- Man føler seg lurt

En av fem ferjer på strekningen Moss-Horten er innstilt som følge av streiken. - Man føler seg lurt, sier matros Geir Andersen.

DRITTLEI: Streikeleder og tillitsvalgt i Bastø Fosen, Steinar Rosenvinge (t.v.) og matros Geir Andersen mener at nok er nok. Nå krever de mer kjøpekraft. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DRITTLEI: Streikeleder og tillitsvalgt i Bastø Fosen, Steinar Rosenvinge (t.v.) og matros Geir Andersen mener at nok er nok. Nå krever de mer kjøpekraft. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

MOSS / OSLO (Dagbladet): Det går foreløpig rolig for seg på kaia i Moss. Det er en stille tid på dagen, trafikkmessig. Streikerne har akkurat rigget opp teltet, og forbereder vaffelrøra.

Streikeleder og tillitsvalgt i Bastø Fosen, Steinar Rosenvinge, sier til Dagbladet at de startet dagen med å samle de ansatte for et møte om streiken.

- Alle er vel litt sånn «skjer dette virkelig?». Det har vært snakk om dette hele tida, men folk har ikke tenkt at det faktisk kom til å skje, sier Rosenvinge til Dagbladet.

- På tide med bit av kaka

Foreløpig er «bare» 9 av 70 ansatte tatt ut i streik. Det vil si at åtte ruter fra Horten, og åtte fra Moss, er kansellert.

Da Dagbladet snakker med dem, venter de på beskjed fra LO om eventuell opptrapping.

- Foreløpig går det tålig greit med trafikken, men det kan fort forandre seg. Rushtrafikken starter i 15-tida, sier han.

KLARE: Gjengen er klare til å streike så lenge det er nødvendig, forteller de. Fra venstre: Matros Geir Andersen og streikeleder og tillitsvalgt Steinar Rosenvinge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KLARE: Gjengen er klare til å streike så lenge det er nødvendig, forteller de. Fra venstre: Matros Geir Andersen og streikeleder og tillitsvalgt Steinar Rosenvinge. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

De ansatte er ved godt mot, ifølge Rosenvinge, og veldig streikeklare. Kravene er de klare på.

- Vi krever at vi får kjøpekraft. Det har vi ikke hatt de to siste åra - det har gått ned i stedet. Vi har ikke fått det alle andre får. Vi forventer at NHO etterkommer kravene våre, og synes aldeles ikke det kan fires på. Det er på tide at vi får litt av kaka også.

- Klare for fight

Gjengen er innstilt på å streike så lenge det er nødvendig, er beskjeden fra både Rosenvinge og matros Geir Andersen.

- De ansatte er klare for fight, slår Rosenvinge fast.

Andersen beskriver stemningen blant sine kolleger som «på topp». Det kommer også flere innom teltet til de streikende, for å gi dem støtte, forteller han. Det gir motivasjon.

- Jeg personlig synes det er bra at det ble streik. At de ikke lempet på kravene, sto på sitt og ikke feiget ut. Det har jeg fått inntrykk av at de fleste andre i forbundet tenker også, sier han.

FÅR STØTTE: Flere forbipasserende kommer innom teltet for å vise støtte, sier de to til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR STØTTE: Flere forbipasserende kommer innom teltet for å vise støtte, sier de to til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Matrosen forteller at han har merket den reelle lønnsnedgangen godt. Fra han begynte i selskapet har kjøpekraften blitt mindre hvert år, noe som gir en følelse av lønnsnedgang.

- Folk har fått nok. Særlig det siste halvåret, med den store prisøkningen. Når du i tillegg får høre at topper her og der har en lønnsøkning og at det er rekordår, føler man seg litt lurt.

- Men da får man også mer motstandsvilje. Man blir drittlei - nok er nok.

- Skuffende

Andersen mener at hvis de ansatte hadde fått den respekten de egentlig fortjener, så hadde man sluppet å gå til streik.

- Men vi får håpe at det blir noen endringer. Streik er et av de viktigste redskapene vi har.

- Flere streiker de siste åra har gått til tvungen lønnsnemnd. Er det noe dere tenker på?

- Ja. Det er en frykt at man skal streike og streike, og så blir det tvungen lønnsnemnd til slutt. Man er redd for at det skal skje.

Hovedtillitsvalgt ved IKEA Furuset Tormod Aarum sier at det er veldig spesielle scener utenfor butikken i dag. Reporter: Thea Rosef. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Han understreker at de som ansatte har en følelse av at de alltid må gi etter. Det håper han blir en slutt på nå.

- Vi er den lille grisen i stråhuset mot den store stygge ulven. Det er alltid vi som må lempe på krav og være imøtekommende. For en gangs skyld kan vi få være grisen som ikke blir blåst ned, sier han.

- Et budskap til NHO?

- Det er skuffende. Det er rett og slett bare skuffende at de ikke tar oss alvorlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer