Norges Bank

Må svare om skrekk-krona

- Prognosen traff ikke så godt, innrømmer sentralbanksjefen om beskjeden hun ga for bare et år siden.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache må møte til høring om Finansmarkedsmeldingen 2023 i Stortingets fin... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache stiller i dag til åpen høring i Stortinget. Der må hun svare på spørsmål fra finanspolitikerne om skrekk-krona.

Da Norges Bank nok en gang hevet styringsrenta i forrige uke, denne gang til 3,25 prosent, måtte Wolden Bache innrømme at sentralbanken sliter med å forklare hvorfor den norske krona er så svak mot andre valutaer.

I tillegg har hun blant annet svart på spørsmål om inflasjonsmålet på 2 prosent bør justeres, om årsaker til inflasjon, arbeidsledighet og fastprismål for krona.

Innrømmer bom

Under innledningen i finanskomiteen, viste Wolden Bache til hva hun sa i den samme høringen - for ett år siden.

Da anslo Norges Bank at styringsrenta skulle opp mot 2 prosent i løpet av våren 2023, og prisstigningen i år ville bli 3,4 prosent.

- Disse prognosene traff ikke så godt. Vi har hevet styringsrenten mer, og bakgrunnen for det er at prisene har steget vesentlig mer, sier hun.

Bite seg fast-fare

Wolden Bache sier at Norges Bank ikke kan påvirke prisene i utlandet, men avviser at det ikke betyr noe for vurderingen av renta her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.