Høyres landsmøte

- Mange er blitt fattigere under Erna

Det er mørke skyer over norsk økonomi etter åtte år med Erna Solberg, advarer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. En renteøkning er nok til å sende mange familier ut i uføre. - Norge er dårligere stilt i dag enn i 2013, sier økonom.

AVVISER: Statsminister Erna Solberg (H) avviser at Norge er dårligere stilt for framtida nå enn da hun tok over i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVISER: Statsminister Erna Solberg (H) avviser at Norge er dårligere stilt for framtida nå enn da hun tok over i 2013. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Målet for en norsk folkevalgt må være at den jevne nordmann skal få litt mer å rutte med. I stedet har det motsatte skjedd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Børsen.

Senterparti-lederen er alvorlig bekymret for utviklingen i norsk økonomi under Erna Solberg, og viser til flere utviklingstrekk.

  • Sysselsettingsandelen har falt fra 68,6 prosent i 2013 til 66,4 prosent i 2020, ifølge SSB. Flere er også i yrker med lavere inntekt og opplever press på arbeidsvilkårene.
  • Medianinntekten i Norge er 0,3 prosent lavere i 2019 enn i 2013. Gjennomsnittslønnen faller enda mer.
  • Vi vet ikke nok om hvordan dagens ukontrollerte arbeidsinnvandring påvirker norsk økonomi.
  • Norges - som nasjon - disponible inntekt per innbygger har falt dramatisk fra 600 000 kroner i 2013 til 520 000 kroner i 2020. Dette skyldes i stor grad oljeprisfallet og svakere kronekurs.
  • Handelsbalansen for fastlandet har gått fra minus 152 milliarder i 2013 til minus 312 milliarder i 2020.

Oljepengebruken har samtidig gått opp fra 126 milliarder i 2013 til 239 milliarder i 2019 - før coronaen kom til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer