Ønsker forbud mot utvinning av dyphavs-mineraler

Macron vil stoppe norsk industrieventyr

Denne uka gikk Frankrike ut og sa de vil jobbe aktivt for et forbud mot å hente ut havbunnsmineraler. Norge, derimot, ser på havbunnsmineraler som et mulig norsk industrieventyr.

UENIGE: Jonas Gahr Støre (t.v) og hans regjering ønsker å åpne et nytt industrieventyr, dypt ned på norsk kontinentalsokkel. Akkurat dette erklærte Frankrikes Emmanuel Macron (midten) i sin åpningstale under klimatoppmøtet i Egypt at han vil jobbe aktivt imot. Foto: NTB
UENIGE: Jonas Gahr Støre (t.v) og hans regjering ønsker å åpne et nytt industrieventyr, dypt ned på norsk kontinentalsokkel. Akkurat dette erklærte Frankrikes Emmanuel Macron (midten) i sin åpningstale under klimatoppmøtet i Egypt at han vil jobbe aktivt imot. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I forkant av det pågående klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøya i Egypt, gikk ryktene om at den franske presidenten Emmanuel Macron hadde en god klimanyhet med seg i bagasjen.

- Frankrike krever et forbud mot all utvinning av den dype havbunnen, en posisjon jeg vil jobbe for i alle internasjonale fora, sa Macron i sin åpningstale under det pågående klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh.

Trengs til grønt skifte

Frankrike kan dermed komme til å jobbe mot den norske regjeringens ønske om å skape en «ny og viktig næring for Norge, som samtidig kan bidra til å sikre den globale tilgangen på viktige metaller», som regjeringen da det ble klart at de ønsker å

- Vi har fått med oss hva Macron sa. Jeg mener det Norge gjør, og har gjort når det gjelder våre havområder, er veldig god forvaltning. Både føre var-tilnærming og skrittvis utvikling av våre havområder, sier Terje Aasland, olje- og energiminister, til Dagbladet.

På norsk kontinentalsokkel er det påvist sulfider og manganrike skorper. Disse skal inneholde bly, sink, kobber, gull, sølv, mangan, jern, titan, kobolt, nikkel, cerium, zirkonium og sjeldne jordarter. Området som er utredet, er rundt halvannen gang større enn Norges fastlandsareal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer