Charlie Munger:

Mangemilliardær bygger studenthybler uten vinduer

Styrtrik 97-åring vil stue sammen 4500 studenter i ei blokk. Det vekker harme.

TO RIKE TYPER: Charlie Munger (t.v) og makkeren Warren Buffett under et intervju med Fox Business i 2018. Foto: AP
TO RIKE TYPER: Charlie Munger (t.v) og makkeren Warren Buffett under et intervju med Fox Business i 2018. Foto: AP Vis mer
Publisert

Milliardær, investor og hobbyarkitekt Charlie Munger (97) er i full sving med å utvikle ei enorm studentblokk ved University of California i Santa Barbara.

Blokka, som han har gitt navnet Munger Hall, skal ifølge CNN være 11. etasjer høy og ha 4500 bitte små soverom.

94 prosent av soverommene skal være uten vinduer, og dette vekker harme.

En av arkitektene som var med som konsulent i oppstarten av prosjektet har sluttet i protest.

- Katastrofe for studentlivet

I Los Angeles Times kaller arkitekten, Dennis McFadden, prosjektet for en «katastrofe for studentlivet».

I sin oppsigelse skrev han at han ikke ønsker å bidra til et prosjekt han kaller for et «sosialt og psykologisk eksperiment».

- Konseptet med Munger Hall, hvor studenter skal bo, er umulig å støtte fra mitt perspektiv som arkitekt, forelder og menneske, skriver han i oppsigelsen som CNN har fått tilgang til.

McFadden ønsker ikke å kommentere oppsigelsen ytterligere, melder nettstedet.

INVASJON: Dette synet møtte 19 år gamle Emilie Jakobsen Sæbø på studenthybelen i Bergen. Video: Privat Vis mer

Får ikke nyte utsikten

Blokka skal bygges på klippene ved stranda, men flesteparten av studentene som flytter inn i Munger Hall får ikke nyte utsikten fra soverommene sine.

Det er kun fellesområdene som har vinduer.

- Til og med takterrassen vender innover, og kunne like gjerne vært på bakken i ørkenen som i 11. etasje på California-kysten, skriver McFadden i oppsigelsen.

PROVOSERER: Slik skal Charlie Mungers studentblokk se ut hvis alt går etter planen. Kun fellesområdene har vinduer. Foto: UC Santa Barbara
PROVOSERER: Slik skal Charlie Mungers studentblokk se ut hvis alt går etter planen. Kun fellesområdene har vinduer. Foto: UC Santa Barbara Vis mer

Smaken er som baken

Charlie Munger han har ingen formell utdannelse innen arkitektur, men har gjennom sitt 97 år lange liv hatt arkitektur som hobby.

Han tar kritikken fra McFadden helt med ro.

- Arkitektur er et fagfelt hvor smaken varierer, og alle tror at de er eksperter. To arkitekter er aldri enige i alt, sier han til CNN.

Virtuelle vinduer

I stedet for vinduer, får studentene virtuelle vinduer på rommet.

Munger sier at han håper at studentene heller trekker til fellesområdene, som da altså har ekte vinduer, for å bli kjent.

HÅVER INN: Tospannet Warren Buffett (t.v) og Charlie Munger prater med reportere i Berkshire før et styremøte i 2019. Foto: AP Photo/Nati Harnik
HÅVER INN: Tospannet Warren Buffett (t.v) og Charlie Munger prater med reportere i Berkshire før et styremøte i 2019. Foto: AP Photo/Nati Harnik Vis mer

Arkitekt McFadden frykter derimot at prosjektet kan ha negativ påvirkning på studentene som flytter inn.

- Bygningen er et sosialt og psykologisk eksperiment med en ukjent påvirkning på livet og den personlige utviklingen til studentene, skriver han i oppsigelsesbrevet.

- Uungåelig, ekstrem suksess

Til tross for den sterke kritikken, har universitetsledelsen varslet at prosjektet fortsetter som planlagt, og Munger er helt sikker på at de vindusløse studentrommene blir en braksuksess.

- Når dette blir bygget og blir en ekstrem suksess - noe som er helt uungåelig - tenker jeg at det kommer flere bygninger som dette på UC Santa Barbara-campus, sier han.

Blir prosjektet godkjent av California Coastal Commission, starter byggingen av gigantblokka høsten 2025.

Tidligere har Munger utviklet ei lignende studentblokk ved University of Michigan, som har flere vinduløse soverom.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer