Antatt bakmann i varetekt på ny:

«Mafiasak» snart ferdig etterforsket

En omfattende sak om systematisk bedrageri av coronapenger sendes snart over til statsadvokaten med anbefaling om tiltale. I forrige uke ble den antatte hovedmannen varetektsfengslet for tredje gang.

«MAFIASAK» SNART KLAR: Oslo-politiet avslutter i disse dager etterforskningen av en større coronabedrageri-sak, der de mener å ha støtt på et etablert hvitvaskingsnettverk. Økorim har bistått dem i saken. Her fra en coronajuks-razzia Økokrim gjennomførte før jul. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
«MAFIASAK» SNART KLAR: Oslo-politiet avslutter i disse dager etterforskningen av en større coronabedrageri-sak, der de mener å ha støtt på et etablert hvitvaskingsnettverk. Økorim har bistått dem i saken. Her fra en coronajuks-razzia Økokrim gjennomførte før jul. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siktede 34-åringen ble i forrige uke varetekstfengslet for nye fire uker. Han var i varetekt i til sammen åtte uker i fjor, etter kjennelser fra henholdsvis juli og august.

Oslo-politiets redsel for at mannen skulle stikke av eller gå under jorda, og dermed unndra seg straffeforfølgelse, var bakgrunnen for ny fengslingsbejæring. Tidligere omfattende reisevirksomhet og tilgang på andres identiteter, bidro til at dommeren ga politiet medhold.

Varetekten er nå anket av siktede. Han avviser at han står bak bedragerier i stor skala.

Oslo-politiet mener den siktede 34-åringen er hovedmannen bak systematisk og grovt bedrageri, og forsøk på bedrageri, av lønnskompensasjonsordningen. Den ble laget for å støtte bedrifter med omsetningsfall som følge av coronapandemien.

17 millioner

Saken omfatter opp mot 17 millioner kroner, hvorav rundt 10 millioner er utbetalt, mens resten skal ha blitt forsøkt jukset ut fra NAV. I alt 11 selskaper er angivelig benyttet i organisert juks, og 10-12 personer har status som «mistenkt» i saken. Det kommer trolig flere tiltaler.

Politiet mener å ha støtt på et allerede etablert hvitvaskingsnettverk i denne saken. Det er bakgrunnen for at de har siktet den antatte hovedmannen også for organisert kriminalitet, etter den såkalte «mafiaparagrafen ».

Utbetalingen av støtte baserte seg på at søkerne i et firma selv la inn opplysninger hos Nav, om antall ansatte og firmaets bankkonto, som det skulle utbetales penger til. Deretter skjedde vedtaket automatisk. Bare sekunder senere var vedtaket sendt til søker, og neste dag skulle pengene stå på konto.

Samme mønster

- Når vi ser at firmaets kontonummer er lagt inn dagen før i Altinn, det dreier seg om bankkonti til privatpersoner eller at personer uten rolle i selskapene legger inn opplysninger - da er det tegn på at noe kan være galt.

Det sier politiadvokat Helge Vigerust ved Øst politidistrikt. Han legger til at det i noen tilfeller har gått midler til konti etablert og registrert tidligere, men forholdet da har blitt avdekket på andre lignende indikasjoner.

Han forteller at politiet har funnet «samme mønster i sak etter sak», der pengestrømmene videre også er påfallende: Ofte går penger gjennom mange ledd før de tas ut i minibanker som kontanter.

- Det er ikke første gang de gjør dette. Nettverket framstår som etablert, legger Vigerust til.

Saken startet med at Nav i juli i fjor oppdaget slike uregelmessigheter, stanset ytterligere utbetalinger og anmeldte forholdet. Nav fikk etterhvert lagt inn en forsinkelse i systemene på tre-fire dager, slik at det var mulig å gjennomføre noen kontroller før penger gikk ut.

En rekke anmeldelser

Nav har sendt en rekke anmeldelser, både til Økokrim og til en rekke politidistrikter. Derfor har både Økokrim og Oslo-politiet sittet med biter av etterforskning omkring hvitvaskingsnettverket.

Ironisk nok var det nettopp coronastøtte som løftet etterforskningen av denne saken. 10 ekstra, innleide etterforskere, finansiert av coronamidler, jobbet i hele høst med å avdekke komplekset.

- Vi er så å si ferdig med etterforskningen, og er i dialog med statsadvokaten, forteller Vigerust.

Så fort det lar seg gjøre vil politiadvokaten oversende saken til statsadvokaten for endelig avgjørelse av tiltalespørsmålet. Det er i dag rundt 20 ulike punkter i siktelsen mot den antatte bakmannen.

Mange tekniske bevis

Vigerust sier politiet sitter på en mengde tekniske bevis, blant annet om pengestrømmene, og fra kontaktnettet på siktedes beslaglagte mobiltelefoner. 34-åringen har ifølge politiet kjente kriminelle på sin kontaktliste.

Et stort antall utenlandsreiser, nesten uten bruk av sine norske bankkonti, i tiden forut for coronatiltakene, bidro til at dommeren mente det var fare for at 34-åringen ville unndra seg straffeforfølgelse. Politiet mistenker at 34-åringen enten har utenlandske bankkonti, tilgang på kontanter eller kontakter som betaler for ham i utlandet.

Den siktede 34-åringen har en kjennelse for å ha bidratt til å unndra midler fra et konkursbo, men er ut over det ikke tidligere straffet. Han nektet fra starten å avgi forklaring til politiet, men har nå sagt at han vil avgi forklaring. Han har også sagt at han vil tilstå noen punkter i siktelsen, men det er uklart hvilke det er.

Knapp kommentar

Den siktede 34-åringen ønsker ikke å kommentere saken utover det som er kommentert tidligere. Hans advokat, Usama Ahmad , sier kjennelsen nå blir anket.

- Han finner det tungt å på ny bli varetektsfengslet i saken, noe vi mener er helt unødvendig. Han har hele tiden vært tilgjengelig for påtalemyndigheten og da mener vi det fremstår som unødvendig å fengsle ham. Kjennelsen vil av den grunn ankes, sier Ahmad, og legger til:

- Han vil også avgi en forklaring slik vi har varslet påtalemyndigheten i månedsskiftet mars/april, da siktelsen er revidert og vi nå har mottatt omfattende dokumenter som vi gjennomgår.

Advokaten sier siktede vil redegjøre for sin relasjon til selskapene i saken.

- Han er imidlertid klar på at både omfanget og påstanden om bedragerier i en slik skala ikke medfører riktighet, og han ser således frem til å få avgitt og få avklart sitt forhold rundt dette. Han ønsker på det nåværende tidspunkt ikke si noe om sin relasjon til andre i tilknytning saken, sier Ahmad.

Egen sak

Ifølge Vigerust kommer saken mot den antatte bakmannen opp som egen sak, mens det kan komme tiltaler senere mot andre mistenkte medvirkere i saken. Han sier det ikke er avgjørende for politiet å få 34-åringens forklaring.

I Øst politidistrikt etterforskes også noen coronajuks-saker som ikke har med denne store saken å gjøre. Flere støtteordninger er involvert, og Vigerust anslår at det vil komme to til fem saker fra Oslo-politiet i løpet av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer