Massedød av laks:

Manetangrep ryster: - Maktesløse

Den fryktede maneten, først oppdaget i Norge i 1997, har igjen inntatt kysten - til oppdretternes store fortvilelse. Salmar-aksjen faller etter manet-melding torsdag.

INNTAR NORD-NORGE: Perlesnormaneten har igjen inntatt Nordland og Troms, til oppdretternes fortvilelse. Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet
INNTAR NORD-NORGE: Perlesnormaneten har igjen inntatt Nordland og Troms, til oppdretternes fortvilelse. Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang har den fryktede perlesnormaneten inntatt kystområdene utenfor Troms.

I 2001 tok den livet av hele 600 tonn laks. Så langt i år har Nordland og Senja blitt rammet, skriver Nordlys.

Destruerte 1,2 mill.

1. desember meldte den norske laksegiganten Salmar at selskapet måtte destruere 1,2 millioner laks. Selskapet føyde seg dermed inn i rekka av oppdrettere som har opplevd fiskedød på grunn av perlesnormaneten i høst, ifølge iLaks.

I en oppdatering torsdag melder Salmar at problemene har tiltatt.

Det er lokalitetene Finnvika sør og Langneset i Nord-Norge som er hardest rammet, skriver Salmar. Når det gjelder Langneset er det besluttet å «ta ut all gjenværende fisk på lokaliteten per i dag, totalt cirka 600 000 individer.»

Slike hendelser med perlesnormaneter forekommer svært sjelden, ifølge selskapet, som oppgir at det er 20 år siden Salmar ble utsatt for et liknende angrep.

Salmar faller over 4,2 prosent på børsen fredag formiddag, etter den nedslående meldingen.

«Dødsmanet»

Perlesnormaneter er utbredt i Stillehavet, Middelhavet og Atlanterhavet. De kommer i kolonier som driver med havstrømmen. Arten ble første gang oppdaget i Norge i 1997, ifølge Store norske leksikon. Da ble mange laks drept i Hordaland. Ikke alle er giftige, og de er ikke en trussel mot mennesker.

«DØDSMANET»: Perlesnormanet er ikke farlig for mennesker, men livsfarlig for laks. Foto: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX NB: Bildet SKAL kreditteres: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX
«DØDSMANET»: Perlesnormanet er ikke farlig for mennesker, men livsfarlig for laks. Foto: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX NB: Bildet SKAL kreditteres: Ocean Photo, Erling Svensen / SCANPIX Vis mer

Selv om maneten kan være flere meter lang, kan den bli delt opp i små biter når den treffer notveggen på laksemerdene, ifølge Lars Helge Stien, forskningssjef for faggruppe dyrevelferd ved Havforskningsinstituttet.

- Perlesnormanet har små tentakler langs hele seg som er utstyrt med nesleceller for å forsvare seg og bedøve byttedyr. Når disse tentaklene treffer laksen i merdene, skyter neslecellene ut en pigg som sprøyter inn neslegift, forklarer han til Nordlys.

Flere av verdens største rederier har inntil videre besluttet å stans all skipsfart gjennom Rødehavet på grunn av flere angrep fra Houthi-militsen. Orlogskaptein og forsker ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, sier den dramatiske situasjonen kan få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien. Vis mer

Fisken kan bli blind om tentaklene får kontakt med øyet. Hvis de treffer gjellene kan de bli så skadet at fisken kveles.

Intrafish skrev i november at Havforskningsinstituttet, Salaks, Nordlaks og Grieg Seafood er blant dem som har fått maneten i sine anlegg. Der har den skadet og drept tusenvis av fisk.

- Vi føler selv vi står litt maktesløse, sa Salaks-direktør Odd Bekkeli til bransjenettstedet.