Ønsker forbud mot utvinning av dyphavs-mineraler

Macron vil stoppe norsk industrieventyr

Denne uka gikk Frankrike ut og sa de vil jobbe aktivt for et forbud mot å hente ut havbunnsmineraler. Norge, derimot, ser på havbunnsmineraler som et mulig norsk industrieventyr.

UENIGE: Jonas Gahr Støre (t.v) og hans regjering ønsker å åpne et nytt industrieventyr, dypt ned på norsk kontinentalsokkel. Akkurat dette erklærte Frankrikes Emmanuel Macron (midten) i sin åpningstale under klimatoppmøtet i Egypt at han vil jobbe aktivt imot. Foto: NTB
UENIGE: Jonas Gahr Støre (t.v) og hans regjering ønsker å åpne et nytt industrieventyr, dypt ned på norsk kontinentalsokkel. Akkurat dette erklærte Frankrikes Emmanuel Macron (midten) i sin åpningstale under klimatoppmøtet i Egypt at han vil jobbe aktivt imot. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I forkant av det pågående klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøya i Egypt, gikk ryktene om at den franske presidenten Emmanuel Macron hadde en god klimanyhet med seg i bagasjen.

- Frankrike krever et forbud mot all utvinning av den dype havbunnen, en posisjon jeg vil jobbe for i alle internasjonale fora, sa Macron i sin åpningstale under det pågående klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh.

Trengs til grønt skifte

Frankrike kan dermed komme til å jobbe mot den norske regjeringens ønske om å skape en «ny og viktig næring for Norge, som samtidig kan bidra til å sikre den globale tilgangen på viktige metaller», som regjeringen da det ble klart at de ønsker å

- Vi har fått med oss hva Macron sa. Jeg mener det Norge gjør, og har gjort når det gjelder våre havområder, er veldig god forvaltning. Både føre var-tilnærming og skrittvis utvikling av våre havområder, sier Terje Aasland, olje- og energiminister, til Dagbladet.

NYTT INDUSTRIEVENTYR: Olje- og energiminister Terje Aasland håper at havbunnsmineraler kan bli en ny, stor norsk næring i framtida. Foto: NTB
NYTT INDUSTRIEVENTYR: Olje- og energiminister Terje Aasland håper at havbunnsmineraler kan bli en ny, stor norsk næring i framtida. Foto: NTB Vis mer

På norsk kontinentalsokkel er det påvist sulfider og manganrike skorper. Disse skal inneholde bly, sink, kobber, gull, sølv, mangan, jern, titan, kobolt, nikkel, cerium, zirkonium og sjeldne jordarter. Området som er utredet, er rundt halvannen gang større enn Norges fastlandsareal.

- Vi må legge til rette for det grønne skiftet. De som er imot slik industri, ser ikke på alternativene. I dag henter vi mineraler til nye tv-er, datamaskiner, elbiler og lignende fra områder som har langt lavere standarder enn oss, sier Aasland og fortsetter:

- Mange av mineralene vi trenger i dag og i framtida hentes fra land og områder som er styrt på en måte vi ikke ønsker. Det er også en etisk og moralsk side ved dette. Vi må gjøre det bedre. Vi må finne ressurser som er lønnsomme og som kan utvinnes på en bærekraftig måte. Derfor har vi nå en konskvensutredning på høring, sier minister Aasland.

Havforsker-nei

Samtidig som Norge ser på mulighetene for å åpne for å hente opp havbunnsmineraler, jobber organisasjoner og havforskere mot det stikk motsatte: De ønsker et langvarig havbunn-moratorium, altså et midlertidig forbud mot å hente ut mineraler fra havdypet, inntil man vet mer om hva som faktisk befinner seg der.

- Vi har svært lite kunnskap om livet og økosystemet på havbunnen. Det er spesielt at Norge ønsker å åpne for å hente ut havbunnsmineraler i en tid der vi vet at over 70 prosent av naturen allerede er forsvunnet siden 1970 på grunn av menneskelig adferd, sier Emma Wilson i organisasjonen Deep Sea Conservation Coalition (DSCC), til Dagbladet.

LIV I MØRKET: Denne friske, gule svampen ble observert 2479 meter under vann. Foto: NOAA Ocean Explorer
LIV I MØRKET: Denne friske, gule svampen ble observert 2479 meter under vann. Foto: NOAA Ocean Explorer Vis mer

Hun viser til at over 650 forskere fra 44 ulike land allerede har bedt om et føre-var-forbud mot utvinning av havbunnsmineraler, inntil man har hentet inn mer kunnskap.

- Vi kan ikke snakke om grønn omstilling når det går på bekostning av naturen. Her må vi ta en moralsk avgjørelse om hvordan vi skal fungerer som samfunn. Argumentet om at vi trenger mineraler fra havbunnen til elbiler og annet holder ikke, sier Wilson.

IKKE START. Emma Wilson i organisasjonen Deep Sea Conservation Coalition (DSCC) ber Norge holde seg langt unna mineralene som ligger på havbunnen på norsk kontinentalsokkel. Foto: Privat
IKKE START. Emma Wilson i organisasjonen Deep Sea Conservation Coalition (DSCC) ber Norge holde seg langt unna mineralene som ligger på havbunnen på norsk kontinentalsokkel. Foto: Privat Vis mer

Tesla og Volvo imot

Hun viser til at selskap som Tesla, Volkswagen og Volvo allerede har sagt at de ikke ønsker å bruke mineraler som er hentet ut fra den dype havbunnen.

- Nærmest på månedlig basis kommer det nå ny teknologi. Tesla har allerede utviklet et batteri uten kobolt og nikkel. Et stort kinesisk selskap har utviklet et hydrogen-celle-batteri. Nye teknologier vil redusere behovet for å fortsette å hente ut mer mineraler, sier Wilson.

I åra som kommer, må menneskeheten gjenvinne mineraler i langt større grad enn hittil, mener hun.

- Til og med havbunnsmineral-industrien anerkjenner at nye teknologier, kombinert med gjenbruk og resirkulering, vil redusere behovet for nye mineraler. I tillegg har vi alle lagret gamle tv-er, mobiler, datamaskiner og annen elektronikk. Mindre enn 20 prosent av dette blir gjenbrukt. Det betyr at 80 prosent av allerede opphentede metaller i dag går til spille. De kunne blitt gjenbrukt, så potensiale er enormt og mye mer bærekraftig enn en helt ny industri, sier Wilson.

Hun viser til at utvinning av mineraler på havbunnen «vil ha enorme konsekvenser».

- Vi vet alt for lite om hva som befinner seg på havdypet. Arter vil forsvinne og vi risikerer å forstyrre verdens viktigste karbonlager, som havet allerede er. I en tid der kloden er midt inne i en klima- og naturkrise, burde vi være besatt av å beskytte naturen, heller enn å ødelegge den ved å hente ut mineraler fra havbunnen, sier hun til Dagbladet.

UKJENTE ARTER: Denne blekkspruten bruker ørene sine som finner, og svømmer sakte i vannet, ifølge de som observerte ham langt nede i dypet i Mexico-gulven. Foto: NOAA Ocean Explorer
UKJENTE ARTER: Denne blekkspruten bruker ørene sine som finner, og svømmer sakte i vannet, ifølge de som observerte ham langt nede i dypet i Mexico-gulven. Foto: NOAA Ocean Explorer Vis mer

- Nytt industrieventyr

Statsminister Jonas Gahr Støre leder FNs havpanel sammen med presidenten i Palau. I 2020 ga de ut en rapport der det går fram at havforskere mener utvinning av mineraler fra havbunnen kan være i strid med en bærekraftig havøkonomi og FNs bærekraftsmål.

- Det er ikke snakk om gruvedrift på havbunnen i tradisjonell forstand. Her er det snakk om å gå ned og hente opp ressursene fra havbunnen. Det kan være sulfidforekomster som har utviklet seg og som er løse. Det kan også være skorper på begrensede områder, sier olje- og energiminister Aasland til Dagbladet.

På spørsmål om han ser på mineralutvinning på havbunnen som et nytt industrieventyr, svarer han som følger:

- Ja, det kan bli et industrieventyr. Men det må skje på en måte som gjør at vi er trygge på at føre-var-prinsippene følges og at vi klarer å utvikle dette innenfor bærekraftige rammer. Det er derfor vi gjør dette skrittvis, sier han.

Regjeringen har nå sendt konsekvensutredningen ut på høring, med svarfrist i slutten av januar 2023.

- Vi skal få innspill for så å komme med en stortingsmelding. Jeg mener andre lands ledere bør se til Norge. Vi vet at det grønne skiftet trenger flere mineraler. I den tida vi lever i, ønsker vi også å være minst mulig avhengige av diktaturer. Å se på muligheter for å utvikle industri på en bærkraftig måte er både viktig og riktig, sier Aasland og legger til:

- Vi vet at det å hente opp havbunnsmineraler er omdiskutert og er noe vi må gjøre skrittvis. Vi vil hente erfaringer og kunnskap etterhvert som en eventuell ny næring tar til. Dette har vi god erfaring fra på norsk sokkel, sier Aasland.

- Men hva med Tesla og andre store selskap som sier de ikke ønsker å bruke havbunnsmineraler? Er det ikke bedre å droppe å hente opp mineraler fra havbunnen inntil vi vet mer om hva som faktisk er der nede?

- Det er bra at Tesla finner alternative til kobolt og andre mineraler til sin produksjon. Vi er veldig for sirkulærøkonomi og teknologiutvikling. Men vi trenger flere mineraler til en grønn omstilling. Derfor ønsker vi å starte denne aktiviteten forsiktig, der føre-var-prinsippet skal gjelde. Vi erkjenner at det fremdeles er kunnskapsmangler, og det er derfor vi skal ha en skrittvis tilnærming der vi tilegner oss kunnskap underveis, sier Aasland.

- Norge mot verden

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, mener Norge går mot resten av verden i havmineral-saken.

- Mens samtlige eksperter og stadig flere land er tydelige på at tidsfristen man har nå, innen juni neste år, ikke er nok, ønsker Norge fortgang, både for å kartlegge og hente opp mineraler, sier Andaur.

MÅ VENTE: Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, mener Norge bør bruke mer ressurser på å finne ut hva som finnes på Norges enorme kontinentalsokkel, mer enn å gjøre seg klare for å hente opp mineraler. Foto: Elin Eike Worren
MÅ VENTE: Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond, mener Norge bør bruke mer ressurser på å finne ut hva som finnes på Norges enorme kontinentalsokkel, mer enn å gjøre seg klare for å hente opp mineraler. Foto: Elin Eike Worren Vis mer

Hun mener vi trenger mye mer tid og kunnskap for å kartlegge det marine miljøet, altså livet i havet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer