Må utlevere selvangivelser

Høyesterett i USA pålegger president Donald Trump å utlevere selvangivelser.

TVINGES TIL Å UTLEVERE: Donald Trump pålegges å utlevere sine selvangivelser. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
TVINGES TIL Å UTLEVERE: Donald Trump pålegges å utlevere sine selvangivelser. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demokratene har lenge ønsket innsyn i Donald Trumps finanspapirer, men presidenten har gjennom flere år nektet å gi fra seg opplysninger om sin private økonomi.

Nå pålegger imidlertid USAs høyesterett president Trump å gi fra seg selvangivelsen til en etterforskning ledet av en statsadvokat i New York, melder flere amerikanske medier.

Presidenten selv har bekreftet nyheten på sin Twitter-konto, hvor han hevder det hele er en politisk forfølgelse.

– Krangelen vil fortsette i en lavere rettsinstans. Dette er en politisk straffeforfølgelse. Jeg vant i Mueller-heksejakten, og nå må jeg fortsette å kjempe i et politisk korrupt New York. Det er ikke rettferdig mot verken presidentskapet eller administrasjonen!, skriver Trump.

I et annet innlegg påstår presidenten at påtalemyndigheten misbruker sin makt.

Frigjorde ikke under valgkampen

Trump brøt flere tiår med tradisjoner for presidentkandidater da han i 2016 nektet å offentliggjøre sin inntekt i selvangivelsen under 2016-kampanjen.

Han sa den gang at han ikke ville frigi tallene fordi de var underlagt revisjon fra skatteetaten, selv om IRS-ansatte har sagt at skattebetalere under tilsyn er fri til å frigi selvangivelsen.

Seinere sa Trump at dokumentene er for komplekse for folk å forstå.

Varslet avgjørelse

Høyesterett hadde torsdag varslet en avgjørelse i to saker om innsyn i Donald Trumps personlige økonomi. Den første kjennelsen gjaldt statsadvokat Cyrus Vance' begjæring om å få presidentens skattepapirer, og nok en gang fikk statsadvokaten medhold. Dermed har Trump tapt i samtlige rettsinstanser.

Etterforskning dreier seg om betaling for å få kvinner til å tie med historier om påståtte affærer med Trump. Med sju mot to stemmer bestemte høyesterett at papirene, som befinner seg hos Trumps revisorfirma Mazars, skal overleveres til en såkalt storjury som behandler saken.

Storjuryens arbeid er konfidensielt, så utleveringen av dokumentene betyr ikke at de kan eller skal offentliggjøres.

Den andre saken gjelder begjæringer fra flere komiteer i Kongressen om å få innsyn hos Mazars og to banker han har drevet forretninger med.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer