- Mange arbeidsplasser kan gå tapt

NHO krever at regjeringen følger opp nedstengningen med nye tiltak for å hjelpe bedriftene.

BEKYMRET: NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter at mange bedrifter nå må permittere ansatte. Han gjentar kravene de har til regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BEKYMRET: NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter at mange bedrifter nå må permittere ansatte. Han gjentar kravene de har til regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er tydelige på at når vi nå skal stå sammen om å redde liv, så må vi også stå sammen om å redde arbeidsplasser og bedrifter.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, snakker om nedstengningen som nå har trådt i kraft Østlands-regionen.

Mange permitteringer

Butikker i 25 kommuner har måttet stenge ned. Det eneste som nå får holde åpent er dagligvarebutikker, apotek, bensinstasjoner og, etter enorme polkøer i noen kommuner lørdag, Vinmonopolet.

Nedstengningene har allerede ført til at flere bedrifter nå ser seg nødt til å permittere ansatte. Mandag morgen kom beskjeden om at Kid permitterer 300 personer, som til sammen utgjøre 100 fulltidsstillinger.

Nille varsler permitteringer av like mange, mens Elkjøp har sendt ut varsel om mulige permittering. XXL har også sendt ut varsel om permittering

De nye nedstengningene får NHO til å gjenta krav de har hatt ganske lenge.

Krever endringer

De krever at permitteringsperioden må utvides ytterligere fra 52 uker, som det er nå, og ut september. Arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering, altså hvor mange dagers lønn en bedrift betaler når de permitterer ansatte, må reduseres til to dager, mener NHO.

- Vi mener lønnsplikten må ned til to dager, og det bør de (regjeringen, journ.anm.) klare, ellers må man ta kostnaden man får som en del av kostnadsgrunnlaget for kompensasjon, sier Almlid.

Med det mener han at lønnskostnader må inn under det som defineres som «faste, unngåelige kostnader» i kompensasjonsordningen. De «faste, unngåelige kostnader» er de utgiftene bedriftene får kompensert når de har et omsetningsfall på over 30 prosent som følge av smitteverntiltakene.

For januar og februar får bedriftene kompensert 80 prosent av faste uunngåelige kostnader, mens NHO mener det bør økes til 85 prosent.

Det er også en ny periode med lønnsplikt fra 1. mars 2021. Da skal arbeidsgiver betale fem nye dager lønn når den permitterte til sammen har vært permittert uten lønn i 30 uker de siste 18 månedene.

NHO mener denne lønnsplikten ikke bør innføres før tidligst 1. juni.

- Vi er veldig opptatt av at det skal gis klare signaler til bedriften. Vi er nå i innspurten, og det er veldig mange arbeidsplasser som kan gå tapt hvis vi ikke gjør dette ordentlig, sier Almlid.

Skal vurdere endringer

- Det er en dramatisk situasjon for mange bedrifter og arbeidstakere. Regjeringen skal raskt vurdere hvordan vi kan gjøre situasjonen enklere, også for bedriftene. Målet er fortsatt at vi skal få sunne bedrifter gjennom krisen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til Børsen.

- Det er forskjellige måter å gjøre dette på, og vi ser på forskjellige løsninger.

Skulle regjeringen ønske å endre antall dager for arbeidsgivers lønnsplikt, må de få med seg flertallet i Stortinget.

I medlemsundersøkelsen som ble lagt fram i begynnelsen av januar kom det fram at én av ti av NHOs medlemsbedrifter har permittert, og at én av tre antar at de kommer til å ha permitterte i midten av januar. Undersøkelsen ble altså gjennomført før den siste nedstengningen.

- Når du på toppen av dette får handelen, en næring som er veldig arbeidsintensiv, der det er veldig mange ansatte som berøres, så er det grunn til å forvente økt antall permitteringer, sier Almlid.

- Nå er situasjonen sånn at det er veldig mange kommuner som er berørt, og veldig mange folk og veldig mange bedrifter. Så kan man håpe at tiltakene blir reversert fra 31. januar, men vi må ta forbehold om at det ikke nødvendigvis skjer. Alvoret har nok glidd inn over oss alle sammen.

Må få på plass tiltak

Almlid er glad for at statsråder og statsminister Erna Solberg er tydelige på hvor alvorlig det er.

- Vi ser gang på gang at vi må ta høyde for at det ikke blir bedre. Statsministeren har til og med sagt at det kan bli verre. Da må vi unngå disse gjentakende diskusjonene om tiltak. Vi må få det på plass, sånn at vi bruker all tid på å redde liv, og å redde arbeidsplasser og bedrifter, sier Almlid.

I tillegg til dette mener NHO at ordningen med betalingsutsettelse av skatter og avgifter må videreføres så lenge tiltak for å hindre pandemien hindrer normal forretningsdrift, avdragsordningen for å betale skatter og avgifter bør forlenges, og forsinkelsesrenten bør reduseres til seks prosent.

Virke opplyser til Børsen at de er i dialog med regjeringen, og vil komme med sine krav i løpet av mandagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer