Donald Trump

Må vitne: - Viser tegn på alder

Den tidligere presidenten bygde hele karrieren på å framstå som en vellykket forretningsmann. Mandag må han selv vitne i saken som kan rasere hele livsverket hans.

SKAL VITNE: USAs forrige president, Donald Trump, må vitne i retten i New York mandag. Foto: REUTERS/Mike Segar/Pool
SKAL VITNE: USAs forrige president, Donald Trump, må vitne i retten i New York mandag. Foto: REUTERS/Mike Segar/Pool Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Trump er saksøkt av justismyndighetene i New York og delstatsjustisminister Letitia James for bedrageri. De har allerede fått dommerens medhold i at Trump, sønnene Donald junior og Eric samt forretningsorganisasjonen hans har begått bedrageri ved å blåse opp verdien av eiendelene hans med milliarder av dollar. På den måten sikret de seg gunstigere lån og forsikringer.

Nå krever justismyndighetene 250 millioner dollar (om lag 2,75 milliarder kroner) i erstatning. I tillegg risikerer Trump å miste retten til å drive forretningsvirksomhet i New York. Det kan i realiteten bety at store deler av livsverket hans kollapser.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

Kan miste eiendommer

Den kommende uka skal justismyndighetene etter planen avslutte sin del av rettssaken, som har foregått på Manhattan de siste ukene. Det skal skje med vitnemål både fra Trump selv og datteren Ivanka.

Trump har vært gjennom mange tiår med søksmål og rettssaker, men denne saken ser ut til å bety spesielt mye for ekspresidenten. Han har selv vært til stede flere dager i rettssalen selv om han ikke er pålagt dette.

Nå handler dette om å redde hele forretningsimperiet som gjorde ham berømt og etter hvert sendte ham til Det hvite hus. Denne rettssaken kan koste ham noen av hans mest prestisjefylte eiendommer, som Trump Tower på Fifth Avenue, hvor Trump selv har bodd i flere tiår. I finansdokumenter hevdet Trump blant annet at hans egen leilighet i Trump Tower var tre ganger så stor som den faktisk er. Han hevdet også at hans nåværende bosted i Florida, Mar-a-Lago er verdt én milliard dollar (11 milliarder kroner).

Forbereder seg

Både Donald junior og Eric er også saksøkt og har allerede vitnet. Ivanka er ikke lenger en del av søksmålet, siden hun sluttet å jobbe for forretningsorganisasjonen i 2017 og ble med faren som seniorrådgiver i Det hvite hus. Hun er likevel pålagt å vitne, og skal etter planene gjøre det onsdag.

- Det eneste vitnet vil være Donald J. Trump, sa justismyndighetenes advokat, Andrew Amer, i retten fredag om planene for mandagen.

Trump har, ifølge New York Times, forberedt seg på vitnemålet og fortalt nære medarbeidere at han ikke er bekymret.

Trump tror han kan kjempe eller snakke seg ut av de fleste situasjoner. Trump er samtidig dypt og personlig rasende over denne rettssaken og at også barna hans er blitt tvunget til å vitne, skriver avisa basert på samtaler med flere i kretsen rundt ekspresidenten.

Avisa påpeker dessuten at det er noe ganske annet å vitne i en rettssak enn å komme med oppsiktsvekkende og sjokkerende uttalelser i offentligheten. I tillegg er ikke Trump kjent for å ha selvkontroll, og følelsesmessige utbrudd i retten kan skape ytterligere problemer for ham.

Børsen var blant annet til stede i retten da Trump stormet ut i sinne tidligere i rettssaken.

- Aldrende og sliten

- En annen risiko denne gangen i vitneboksen: Herr Trump (77) har begynt på vise tegn på press og alder, skriver New York Times og trekker fram hvordan han den siste tida har rotet med byer han befinner seg i og navn på utenlandske ledere.

Ifølge APs gjennomgang har Trump vitnet minst åtte ganger siden 1985. Han har også vitnet under ed i andre avhør utenfor rettssalen mer enn et dusin ganger, viser en grundig gjennomgang nyhetsbyrået har gjort.

De beskriver hans retoriske stil som en blanding av ego, sjarm, forsvarsposisjon, aggressivitet, skarpt språk og distraksjon.

I 1985 måtte Trump vitne for Kongressen som eier av det nå nedlagte amerikanske fotballaget New Jersey Generals. Han vitnet også på vegne av sin kontroversielle advokat, venn og mentor Roy Cohn i en disipliærhøring som endte med at Cohn mistet advokatbevillingen.

For et par uker siden ble Trump tvunget til å vitne i den pågående saken på grunn av uttalelser han kom med til pressen. Det hele tok et par minutter- Dommeren beskrev vitnemålet som «svært lite troverdig» og ga Trump en bot på 10.000 dollar.

COLGATE-GLIS: 2. oktober startet rettssaken mot Donald Trump. Under mandagens høring overrasket dommer Arthur Engoron da kamera vendte seg mot ham. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Fox News Vis mer

Saksøkt av enke

Før dette vitnet Trump sist i en rettssal i 2013. Den gangen ble han saksøkt av en 87 år gammel enke, Jacqueline Goldberg, for forandringer i kontrakten på en leilighet hun hadde kjøpt i en av hans eiendommer i Chicago.

- Oppførsel hans var rolig først, så ble han kranglete og gikk i forsvarsposisjon, snakket om ting som ikke hadde med saken å gjøre og holdt taler. Akkurat som han gjør i dag, sier Goldbergs advokat, Shelly Kulwin, til AP

Hun har klare råd til advokatene som nå skal stille ham spørsmål.

- Basert på min erfaring bør du ha super-tighte spørsmål med dokumenter for å støtte dem så han ikke kan sno seg unna. Jeg ville også gått til dommeren og fått ham til å gi en formaning før Trump gikk i vitneboksen: Herr Trump, dette er ikke en politisik valgkamp. Du prøver ikke å vinne stemmene til disse folkene. Dette er en juridisk prosess, sier Kulwin.

Trump har selv vært til stede sju dager under rettssaken i New York. Han har sittet der med et morskt uttrykk mens det ene vitnet etter det andre har gått i vtineboksen. I gangen utenfor har han igjen beskrevet saken som den «verste heksejakten noensinne». Han er også pålagt munnkurv etter at han kom med påstander om en rettsmedarbeider.

- TRIST!!!

Store deler av den pågående rettssaken handler om de årlige finansdokumentene Trump la fram for banker og andre parter. Da Eric og Donald junior vitnet om sin rolle hevdet begge at de baserte seg på utenforstående regnskapsførere og andre medarbeidere i Trump-organisasjonen da disse dokumentene ble utarbeidet.

I et vitnemål i april - før rettssaken begynte - hevdet Trump at han ikke trodde finansdokumentene «ville bli tatt veldig alvorlig» og at det var en advarsel som folk som inngikk forretningsavtaler med ham måtte gjøre sine egne undersøkelser.

- Du har ikke en sak, ropte også Trump til James og medarbeiderne hennes.

Gjennom bedragerirettssaken har Trump gang på gang langet ut mot dommeren Arthur Engoron og rettsapparatet.

- Engoron er gal, fullstendig av hengslene og farlig. Vårt juridiske system har gått til helvete, har blant annet ekspresidenten uttalt på Truth Social.

Like før helgen kom Trump også på et angrep på justisdepartementet og FBI.

- LANDET VÅRT ER UNDER DEN STØRSTE TRUSSELEN NOENSINNE, OG LIKEVEL ER ALT JUSTIDEPARTEMENTET OG FBI ØNSKER Å GJØRE, Å GÅ ETTER DONALD TRUMP OG FAMILIEN HANS. TRIST!!! skriver USAs forrige president.

Foruten denne saken er også Trump tiltalt på 91 punkter i ulike straffesaker rundt omkring i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer