Mangemilliardær i tårer etter massiv kritikk

En av Danmarks rikeste menn har stått i en massiv kritikkstorm etter å ha sparket 750 ansatte som følge av coronakrisa. Nå beklager han.

BESTSELLER: Eier og administrerende direktør i Bestseller, Anders Holch Povlsen, og kona Anne Holch Povlsen avbildet i 2018. Foto: Olufson Jonas / Ritzau Scanpix
BESTSELLER: Eier og administrerende direktør i Bestseller, Anders Holch Povlsen, og kona Anne Holch Povlsen avbildet i 2018. Foto: Olufson Jonas / Ritzau Scanpix Vis mer
Publisert

Den danske klesgiganten Bestseller fossblør. Samtidig som milliardene renner ut av selskapet i en enorm hastighet, har selskapets toppsjef stått i en storm av kritikk for hvordan han har håndtert coronakrisa.

- Det er det verste jeg noen gang har opplevd i Bestseller, sier en gråtkvalt Anders Holch Povlsen (47) til Berlingske om oppsigelsene han nettopp har gjennomført.

47-åringen er en av Danmarks desidert rikeste menn, med en anslått formue på rundt 85 milliarder norske kroner, ifølge tall fra den samme avisa.

For bare tre måneder siden kunne milliardæren presentere et flott årsregnskap for motekonsernet Bestseller, som består av klesmerker som Jack & Jones, Vero Moda og Only. Klesgiganten kunne da vise til et overskudd på 2,1 milliarder danske kroner.

Men med coronapandemien endret alt seg.

- På bare noen uker har vi gått fra utsikten til det sterkeste regnskapsåret noensinne til å havne i en dyp krise, sa Povlsen i en pressemelding 20. mars.

Der gjorde han det samtidig klart at selskapet hadde bestemt seg for å si opp 750 ansatte. På det tidspunktet hadde butikkene «bare» vært stengt i halvannen uke, ifølge avisa.

Men med en privat milliardformue og et milliardoverskudd for familieselskapet, var det mange som mildt sagt stusset over at Povlsen for tre uker siden fortalte at selskapet så seg nødt til å gi 750 ansatte sparken som følge av coronakrisa.

Reaksjonene kom nærmest umiddelbart, og enda verre skulle det bli da selskapet få dager seinere sendte ut et brev hvor de gjorde det klart at de ikke ville betale husleie for sine butikker.

COVID-19: Bussiåfør Jason Hargrove tok til Facebook etter en hendelse på jobben. Nå har han dødd av Covid-19, ifølge CNN. Vis mer

Permitterte i Norge

Etter en ny runde med krass kritikk, gikk Povlsen i helga ut i danske Finans og beklaget, samtidig som han gjorde det klart at selskapet ville betale husleie til utleierne bak de 250 butikkene i Danmark.

- Vi meldte tidlig fra om alvoret i denne krisa og behovet for dialog med utleiere om framtida. Jeg vil be om unnskyldning for håndteringen og beklage dersom vi utilsiktet har gått over streken overfor noen utleiere, sa han til avisa.

Samtidig understreket eieren av den kriserammede motegiganten at forhandlingene med utleierne kommer til å måtte fortsette, hvis man skal unngå nedlagte butikker.

Heller ikke i Norge har selskapet stått utenfor krisa.

Bestsellers norske virksomhet opplyste den 20. mars at de permitterer totalt 599 ansatte i Norge. Selskapet stengte samtidig midlertidig 94 butikker, ekskludert «franchise»-butikker, meldte E24 den gang.

Norgessjef Øyvind Hauge i Bestseller sier nå til Børsen at noen av de ansatte siden har returnert til arbeid, og at totaltallet på 599 permitterte har krympet.

- Det er nok noe redusert da vi har åpnet opp noen butikker igjen, skriver han i en tekstmelding til Børsen.

- Usikkert

I dag beskriver Povlsen altså prosessen som har pågått de siste ukene, som noe av det verste han har opplevd.

- Men vi kikker inn i noe som er så usikkert, og som kommer til å koste så mye, at vi ikke har noe alternativ. Det er dessverre ikke bare et spørsmål om de 750 medarbeiderne. Det er nok heller et spørsmål om at vi skal kjempe for de 16 000 medarbeiderne som fortsatt er i selskapet, sier han og forteller at han kjenner mange av de ansatte personlig.

Han forteller videre at han ikke tror at selskapet han har viet sitt liv til noen gang kommer til å bli det samme igjen etter coronakrisa.

- Det har helt ærlig satt en skrekk i oss. Det kommer til å ta lang tid, og det kommer til å bli vanskeligere enn vi hadde regnet med, sier han.

Povlsen har blitt beskyldt for å være kynisk, og for å ha sendt gigantregningen for bestsellers videre til nettopp ansatte, leverandører og utleiere, skriver Berlingske.

FORKLARER: Sykepleier Molly Lixey var lei av å se folk ta på matvarer med hansker, uten å tenke på bakterier. Reporter: Christian Wehus. Video: Molly Lixey. Vis mer

Slike beskyldninger gjør vondt å motta, hevder Povlsen.

På direkte spørsmål om han kan komme til å selge unna noen av sine eiendeler for å hjelpe det kriserammede selskapet, svarer han at det kan komme til å skje «som en siste utvei».

Povlsen forteller at han de siste ukene blant annet har undersøkt hvor mye han kan få for å selge bygget som huser Bestsellers hovedkontor i Aarhus i Danmark.

VURDERER SALG: Anders Holch Povlsen forteller at han vurderer å selge Bestsellers hovedkontor i Aarhus. Foto: Wikimedia/ Creative Commons (RhinoMind)
VURDERER SALG: Anders Holch Povlsen forteller at han vurderer å selge Bestsellers hovedkontor i Aarhus. Foto: Wikimedia/ Creative Commons (RhinoMind) Vis mer

Dersom krisa skulle fortsette og samfunnet fortsatt er nedstengt til høsten, så kommer det til å bli virkelig vanskelig for selskapet, ifølge Povlsen. Dersom det blir tilfellet så vurderer han å gi sine ansatte og foreldre muligheten til å investere i selskapet.

Selskapet ble grunnlagt av Povlsens foreldre, Troels og Merete Holch Povlsen, i 1975.

Anders Holch Povlsen overtok familieselskapet som 28-åring i 2001, og siden har selskapet fortsatt sin vekst til et globalt milliardkonsern med rundt 16 000 ansatte i over 45 ulike land.

Rammet av terror

Tidligere i mars ble det kjent at Povlsen og kona har blitt foreldre til tvillinger. Barna kommer etter at de i ble svært hardt rammet under terroren i Sri Lanka første påskedag.

Angrepet skjedde ved seks eksplosjoner - tre som var rettet mot kirker på ulike steder i landet, samt tre mot luksushoteller i hovedstaden Colombo. I alt sju selvmordsbombere sto bak angrepene, der rundt 250 mennesker ble drept, og nesten 500 såret.

Terroren rystet dermed en hel verden, og rammet spesielt Holch Povlsen-familien hardt, som mistet barna Alfred (5), Agnes (12) og Alma (15), etter at hotellet de bodde på ble angrepet. Paret har også datteren Astrid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer