Kaos på grensa:

Mæland med bønn

Justisminister Monica Mæland opplyser til Børsen at det allerede har oppstått køer og frustrasjon blant de reisende på grensa. Derfor kommer hun med en advarsel og en bønn til folket.

Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland til Børsen at det allerede er køer og frustrasjon blant reisende på grensa. Den økte pågangen skyldes sannsynligvis at karantenereglene endres fra fredag klokka 15.

Mæland innleder med å understreke at Justisdepartementet har god dialog med Politidirektoratet, som torsdag gikk ut og opplyste om at de frykter kaos på grensa i helga som følge av de nye reglene.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

Bønn til befolkningen

- Allerede nå ser vi at det er køer på grensa, og også en del frustrasjon blant de reisende. To ting er viktig for meg å si i den forbindelse:

- Nummer 1: Alle som skal ut å reise må nå være forberedt på at det vil ta tid på grensa. Det blir kø både på flyplasser og på landegrensen fra Sverige. Kontrollene som utføres som følge av innreise- og smittevernreglene er omfattende og det er flere dokumenter som skal kontrolleres. Det at vi gjør lettelser betyr ikke at vi ønsker at folk skal foreta unødvendige reiser til utlandet. Det er fremdeles høy smitte andre steder i Europa.

- Nummer 2: Jeg skjønner at mange er frustrerte, men dem som jobber på grensen gjør bare jobben sin. Det har ingen hensikt å være sint på politi, toll, vektere eller kommuneansatte på grensen. Tvert imot, de gjør en kjempeinnsats for vårt felles beste.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

Gir råd

De nye reglene innebærer at fullvaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 slipper å gjennomføre innreisekarantene ved ankomst til Norge. Politiet er sterkt bekymret for at dette vil medføre flere reisende.

På grensa har politiet blant annet ansvar for å gjennomføre innreiseregistrering, samt sjekke dokumenter til de reisende, mens kommunene har ansvar for å gjennomføre innreisetesting.

- For å redusere kø er det viktig at alle har all dokumentasjon tilgjengelig og klar for kontroll. Vær tålmodig og ikke kritiser de som håndhever regelverket, de gjør jobben sin for deg og meg, sier Mæland.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Har tatt grep

Justisministeren opplyser at det allerede har blitt tatt grep.

- Det er allerede satt inn ekstra personell for å håndtere økt trafikk. Politiet fortsetter å gjøre en kjempeinnsats i en uforutsigbar og krevende periode, men vi ser at de trenger mer ressurser for å kunne gjennomføre oppdraget slik regjeringen og politiet ønsker, sier Mæland.

Mæland forteller at på grunn av behovet for mer ressurser foreslår regjeringen å øke bevilgningen til politiet med 59,8 millioner kroner i 2021. Dette for å ansette 100 politiutdannede i 2021. Flere av disse vil kunne ansettes fra årets avgangskull ved Politihøgskolen, sier hun.

- Siden mars 2020 har det vært svært strenge tiltak i Norge på alle samfunnsområder. Mange har måtte ofre mye, men nå har vi begynt på gjenåpningen. Vi kan ikke slippe opp helt på målstreken. Vi har disse kontrollene på grensen for å hindre import av smitte til Norge og dermed hindre ytterligere nedstengning av samfunnet, avslutter Mæland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer