Lederlønn:

- Må unngå «lønnsadel»

Landets ferske finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, lover at regjeringen vil «sette på bremsen med full kraft» for å stanse utviklingen i statlige lederlønninger. Arbeidet skal begynne allerede i år.

VARSLER GREP: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lover at regjeringen vil ta grep for å bremse utviklingen i statlige lederlønninger. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VARSLER GREP: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lover at regjeringen vil ta grep for å bremse utviklingen i statlige lederlønninger. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsen har nylig gjort et dypdykk i statsbudsjettet og kartlagt lønnen til alle sjefene i de heleide, statlige selskapene.

Tallene viser at toppsjefene har fått et solid påslag i lønn fra 2019 til 2020, langt over det den jevne lønnsmottaker måtte nøye seg med. Det er funn som blant annet får SV og Rødt til å steile.

Men det er ikke bare de to partiene som både nå og i valgkampen har gått hardt ut mot utviklingen i statlige lederlønninger. Det samme har Senterpartiet gjort.

Nå lover Sp-leder og landets nye finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, at arbeidet med å stanse denne utviklingen skal begynne allerede i år.

- Skal sette på bremsen

Rett før valgdagen gikk Sp ut med deler av deres plan for å snu forskjellsutviklingen i Norge. Det aller første punktet i Sp's plan inneholder blant annet følgende:

  • Fryse lønna til ledere i staten som tjener mer enn 1,5 millioner kroner.

Sp pekte nemlig på at lederlønningene i staten har «tatt fullstendig av».

Når Børsen tar en prat med den nye finansministeren på sin fjerde dag i jobben, understreker han imidlertid at dette gjelder ansatte i det statlige tariffområdet. Det innbefatter etater som Nav, skatteetaten, forsvaret og politi- og lensmannsetaten, for å nevne noen. Altså ikke heleide, statlige selskaper, slik det er eksempler på her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer