Hybridkabler

- Mageplask

Regjeringen legger opp til havvind uten hybridkabler til Europa. Regningen sendes til skattbetalerne, hevder Frp. - Mageplask, hevder Høyre. Støre og Vedum lover lave og forutsigbare strømpriser.

Pressekonferanse om satsing på havvind, med statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Sl... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette ligner mer på et massivt subsidiesluk gjennom ulønnsom utbygging av flytende havvind der norske skattebetalere sitter igjen med milliardregning og betydelig risiko, sier Frank Sve (Frp).

SV er hjertens enig:

- Dette var skuffende. Regjeringen har varslet en gigantisk havvindsatsing, som skulle gi selskapene beskjed om hvordan sikre lønnsom utbygging av havvind. Istedenfor kommer regjeringen med en utredning, en høring og finansiering i det blå, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Regjeringen lanserte i dag sin store satsing på havvind. Det springende punktet på forhånd var om regjeringen ville legge opp til hybridkabler til utlandet.

Men allerede i formiddag fikk Dagbladet bekreftet at kablene i prosjektet bare skal gå til Norge.

Jonas Gahr Støre (Ap) lover at prosjektet vil produsere strøm til 450 000 husholdning. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier kraften vil bidra til lave strømpriser i Norge - derfor skal strømmen heller ikke selges til utlandet, argumenterte han.

- Later som

Men kritikerne mener prosjektet aldri blir lønnsomt uten å kunne selge strøm til utlandet.

Atter andre frykter prosjektet er en snikinnføring av upopulære utenlandskabler, og det skorter ikke på politisk kritikk av regjeringens ferske strategi:

- Dette er et forsøk på å late som at man gjør noe med strøm og kraft, men dette gjør ingenting med den strømpriskrisen vi står i akkurat nå, ut over å utsette avgjørelsen om vi skal bygge nye eksportkabler, som hybridkabler i realiteten er, sier Sofie Marhaug (R).

- Nå må vi si endelig nei til hybridkabler, som beviselig vil øke strømprisen i Norge, legger hun til.

Mageplask

Høyre er også skuffet over løsningen, og partiet ønsker en hybridkabel på prosjektet:

- Dette er en oppsiktsvekkende svak løsning. Det er en kraftig nedgang i ambisjonsnivå, og et mageplask for Arbeiderpartiet, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H) til Dagbladet.

- Regningen sendes til norske skattebetalere som må betale subsidier for en utbygging på Sørlige Nordsjø II som ellers kunne vært lønnsom, legger hun til.

Også MDG mener havvind må inkludere kabler til utlandet:

- Norge har somlet noe helt spektakulært i havvindsatsingen, og i dag fortsetter de å somle seg inn i framtida. Havvind kan dekke alt norsk energibehov i all fremtid, og dermed få ned regninga for folk flest, sikre nok kraft til industri og grønt skifte, og samtidig få ned klimautslippene. Men en reell satsning på norsk havvind i Sørlige nordsjø krever hybridkabel for å bli lønnsom, sier Rasmus Hansson (MDG).

Regjeringen setter nå i gang første fase av havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II. All kraften som produseres skal sendes til fastlandet, ikke til kontinentet.

Beslutningen om utenlandsforbindelse, som er politisk vanskelig for Senterpartiet, blir utsatt. Senterpartiet har lovet sine velgere at det ikke skal bygges flere utenlandskabler.

Fnyser

Regjeringen avviser kritikken.

- Det er nettopp denne typen grep som skal til for å få lavere strømpris, det er denne typen grep som ikke Høyre og Frp ikke tok i regjering. Det er smått utrolig at Høyre kommer med denne kritikken når de har sittet i regjering i åtte år uten å lansere et eneste havvindprosjekt, sier Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Også Støre steiler over kritikken fra Høyre.

- Det har vært vindstille fra Høyre i åtte år. Det skjedde veldig lite. Nå har vi etter fire måneder kommet i gang. Høyre er opptatt av at strømmen ikke skal komme til Norge, det er jeg uenig i. Derfor legger vi første omgang opp til en kabel til land i Norge, sier statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer