Høyres landsmøte

- Mange er blitt fattigere under Erna

Det er mørke skyer over norsk økonomi etter åtte år med Erna Solberg, advarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. En renteøkning er nok til å sende mange familier ut i uføre. - Norge er dårligere stilt i dag enn i 2013, sier økonom.

AVVISER: Statsminister Erna Solberg (H) avviser at Norge er dårligere stilt for framtida nå enn da hun tok over i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVISER: Statsminister Erna Solberg (H) avviser at Norge er dårligere stilt for framtida nå enn da hun tok over i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Målet for en norsk folkevalgt må være at den jevne nordmann skal få litt mer å rutte med. I stedet har det motsatte skjedd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Børsen.

Senterparti-lederen er alvorlig bekymret for utviklingen i norsk økonomi under Erna Solberg, og viser til flere utviklingstrekk.

  • Sysselsettingsandelen har falt fra 68,6 prosent i 2013 til 66,4 prosent i 2020, ifølge SSB. Flere er også i yrker med lavere inntekt og opplever press på arbeidsvilkårene.
  • Medianinntekten i Norge er 0,3 prosent lavere i 2019 enn i 2013. Gjennomsnittslønnen faller enda mer.
  • Vi vet ikke nok om hvordan dagens ukontrollerte arbeidsinnvandring påvirker norsk økonomi.
  • Norges - som nasjon - disponible inntekt per innbygger har falt dramatisk fra 600 000 kroner i 2013 til 520 000 kroner i 2020. Dette skyldes i stor grad oljeprisfallet og svakere kronekurs.
  • Handelsbalansen for fastlandet har gått fra minus 152 milliarder i 2013 til minus 312 milliarder i 2020.

Oljepengebruken har samtidig gått opp fra 126 milliarder i 2013 til 239 milliarder i 2019 - før coronaen kom til Norge.

Samlet danner disse tallene mørke skyer på Norges økonomiske himmel, advarer Vedum.

ADVARER: Øker renten kan det gå ille med mange familiers økonomi. Trygve Slagsvold Vedum advarer mot en rekke utviklingstrekk under Erna Solbergs Norge. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ADVARER: Øker renten kan det gå ille med mange familiers økonomi. Trygve Slagsvold Vedum advarer mot en rekke utviklingstrekk under Erna Solbergs Norge. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Blir lurt

- Finansministeren selv sier at medianinntekten i Norge lavere i 2019 enn den var i 2014. Dette viser at mange «Ola Nordmenn» er blitt fattigere på Ernas vakt, slår Vedum fast.

Han understreker at mange kanskje ikke opplever dette fordi renteutgiftene har gått kraftig ned. Har man høyt lån, vil man derfor ha fått bedre råd.

Men det kan fort snu, advarer Senterparti-lederen.

- Mange av oss er blitt lurt fordi vi har fått mye lavere rente. Men hvis renten går opp, noe som fort kan skje, kommer smellen for median-nordmannen. Mange vil da får en mye tøffere økonomi og hverdag. Hvis dette får fortsette, så vil altså du og jeg få en lavere levestandard. Det ønsker ikke vi i Senterpartiet, målet må være at det brede lag av nordmenn ikke får lavere levestandard, sier Vedum.

Professor: - Skremmende

Økonomiprofessor Øivind Nilsen ved NHH i Bergen mener det er grunn til bekymring når man leser Perspektivmeldingen.

Det er særlig sysselsettingsandelen, hvor mange i arbeidsfør alder som er i jobb og hvor mye vi jobber, økonomiprofessoren i likhet med Vedum trekker fram.

- Det er et skremmende tall. Det er arbeidsinntekten som er virkelig avgjørende for nasjonalformuen. Oljeinntektene utgjør en mye mindre andel. Det er mest alvorlig at vi jobber mindre.

- Er vi bedre rustet for framtida i dag enn i 2013?

- Vi er dårligere stilt, men vi har også vært i en gunstig situasjon hele veien fordi vi har hatt oljeformuen under oljeprisfallet og corona. Problemet er at uttaket av oljeformuen strengt tatt burde gått ned. Det er vanskelig å snu, sier Nilsen, og gir sin dom over Ernas åtte år:

- Skal jeg felle en dom over dette nå, så synes jeg antall uføre og oljepengebruken er skremmende når man ser utviklingen framover. Selv om vi har holdt oss innenfor handlingsregelen, ser vi at en økende andel av pengene på statsbudsjettet dekkes av oljen. Der fortjener regjeringen ingen toppkarakter. Tvert imot, sier Nilsen.

Erna avviser

Erna Solberg avviser at Norge er dårligere rustet for framtida enn da hun tok over styringen i 2013.

- Jeg mener vi er bedre rustet. I 2019 gikk oljepengebruken ned og sysselsettingsgraden opp. Vi var på vei, men vi hadde vært gjennom en oljekrise.

- Det er vel ikke Høyre-politikk at staten skal ese ut?

- Handlingsregelen er også Høyre-politikk, at vi bruker mer penger når det er vanskelig i økonomien. Vi er opptatt av basisen i økonomien, vekstevnen, de private bedriftene, sier Solberg.

Mudassar Kapur (H), leder av finanskomiteen på Stortinget, følger opp:

- Før pandemien var ledigheten den laveste på flere år og aktiviteten på vei opp. Da hadde vi lagt bak oss både en oljepriskrise og flyktningkrise. Samtidig har regjeringen sørget for å styrke helsebudsjettene, bygget mer vei, fått flere politifolk og gjennomført flere viktige reformer. Dette har vi klart uten å bryte handlingsregelen, sier Kapur, som peker på at det har vært helt nødvendig å ta kraftige grep under pandemien.

- Vedum bør heller bekymre seg for sine sosialistiske kamerater som vil sende skatteregningene i taket og dermed bidra til å hjelpe fram utenlandske investorer i kampen mot norske jobbskapere.

Når det gjelder Vedum-kritikken av den svake utviklingen av medianinntekten og den disponible inntekten, handler det i stor grad om tilstanden ute på sokkelen, sier Mudassar Kapur:

- Begge disse målene illustrerer at Norge, som betydelig petroleumsprodusent, blir sterkt påvirket når olje- og gassprisene går betydelig ned, slik de gjorde etter 2014. Det viser viktigheten av at vi omstiller oss, og at vi i årene fremover skaper flere nye jobber i andre deler av privat sektor, sier Kapur.

- Liten vilje

Når det gjelder Norges totale disponible inntekt delt på antall innbyggere har trenden vært nedadgående under Erna Solberg.

Økonomiprofessor Magne Mogstad ved Universitetet i Chicago frikjenner Erna Solberg for dette og viser til at det i stor grad skyldes lavere oljepris og kronekursen.

Men i det lange løp er det produktivitetsveksten som avgjør hvor rike vi blir. Og den har vært lav lenge.

- Det finnes liten politisk vilje til å gjøre nødvendige reformer og prioriteringer. Derfor er det all grunn til å forvente at produktivitetsveksten vil forbli lav, særlig om Senterpartiet får gjennomslag for sin økonomiske politikk, sier Mogstad, som advarer mot Senterpartiets økonomiske respept.

- Senterpartiet vil så vidt jeg vet blant annet melde Norge ut av Schengen-samarbeidet, reforhandle Norges forhold til WTO og gå imot frihandelsavtaler som TTIP og TISA. Dette er en oppskrift for å redusere -ikke øke - disponibel realinntekt, både for husholdningene og for Norge som helhet, sier Mogstad.

- Her tror jeg Mogstad har hørt mer på Høyres skremselspropaganda enn han har satt seg inn i Senterpartiets politikk. Vi er for internasjonalt samarbeid som WTO, men vi vil ikke melde Norge inn i EU eller gi fra oss makt over for eksempel norsk energipolitikk, svarer Vedum Chicago-økonomen.

- Doblet seg

Vedum mener det er særlig foruroligende å se hvordan handelsunderskuddet har vokst under Erna Solberg.

- Det har doblet seg - til tross for svakere krone.

Vedum etterlyser næringspolitikk og at den tunge petroleumsnæringen har gjort at vi ikke har satset på andre næringer.

- Regjeringen har ikke vært gode nok til å bygge ny industri og ny verdiskapning og gjennom det få opp nye produkter i Norge. De har ønsket å være nøytrale, ikke gått inn for vekst i produksjonen.

Vedum peker på at regjeringens egen forklaring er todelt.

- En del av forklaringa er det som skjer med utviklingen i olje- og gass-prisene, men Sanner peker selv på lavere produksjon i fastlandsøkonomien. Vi er altså dårligere til å produsere andre ting. Gitt utviklingen i kroneprisen, skulle man i utgangspunktet tro at det gikk motsatt vei, sier Vedum.

Gjeldsøkning

Men i én sektor har det vært investert store summer de siste årene, noe som også har ført til en voldsom gjeldsvekst.

I januar 2014 hadde nordmenn 4400 milliarder i gjeld. I mars 2021 er det økt til 6300 milliarder.

- Vi har brukt mye penger på å investere i bolig, spesielt på det sentrale Østlandet. Men eiendom er ikke så produktivt. Vi som samfunn kan aldri bli rike på eiendom, sier Vedum, og ber om industrireising i gamlelandet:

- Vi mener noe av det viktigste framover blir å legge til rette for ny industri i Norge. Det gjør vi gjennom å sikre fortsatt lave strømpriser ved å si nei til utenlandskabler og føre en aktiv næringspolitikk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer