- Mange har misforstått

Kort tid etter at regjeringen la fram nye reiseråd, la mange ut på dagstur for å handle i Sverige. - Det blir karantene.

NYE REISERÅD: Regionene Kalmar, Östergötland, Örebro og Värmland i Sverige er ikke lenger omfattet av reiserådet, og det blir det god stemning av. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CHARLOTTENBERG (Dagbladet): Det forteller fungerende seksjonsleder i Tolletaten Bjørn Hansrud ved Magnor grensestasjon.

- Det er en god del som nå dessverre har hørt at nå er det åpent til Värmland, og har reist for å handle, sier Hansrud til Børsen.

For selv om Värmland nå er en av regionene i Sverige som blir grønn og karantenefri, iverksettes ikke denne endringen før midnatt natt til lørdag. Det betyr at dersom du reiser på dagstur for å handle i denne regionen i dag, og vender tilbake før midnatt, så må du i karantene når du venter tilbake til Norge.

- God del har reist

- Det er en god del som har reist dit i dag, og prøvd å returnere i dag. Jeg har ikke noe eksakt antall, men vi har i hvert fall stoppet en åtte-ti biler som har gjort det. De trodde at de kunne, utdyper Hansrud.

GRENSEÅPNING: Seksjonsleder i Tolletaten Bjørn Hansrud forteller at de forventer at trafikken nå vil øke kraftig som følge av ytterligere grenseåpning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
GRENSEÅPNING: Seksjonsleder i Tolletaten Bjørn Hansrud forteller at de forventer at trafikken nå vil øke kraftig som følge av ytterligere grenseåpning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

- Men regelverk er regelverk. Det må vi forholde oss til, så vi gir bare beskjeden videre sånn det er, legger han til.

Regjeringen åpnet i dag for fire svenske len, i tillegg til de tre som var åpne fra før. Fra og med midnatt kan du også reise karantenefritt til Kalmar, Värmland, Örebro og Östergötland. Nordmenn får også fortsatt reise karantenefritt til Blekinge, Kronoberg og Skåne.

NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer

- Mange spør

Allerede den første halvtimen etter pressekonferansen merket tollerne en økning i handelstrafikken.

- Veldig mange kommer nå og spør om dem kan reise inn. Det er fornuftig, da kan vi få gitt beskjed om at det er lov å kjøre inn, men du får karantene hvis du kommer tilbake før midnatt, sier Hansrud i Tolletaten.

- Hvordan blir de kommende timene, natta og morgenen?

- I ettermiddag og kveld vil bli noenlunde normal, trafikken vil øke i morgen. Det er da trykket kommer. Sannsynligvis store deler av Oslo og Innlandet kommer til å reise til Sverige for å handle, svarer Hansrud.

- En økende trend

Han sier at de er forberedt på at trafikken vil øke kraftig framover.

- Regjeringen sier også at de ikke anbefaler å reise til utlandet selv om det er grønne områder. Det er greit å ha i bakhodet med tanke på pandemien, mener Hansrud.

GRENSA: Regjeringen åpnet i dag for ytterligere tre regioner i Sverige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
GRENSA: Regjeringen åpnet i dag for ytterligere tre regioner i Sverige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Seksjonslederen forteller at den siste måneden har vært preget av mye lavere trafikk enn normalt.

- Pendeltrafikken går som vanlig, for de har lov til å kjøre fram og tilbake. Siste måneden ser vi at det er økende trend til at folk reiser til Sverige og handler, og da med påfølgende karantene når de kommer tilbake, sier Hansrud.

ÅPNING: Ifølge seksjonslederen har trafikken vært mye lavere enn normalt den siste måneden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
ÅPNING: Ifølge seksjonslederen har trafikken vært mye lavere enn normalt den siste måneden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer

Husk dette!

Ifølge han er det ganske mange hvert døgn som får karantene.

Om noen tenker seg en tur over grensa anbefaler Hansrud at folk tar med seg pass.

- Folk bør tenke på at de skal ha med leg i form av pass slik at de skal legitimere seg når de kommer tilbake, oppfordrer han.

Børsen presiserer. I den opprinnelige artikkelen sto det at de som vender tilbake til Norge før midnatt må i ti dagers karantene. Det stemmer ikke. Karanteneplikten opphører når området som personen ankom fra ikke lenger er omfattet av karanteneplikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer