Må vente til juli på rentekutt

Ber regjeringen ta grep.

ETTERLYSER GREP: Boliglånskunder hos Statens pensjonskasse vil i motsetning til en rekke andre boliglånskunder ikke se et rentekutt med det første. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ETTERLYSER GREP: Boliglånskunder hos Statens pensjonskasse vil i motsetning til en rekke andre boliglånskunder ikke se et rentekutt med det første. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har kritikken haglet mot bankene. Politikerne forlanger at finansielle institusjoner følger i fotsporene til Norges Bank, som på bare ei uke har kuttet styringsrenta fra 1,5 prosent til 0,25 prosent.

SV-leder Audun Lysbakken er blant dem som svinger pisken mot trege aktører. Selv om flere banker nå kommer kravene i møte, må lånekunder hos Statens pensjonskasse (SPK) smøre seg med tålmodighet.

SPK administrerer det de selv betegner som «et av markedets gunstigste boliglån». Der enkelte banker innfører rentekutt på 1 prosentpoeng allerede fra 15. april, må SPK-kunder nøye seg med en nominell rente på 2,57 prosent.

Rammer 45 000 kunder

Uten ekstraordinære grep vil dagens rentesats stå helt fram til 1. juli.

«Norges bank har satt ned styringsrenten til 0,25 prosentpoeng. Renten i SPK følger normrenten. Det er Skatteetaten som er ansvarlig for utregning av normrenten som vi skal følge, og denne ble ferdigberegnet i starten av mars. Neste endring skjer først 1.7.2020.», heter det på nettsidene.

SPK er ikke en ordinær bank, noe som innebærer at de er fratatt muligheten til egne renteendringer. Tirsdag etterlyser pensjonskassen grep fra norske myndigheter.

BER OM UNNTAK: Jeanette Christensen, kommunikasjonsdirektør i Statens pensjonskasse. Foto: SPK
BER OM UNNTAK: Jeanette Christensen, kommunikasjonsdirektør i Statens pensjonskasse. Foto: SPK Vis mer

- Vi har rundt 45 000 medlemmer som har lån hos oss. Dersom det kommer en endring av normrenten tidligere enn planlagt, vil vi følge opp raskt overfor våre lånekunder, sier Jeanette Christensen, kommunikasjonsdirektør i Statens pensjonskasse, til Børsen.

- Mange henvendelser

Hun opplyser at SPK den 24. mars har presisert at det er behov for en ekstraordinær vurdering overfor Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er ansvarlige for instruksen for boliglånsordningen i SPK.

- Landet er i en ekstraordinær situasjon. Norges Bank har satt ned styringsrenten og vi mottar i disse dager mange henvendelser fra boliglånskunder om hva SPK gjør med renten. Vi vurderer derfor at det er behov for en ekstraordinær vurderingen av normrenten raskt.

- Urimelig

Parat-leder Unn Kristin Olsen reagerer kraftig på at regjeringen ikke allerede har bedt Statens pensjonskasse følge opp stortingets oppfordring om raskt å innføre rentekutt.

- Stortinget og Norges Bank gjør tiltak for å hjelpe arbeidstakere i en vanskelig situasjon. Hvorfor ikke Statens pensjonskasse følger opp dette mye raskere er vanskelig å forstå og bryter med intensjonene til regjeringen, sier Olsen i en pressemelding.

Olsen oppfordrer regjeringen og Statens pensjonskasse til å ta øyeblikkelig grep.

- Jeg registrerer at Nordea og Danske Bank kutter renta i april, mens DNB kutter sin boliglånsrente fra 1. mai. Hvorfor Statens pensjonskasse skal vente ytterligere flere måneder før de kutter sin rente er urimelig, sier Parat-lederen.

Frps forbrukerpolitiske talskvinne, Silje Hjemdal, reagerer sterkt i likhet med Parat-lederen.

- SPK kan rett og slett ikke vente til juli med å foreta endringer. De har anledning til å endre renten seks ganger i året, inkludert nå i mars og i mai. Jeg forventer at regjeringen umiddelbart tar tak i dette da også SPK bør være med på den dugnaden vi forventer at banker skal ta del i, sier Hjemdal til Børsen og fortsetter:

- Den norske forbrukeren går trolig trangere økonomiske tider i møte, og da bør de ikke måtte vente flere måneder på rentekuttet.

Ordninger fra andre aktører:

Husbanken:
Ny flytende rente fra 1. mai 2020 vil være 2,011 prosent (månedlig), 2,015 prosent (kvartalsvis) og 2,020 prosent (halvår). I forbindelse med coronakrisen, tilbys kunder som har lån i Husbanken følgende løsninger:

Avdragsutsettelse i inntil 6 måneder (betaling av avdrag utsettes, men du betaler rentene), eller betalingsutsettelse 1 termin av gangen (betaling av både renter og avdrag utsettes).

Lånekassen:
Den flytende renten i Lånekassen vil fra 1. mai være 2,599 prosent.

Hvis du ikke har mulighet til å betale regningen din, kan du søke om betalingsutsettelse. Hvis du for eksempel er arbeidsledig eller i en annen vanskelig økonomisk situasjon, kan du også ha rett til å få slettet renter.

Kilder: Husbanken, Lånekassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer