Kraftkrisa:

- Må tas på dypeste alvor

- Tempoet må opp, og det raskt, sier Erna Solberg. Statnett advarer om at vi går mot et kraftunderskudd allerede i 2027. Søndag utfordret Høyre regjeringen ved å presentere rekke forslag for å få fortgang på kraftproduksjonen.

LANSERER FORSLAG: Høyre lanserte søndag 12 forslag for å få fortgang i å øke norsk kraftproduksjon. Her er Erna Solberg under NHOs årskonferanse i Oslo spektrum tidligere denne uka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LANSERER FORSLAG: Høyre lanserte søndag 12 forslag for å få fortgang i å øke norsk kraftproduksjon. Her er Erna Solberg under NHOs årskonferanse i Oslo spektrum tidligere denne uka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man kan spørre seg om regjeringen har tilstrekkelig kriseforståelse. Hvis det haster og man vil, får man det til.

Det sier Høyre-leder Erna Solberg fra talerstolen under Høyres strategikonferanse på Sundvollen søndag.

I et brev til Olje- og energidepartementet før nyttår, advarte Statnett om at den norske energibalansen vil bli negativ allerede i 2027. Altså at vi er raskt på vei mot et kraftunderskudd i Norge.

Ifølge Statnett kan det føre til perioder med veldig høye strømpriser og behov for utkoblinger dersom Norge ikke øker kraftproduksjonen.

Solberg sier advarselen må tas på dypeste alvor og lanserer i dag 12 forslag til tiltak.

Vil ha fortgang

- Advarselen fra Statnett må tas på dypeste alvor. Utfordringen nå er å raskt realisere store mengder ny fornybar kraftproduksjon. Uten dette vil vi gå glipp av industrietableringer, få høye strømpriser og i verste fall vil husholdninger og næringsliv miste tilgang på kraft, sier Høyre-lederen.

Framover mener Solberg at konsesjonsprosesser må skje raskere. Det tar for lang tid å få konsesjon, både til nytt nett og ny kraftproduksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer