Må svare for «uforklarlig» milliardbeløp

Den styrtrike investoren Leon Black er i trøbbel for å ha utbetalt drøye 1,5 milliarder kroner til den nå avdøde, og skandalerammede Jeffrey Epstein.

MÅ SVARE: Milliardæren Leon Black må svare for utbetalingene til Jeffrey Epstein. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB
MÅ SVARE: Milliardæren Leon Black må svare for utbetalingene til Jeffrey Epstein. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Vis mer
Publisert

Det har gått snart fire år siden milliardæren Jeffrey Epstein ble funnet død på cella i New York, etter det som påtalemyndigheten har fastslått var et selvmord.

Den skandaleombruste forretningsmannen hadde måneden før blitt tiltalt for menneskehandel og ett seksuelt overgrep.

I kjølvannet av Epsteins dødsfall har det blitt igangsatt flere etterforskninger for å gå både Epstein og hans mange mektige forretningsforbindelser etter i sømmene.

«Uforklarlig høyt beløp»

Nå er det milliardæren og investoren Leon Black, grunnlegger og tidligere administrerende direktør for Apollo Global Management, som får det ubehagelig søkelyset på seg.

I perioden 2012 til 2017 betalte han til sammen 158 millioner dollar - 1,5 milliarder norske kroner - til Epstein. Nå ønsker Senatets finanskomité å finne ut om det var en del av en større strategi for å unngå å betale over én milliard dollar i gave- og eiendomsskatt, skriver CNN.

Etterforskningen ble igangsatt etter at advokatselskapet Dechert LLP, på oppdrag fra styret i Apollo, hadde funnet «uregelmessigheter» knyttet til Blacks forhold til Epstein.

«Utbetalingene var uforklarlig høye - langt over det Black betalte andre finansielle rådgivere og langt over mediankompensasjonen til sjefene for USAs 500 største selskaper på den tida», heter det i en uttalelse av lederen for finanskomiteen, demokraten Ron Wyden.

«I alle stadier av komiteens etterforskning har Black nektet å svare på spørsmål eller gi noen dokumenter som kan vise hvordan Epsteins kompensasjon for tjenester knyttet til skatte- og eiendomsplanlegging ble bestemt eller rettferdiggjort».

«Lovlige transaksjoner»

Black ga seg som administrerende direktør i Apollo i 2021, kort tid etter at New York Times hadde avslørt at han regelmessig spiste sammen med Epstein, og at han hadde betalt ham for både konsulenttjenester og andre tjenester.

Apollo har gjennomført en internetterforskning. Det var den som avslørte at Black utbetalte 158 millioner dollar til Epstein, men selskapet fant ikke at Black hadde gjort noe galt.

Ifølge finanskomiteens leder er etterforskningen av Black en del av en større, pågående etterforskning, der komiteen ser på «hvordan superrike unngår eller unndrar seg føderale skatter, inkludert gave- og eiendomsskatt».

Black selv avviser at han ikke har vært samarbeidsvillig, og hevder han har bidratt med detaljert informasjon til komiteens undersøkelser.

«Transaksjonene det refereres til i komiteens brev var lovlige på alle måter, ble kontrollert og implementert av anerkjente advokatfirmaer og andre skatterådgivere, og Black har fullt ut betalt alle skatter han skylder myndighetene», heter det i en uttalelse fra Whit Clay, en talsperson for Black.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer