Ivanka Trump

Må vitne i skoleuke: - Vil lide utilbørlig

Ivanka Trump, datteren til ekspresident Donald Trump, er pålagt å vitne i bedragerirettssaken mot faren og brødrene neste uke. Torsdag prøvde hun igjen å få stanset dette fordi det vil foregå i en «skoleuke».

SKAL VITNE: Donald Trumps datter, Ivanka, skal etter planen vitne i bedragerisaken mot ham i New York onsdag. Foto: Yuri Gripas/UPI/Shutterstock
SKAL VITNE: Donald Trumps datter, Ivanka, skal etter planen vitne i bedragerisaken mot ham i New York onsdag. Foto: Yuri Gripas/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Trump, sønnene og forretningsorganisasjonen hans er saksøkt av justismyndighetene i New York for bedrageri.

Denne uka har sønnene Donald junior og Eric vitnet. Neste uke skal Trump selv i ilden. Det skal også datteren, Ivanka, etter planen.

Men torsdag sendte advokaten hennes inn en anke til domstolen med håp om å få stanset vitnemålet hennes, melder flere amerikanske medier, blant annet CNBC og CNN.

Kort tid seinere ble det nye forsøket på å stanse vitnemålet avvist blankt av retten.

Dommer i saken, Arthur Engoron, har allerede konkludert med at de saksøkte har begått omfattende bedrageri mellom 2011 og 2021 ved å blåse opp verdien av eiendelene sine med milliarder av dollar. Ved å blåse opp verdiene skal familien ha nytt svært godt av gunstige lånevilkår og forsikringer.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

250 millioner

Nå foregår rettssaken for å vurdere hvor mye de må betale i erstatning, og om de skal fratas retten til å drive forretningsvirksomhet i New York i framtida. Justisminister i delstaten, Letitia James, krever at de betaler 250 millioner dollar (om lag 2,8 milliarder kroner).

Opprinnelig var Ivanka Trump også saksøkt i saken sammen med familiemedlemmene, men i sommer besluttet en domstol at anklagene mot henne var foreldet. Dommeren i saken har likevel beordret henne til å vitne. Etter planen skal det skje onsdag i neste uke.

Men nå forsøker Trumps datter å få stanset dette.

Etter planen skal Ivanka Trump vitne onsdag neste uke, blant annet fordi et skal foregå midt i en «skoleuke».

Mens brødrene fortsatt er visepresidenter i farens forretningsorganisasjon, forlot Ivanka sin visepresidentposisjon i januar 2017 for å bli med faren som seniorrådgiver i Det hvite hus.

- Mindreårige barn

Nå hevder Ivanka Trumps advokat, Bennett Moskowitz, at det er utenfor rettens jurisdiksjon å kreve at hun vitner fordi hun er bosatt i Florida, ikke i New York hvor rettssaken foregår.

Moskowitz mener også dommer Engoron begikk «flere feil» da han ikke stanset stevningene for å få henne til å vitne.

- Ivanka Trump, som bor i Florida med sine tre mindreårige barn, vil lide utilbørlige vanskeligheter dersom dette ikke blir stanset, og hun blir pålagt å vitne i en rettssak i New York midt i en skoleuke, i en sak hvor hun allerede er blitt frafalt som saksøkt, og før anken hennes er blitt hørt, skriver Moskowitz.

Delstatsjustisminister i New York, Letitia James, svarer hardt tilbake i et rettssdokument og sier påstandene fra Ivanka Trumps advokat er «fullstendig grunnløse» og påpeker hvordan datteren til den tidligere presidenten fortsatt driver forretningsvirksomhet i delstaten.

- Falske premisser

- Trumps argumenter er basert på falske premisser om at vitner med relevant, førstehåndskjennskap bare kan bli bedt om å vitne hvis de er «en primæraktør» i saken, sier James til retten.

Hun mener Ivanka Trump har «førstehåndskunnskap om temaene som er sentrale i den pågående saken».

COLGATE-GLIS: 2. oktober startet rettssaken mot Donald Trump. Under mandagens høring overrasket dommer Arthur Engoron da kamera vendte seg mot ham. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Fox News Vis mer

- Å stoppe vitnemålet hennes vil bare bidra til å forsinke en rettferdig og ordentlig rettssak, som nå har foregått i nesten én måned, og hvor statsadvokatkontoret er nær ferdig med å presentere saken sin, sier James og legger til:

- At Trump bare er nødt til å være til stede i rettssaken én eneste dag for å vitne sannferdig utgjør ikke i seg selv en så stor skade at det krever nødtiltak.

Rasende

For ekspresidenten kommer dette sivile søksmålet i tillegg til fire andre straffesaker rundt omkring i USA hvor han er tiltalt på 91 punkter anklaget for.

Han er selv rasende for at barna, og særlig Ivanka må vitne i denne saken. Det har han gjort klart i rasende uttalelser på sin egen plattform Truth Social. Trump hevder at dette og de andre saken er en politisk heksejakt mot ham. Han har også kommet med en rekke voldsomme utfall mot dommeren i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer