Norges Bank

Må svare om skrekk-krona

- Prognosen traff ikke så godt, innrømmer sentralbanksjefen om beskjeden hun ga for bare et år siden.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache må møte til høring om Finansmarkedsmeldingen 2023 i Stortingets fin... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache stiller i dag til åpen høring i Stortinget. Der må hun svare på spørsmål fra finanspolitikerne om skrekk-krona.

Da Norges Bank nok en gang hevet styringsrenta i forrige uke, denne gang til 3,25 prosent, måtte Wolden Bache innrømme at sentralbanken sliter med å forklare hvorfor den norske krona er så svak mot andre valutaer.

I tillegg har hun blant annet svart på spørsmål om inflasjonsmålet på 2 prosent bør justeres, om årsaker til inflasjon, arbeidsledighet og fastprismål for krona.

Innrømmer bom

Under innledningen i finanskomiteen, viste Wolden Bache til hva hun sa i den samme høringen - for ett år siden.

Da anslo Norges Bank at styringsrenta skulle opp mot 2 prosent i løpet av våren 2023, og prisstigningen i år ville bli 3,4 prosent.

- Disse prognosene traff ikke så godt. Vi har hevet styringsrenten mer, og bakgrunnen for det er at prisene har steget vesentlig mer, sier hun.

Bite seg fast-fare

Wolden Bache sier at Norges Bank ikke kan påvirke prisene i utlandet, men avviser at det ikke betyr noe for vurderingen av renta her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer