

Åmli bakeri & kafé har stengt dørene på grunn av høye strømpriser. Daglig leder Sebastian Zalewski er redd for at dette er kroken på døra for godt.

STENGT: Åmli Bakeri og kafé i Agder har vært et samlingspunkt i bygda. Nå må pensjonistene i Åmli lage sine egne napoleonskaker. Foto: Privat
STENGT: Åmli Bakeri og kafé i Agder har vært et samlingspunkt i bygda. Nå må pensjonistene i Åmli lage sine egne napoleonskaker. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er umulig å drive sånn som det er nå. Det er sørgerlig at det endte på denne måten.

Det sier baker Roch Sebastian Zalewski til Børsen. Han har drevet Åmli bakeri og kafé i over 20 år, og har kun måttet stenge dørene to ganger tidligere: den ene gangen på grunn av en brann, og den andre gangen på grunn av corona-pandemien.

Nå er han redd for at kaféen blir stengt for alltid.

- Jeg vet ikke om vi kommer til å åpne igjen i det hele tatt, sier Zalewski.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bli svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Viktige møteplasser

Det var Tvedestrandsposten som omtalte saken først.

Kaféen er ikke den eneste bedriften som har måttet stenge dørene på grunn av høye strømpriser den siste tida. Denne uka ble det blant annet kjent at alpinanlegget og tilhørende næringsvirksomhet på Rauland i Vinje kommune måtte kaste inn håndkleet.

Vanligvis har bakeriet en strømutgift på 10 000-12 000 kroner i måneden i sommerhalvåret. I august var regninga på 55 000, ifølge Zalewski.

- For en liten bedrift som lever av omsetningen om sommeren for å finansiere vinteren, så ble det umulig. Vi var nødt til å stenge. Strømstøtten har nesten ingen betydning for oss, det var så lite, sier han.

Bakeren mener regjeringens strømstøtteordning til næringslivet ikke hjelper små bedrifter som Åmli bakeri.

- Jeg syns at politikerne burde tenke mer på små steder, og særlig bakerier. Det er få av dem, og vi bruker veldig mye strøm, men er viktige møteplasser for mange, sier han.

ARBEIDSLEDIGE: Synne Sandhaug og bestemora Bjørg Tveit er begge ansatt på Åmli bakeri. Nå må de se seg om etter nye jobber. Foto: Privat
ARBEIDSLEDIGE: Synne Sandhaug og bestemora Bjørg Tveit er begge ansatt på Åmli bakeri. Nå må de se seg om etter nye jobber. Foto: Privat Vis mer

- Trist

Synne Sandhaug er en av de seks ansatte på bakeriet som nå ikke lenger har en jobb å gå til. Hun studerer bioteknologi på NMBU på Ås, og har jobba på kaféen i ferier og helger siden hun var 13 år.

- Det er veldig trist at kaféen må stenge, det har vært et midtpunkt for bygda. Det er faste kunder som kommer dit hver dag, og som har det som en stor del av hverdagen. Spesielt pensjonistene. Jeg tror hele bygda kommer til å merke det, sier hun, og legger til:

- Og så er det trist for oss som har jobba der. Det har vært en fin arbeidsplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer