Lønnsoppgjøret - skarpe fronter mellom LO og NHO

- Mange vil reagere på streik nå

LO kommer ikke til å fire en tomme på kravet om at kjøpekraften opprettholdes og at lavtlønte får et tillegg i lønnsoppgjøret. NHO advarer mot streik.

BLANDEDE FØLELSER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier årets lønnsoppgjør blir svært annerledes, av flere grunner. Video / foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har ingen ting å gi når det gjelder kravet om å opprettholde kjøpekraften. Dette har et enstemmig representantskap stilt seg bak, sier fungerende LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Onsdag overleverte hun LOs krav til NHO-leder Ole Erik Almlid. Det var startskuddet for to dagers intense lønnsforhandlinger.

I bakgrunnen for forhandlingene summer tirsdagens nyheter om forsterkede smitteverntiltak, inkludert skjenkestopp i hele Norge til godt over påske. Det har utløst et ras av alarmer fra serveringsbransjen og hotellnæringa.

Slik reagerte eieren av Trysils største afterskisted da han fikk nyheten om skjenkestopp og tometersregel:

Fristen for å bli enige i forhandlingene utløper midnatt natt til lørdag.

Et annet av LOs hovedkrav er å få på plass et lavlønnstillegg.

- På den måten sikrer vi store kvinnegrupper og et likelønnsperspektiv, sier Følsvik.

Også YS overleverte sine krav onsdag. Som for LO er hovedkravet at kjøpekraften opprettholdes.

- Vi venter god vekst i norsk økonomi når vaksineringen blir utbredt og smitteverntiltakene lempes på. På denne bakgrunnen krever vi at kjøpekraften må opprettholdes i privat sektor, sier leder av YS Privat Eirik Bornø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer