- Mange sitter på gjerdet

Reiselivsbransjen melder om en ny urovekkende bestillingstrend før påskeferien.

POPULÆRT REISEMÅL: Myrkdalen skisenter er en populær skidestinasjon på Vestlandet. Foto: Marit Hommedal / NTB
POPULÆRT REISEMÅL: Myrkdalen skisenter er en populær skidestinasjon på Vestlandet. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): NHO Reiseliv melder at 1 av 4 bedrifter rapporterer om et lavere bookingnivå enn normalt foran årets påskeferie.

«Det at flere forbrukere og bedrifter teller på knappene om ferie og feiringer, gjør at bestillingene kommer seinere enn før i tida, om de i det hele tatt kommer», står det i NHO Reiselivs medlemsundersøkelse tatt opp mellom 1. og 7. mars 2023.

- Det gir bedriftene en lavere grad av forutsigbarhet. Det er mer gjerdesitting hos kundene nå, og det gjør det mer krevende både økonomisk og for den daglige driften, sier fagdirektør for næringspolitikk Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.

Han viser til at det er vanskelig for bransjen å sikre tilstrekkelig bemanning når de ikke vet behovet.

- Det er et tegn i tiden at den ketchupeffekten vi så etter pandemien er borte. Nå er det litt mer usikre tider.

Dette er en sak fra Dagbladet Bergen. Les alle sakene her.

- Ikke uvanlig

Hotelldirektør Knut Kettermann på Myrkdalen Hotel, i den populære skidestinasjonen på Vestlandet, kjenner seg igjen.

- Det er lavere booking nå sammenliknet med sluttresultatet i fjor. Men med det som allerede er booket inn nå, har jeg trua på at det blir som i fjor. Det er ingenting som tyder på at det blir verre, sier han.

Hotelldirektøren er optimistisk. De har per nå ledige rom og kapasitet i påskeferien, men han forklarer at det ikke er uvanlig. Han tror nemlig ikke at folk er villige til å ta sjansen på å bestille skiferie i mulig drittvær.

- Mange sitter nok på gjerdet og venter på værmeldingen. Blir det fint vær, vil det slå ut. Det har alltid vært sånn, sier han.

Vinterferien ble en suksess for skidestinasjonene, og flere kunne melde om rekordtall. Kettermann påpeker at påskeferien er mer værstyrt enn vinterferien.

Færre kurs og konferanser

Dagbladet Børsen har tidligere omtalt en svært optimistisk bransje inn mot påsken. Beitostølen Resort kunne melde om rekordhøy forhåndsbooking.

Administrerende direktør Øyvind Wæhle i Voss Resort beskriver en svært godt besøkt vinter med flott vær og nydelig forhold, selv om han understreker at det har vært krevende med høye strømpriser og prisøkning.

Han har merket den samme trenden som Myrkdalen Hotel.

- Det vi merker er at booking av hytter ikke skjer så langt i forveien som tidligere, kundene bestiller mye nærmere opp mot ankomst, sier han.

VOSS RESORT: Øyvind Wæhle er administrerende direktør i Voss Resort. Foto: Marit Hommedal / NTB
VOSS RESORT: Øyvind Wæhle er administrerende direktør i Voss Resort. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Djevat Hisenaj i Fellesforbundet i Bergen peker på at færre bestillinger også kan skyldes at det er færre kurs og konferanser. Næringslivet i Bergensområdet tjener inn en god del på bedriftsmarkedet før turistsesongen starter for fullt til sommeren.

- Det kan være et tegn på at bedrifter nå prøver å spare med tanke på høye kostnader, sier han.

- Krevende

I NHOs økonomiske overblikk fra 1. kvartal 2023 spås det at forbruket vil gå nedover. Det gjør det vanskelig for reiselivsbedriftene å planlegge for framtida.

«Uttømming av sparebuffere antas å bidra til at effektene av pris- og rentevekst på husholdningenes disponible inntekt vil slå hardere inn i konsumet framover», skriver NHO Reiseliv.

Medlemsundersøkelsen viser også at bare 1 av 4 reiselivsbedrifter mener at den generelle markedssituasjonen er god, og 22 prosent forventer forverring de neste seks månedene.

- Det er krevende markedsutsikter. Det er en skadeskutt gjeng etter pandemien og nå indikerer undersøkelser korte bestillingstider og en krevende markedssituasjon, sier Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.

Tips oss om Bergen

Har du tips eller innspill fra Bergen eller Vestland? Kontakt Dagbladets lokalkontor her!

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer